Társoldalunk:

A legjobb magyar női snowboardos is kiakadt Swaney szereplésén

2018.02.20. 14:10

A sérülés miatt a phjongcshangi olimpiáról lemaradt magyar női snowboardos a Facebook oldalán írta le véleményét Elizabeth Swaney teljesítményével kapcsolatban. Gyarmati Panka szakkommentátorként volt hallható a női hódeszka számoknál, most pedig nem fogta vissza magát és elmondta, mit gondol a jelenségről. 

A 12 éves kora óta hódeszkázó sportoló őszintén bevallotta posztjában, hogy korábban soha nem hallott az amerikai-magyar származású, a 2018-as téli olimpián magyar színekben induló Elizabeth Swaney-ről. 

Meglepett, mikor megtudtam, hogy indulni fog Elizabeth, akit - bár nagyon pici a téli extrémsportvilág - mégsem ismertem. Picit utánajártam, és már akkor meglepődtem a teljesítményén. Több barátnőm is van, aki hobbiszinten freestyle síel, de már évekkel ezelőtt is többet láttam tőlük. Sosem fordult meg a fejükben, hogy megpróbálják az olimpiát, reálisan mérték fel a helyzetet, nem gondolták, hogy ki tudnának állni a világ legjobbjai ellen" - olvasható Gyarmati Panka bejegyzésében. 

Gyarmati Pankát őszintén meglepte Elizabeth Swaney teljesítményeForrás: Origo

A szocsiról egy hellyel lemaradó, Phjongcshang előtt pedig a sérülése miatt a kvalifikációs versenyeket kihagyni kényszerülő Gyarmati azt mondja, Swaney indulása gyakorlatilag másoktól vette el a lehetőséget.

"Több nagyon jó teljesítményű síelő azért nem juthatott most ki, mert mi kvótát kaptunk. Sokakban egy világ dőlt össze, úgy érzik, kárba veszett a sok edzés és mindaz a sok áldozat, amit ezért hoztak." 

Gyarmati Panka hangsúlyozza, hogy nem a sporotlót hibáztatja, annak ellenére, hogy megszégyenítette az országot és a sportágat is. 

"A téli olimpián ennyit talán sosem hallottak Magyarországról. Ezzel azonban nemcsak önmagát hozza kellemetlen helyzetben, hanem - bár egy szót sem beszél (magyarul - a szerk.) - de hazánkat, és a freestyle sportágat is. Nem szeretném támadni, hiszen úgy gondolom, egyrészt ő megkapta azt a támogatást, amit anno a többiek nem, ő volt az, akit a szövetség kiválasztott, segítettek, hittek benne."  

A sportoló reméli, hogy a rossz példa miatt változtatni fognak a rendszeren.

"Az eset a szervezők számára is jó tanulópénz, és négy év múlva, a kvalifikáció megregulázása után talán ennél is jóval színvonalsabb versenyt láthatunk... az egyetlen kérdés, hogy ilyen áron megérte?" - zárja költői kérdéssel bejegyzését a fiatal magyar hódeszkás.