Vágólapra másolva!
A címvédő Rafael Nadal és a Williams nővérek is a legjobb 64 közé jutottak a US Open első napján. David Ferrer az utolsó Grand Slam-meccsét játszotta, visszavonul a 36 éves spanyol. Kedden lép pályára Fucsovics Márton és Babos Tímea.

Venus Williams júniusban múlt 38 éves, 1997-ben indult először a US Openen, és első nekifutásra a döntőbe jutott, ahol 6:0, 6:4-re kikapott Martina Hingistől. Az elmúlt 21 évben 92 egyéni meccset játszott hazája Grand Slamén, és 76-ot megnyert.

Kétszer ért a csúcsra, még 2000-ben és 2001-ben,

de tavaly is elődöntős volt. Egészen elképesztő számok.

Helyi idő szerint hétfő délután egy másik US Open-bajnok (2004) várt rá az Arthur Ashe stadionban, az idei amerikai nyílt teniszbajnokság első napján. Az orosz Szvetlána Kuznyecova ugyan öt évvel fiatalabb az amerikainál, de ő sem tudja abbahagyni a teniszt – persze, miért is kellene neki. Ők ketten 2003-ban találkoztak először a pályán, az Autralian Open első fordulójában, akkor Venus Williams 6:4, 6:2-re győzött, de összesítésben 5:5-re álltak a hétfői meccs előtt.

Venus Williams a US Open első napján, Szvetlána Kuznyecova ellen Forrás: AFP/2018 Getty Images/Al Bello

Emlékezetes csatát produkáltak a 30 fokos New York-i kánikulában. Az amerikai nyerhetett volna 6:3, 6:4-re, de a 2. szettben hiába adogatott a meccsért 5:4-nél, az orosz fordított és 7:5-tel egyenlített. Így lett egy viszonylag

sima összecsapásból 2 óra 57 percig tartó ütközet.

Venus Williams ugyan végig vezetett, de csak akkor nyugodhatott meg, amikor a 3. meccslabdáját egy pontot érő tenyeressel értékesítette (az volt a 47. nyerő ütése).

Megkérdezték Venus Williamst, mit szeret csinálni, ha New Yorkban van, mire nemes egyszerűséggel rávágta, hogy meccseket nyerni. A 32 közé kerülésért szerdán az olasz Camila Giorgi vár rá, aztán

jöhet a Williams nővérek családi csatája.

Az amerikai nyílt teniszbajnokság története 1881 óta íródik, de az idén az Open-éra 50 évvel ezelőtti kezdetét ünneplik. Ennek

a fél évszázadnak pont 50 egyéni bajnoka van:

a nőknél 23, a férfiaknál 27. Az első bajnokok 14 ezer dollárt kaptak a serleg mellé (illetve a nők csak 6 ezret), az idei győztesek 3 millió 800 ezres csekket vehetnek át – 1973-ban a US Open volt az első Grand Slam, ahol bevezették az egyenlő díjazást a férfiak és a nők között. Az amerikai szövetség (USTA) az elmúlt öt évben

600 millió dollárt (170 milliárd forint) költött a létesítmény fejlesztésére.

A legnagyobb beruházás a Louis Armstrong stadion teljes újjáépítése volt. A régit, ami egykor a centerpályaként funkcionált, porig rombolták, és egy teljesen új, mozgatható tetejű, 14 ezres arénát varázsoltak a helyére. Itt győzött hétfőn a brit Andy Murray és a nőknél címvédő Sloane Stephens is.

A nőknél címvédő Sloane Stephens is nyert az 1. fordulóban Forrás: AFP/2018 Getty Images/Matthew Stockman

Egy év kihagyás után magabiztos sikerrel tért vissza Serena Williams. A US Open hatszoros bajnoka tavaly pont a bajnokság alatt, szeptember első napján szülte meg kislányát, Olympiát. Eredetileg már a januári Australian Openen szeretett volna pályára lépni, de a szülésnél komplikációk léptek fel, életveszélyes állapotban feküdt a kórházban, így később tudta csak elkezdeni a felkészülést. Az idén hat versenyen indult a US Openig, és júliusban Wimbledonban már döntőt játszott. Az Arthur Ashe stadionan 6:4, 6:0-ra nyert a lengyel Magda Linette ellen. A mérkőzés után az interjúszobában 3 perc elteltével jelezte, hogy már csak egy kérdésre válaszol, mert megígérték neki a szervezők, hogy gyorsan elmehet haza aludni. Gyakorló édesanyaként igyekszik egyszerre két fronton is maximálisan teljesíteni. A kislányát nem fogja kihozni, mert egyelőre nem könnyű vele az autóban utazni, öt percnél tovább nem bírja.

Serena Williams győzelemmel kezdett a US Openen Forrás: AFP/2018 Getty Images/Al Bello

Szomorú befejezése lett két jó barát összecsapásának. Rafael Nadal és David Ferrer 30 alkalommal álltak egymással szemben a pályán, de nyertek együtt Davis-kupát. A címvédő mallorcai 24-szer bizonyult jobbnak honfitársánál, de az egyetlen korábbi találkozójukat a US Openen Ferrer nyerte 2007-ben (6:7, 6:4, 7:6, 6:2.) Akkor a 4. fordulóban kerültek össze. Azt már az indulásnál lehetett tudni, hogy David Ferrernek ez lesz az utolsó Grand Slam-meccse. A vége, a búcsú a vártnál is szomorúbb lett, mert Ferrer megsérült, és végül 3:6, 4:3-nál feladta a mérkőzést. A könnyeivel küszködve köszönt el a közönségtől, és Nadal is méltatta őt. Még este 11 után is rendkívül párás meleg izzasztott mindenkit az arénában, Nadal talán csak annak örülhetett, hogy a meccs nem nyúlt az éjszakába, még éjfél előtt befejezték.

Rafael Nadal az idén megint ujjatlanban játszik a US Openen Forrás: AFP/2018 Getty Images/Julian Finney

A hőség a következő napokban tovább fokozódik New Yorkban, az előrejelzés szerint kedden 36 fok lehet, és a pára még elviselhetetlenebbé teszi majd a kánikulát. Az extrém időjárás akár a két magyar mérkőzését is befolyásolhatja a US Open 2. napján, mert egyáltalán nem lesz mindegy, ki alkalmazkodik jobban a körülményekhez, kit visel meg kevésbé a hőség.

Fucsovics Márton edzője, Sávolt Attila beszélt az Origónak a világranglista 41. helyezett magyar sportoló esélyeiről Novak Djokoviccsal szemben.