Társoldalunk:

Fucsovics Márton kiszenvedett győzelme Melbourne-ben

2019.01.15. 05:51

Újabb magyar siker Melbourne-ben, Babos Tímea után Fucsovics Márton is a legjobb 64 közé jutott az Australian Openen. A brutális kánikulában többször önmagát kellett legyőznie a legjobb magyar teniszezőnek, de átlendült a holtpontokon, és 3 óra 13 perc alatt 6:3, 6:4, 6:7, 6:3-ra nyert a spanyol Albert Ramos-Vinolas ellen, kiszenvedte a sikert. Csütörtökön a 11. kiemelt Borna Coric ellen folytatja Fucsovics Márton az év első Grand Slamén.

Tökéletesen indult az első fordulós mérkőzése Fucsovics Mártonnak: az első két pont elvesztése után biztosan hozta az adogatását, majd egyből brékelte ellenfelét. Azt persze lehetett tudni, hogy lesznek ennél nehezebb időszakok, messze még a találkozó vége. Azért a nagyon fontos első szett megnyeréséhez elégnek bizonyult a korai brék, mert a spanyol csak a 7. gémben jutott el a fogadóelőnyig, de a magyar mind a hármat hárította.

A 2. játszmában sem kellett sokat várni, hogy Fucsovics Márton előnybe kerüljön: a 3. játékban vette el a világranglistán 64. Ramos-Vinolas adogatását. A barcelonai nagyon stabil teniszező, de nincs igazi fegyvere, inkább csak az teszi kellemetlenné, hogy balkezes és labdabiztos. Ennek megfelelően inkább Fucsovics kezében volt a csata kimenetele, ő tudott irányítani és variábilisabb, agresszívabb teniszt játszani.

Őrült melegben kellett pályára lépnie Fucsovics MártonnakForrás: Origo

A felhő ugyan többnyire eltakarta a napot, de Melbourne-ben ez nem ér sokat, sőt, még veszélyesebb, alattomosan gyilkol a nap, és a nyomott, fülledt hőség folyamatosan szedi az áldozatait. Ilyen körülmények között nem kifejezetten egészséges teniszezni, főleg nem azon a szinten, intenzitással, amit a profik képviselnek. Szenvedtek is rendesen a modern kori gladiátorok. Fucsovics Mártonnál az első komoly holtpont a 2. szett közepén jelentkezett. Időnként csak kóválygott, és azt mondta, hogy úgy érzi, mindjárt meghal. Ramos-Vinolas ki is használta ellenfele elgyengülését, és 1:3-ról 4:3-ra fordított.

Ez volt az a pillanat, amikor bármi megtörténhetett volna. A spanyol nem kockáztatott, hagyta, hogy a magyar elrontsa. Szerencsére Fucsovics Márton nem tört meg, kiszenvedte a nyolcadik gémet, és 4:4 után megint erőre kapva befejezte a játszmát (6:4).

Hátradőlni, megnyugodni ekkor sem lehetett, mert megjósolhatatlan volt, ki hogyan bírja a folytatást először fizikálisan, aztán mentálisan. Fucsovics Mártonnak nagy előnyt jelentett, hogy közel ötven magyar biztatta a 13-as pálya lelátójáról. Eljött a szokásos melbourne-i keménymag, itt élő magyarok, de a canberrai nagykövetség és a helyi konzulátus munkatársai is zengték: Ria, ria Hungária! Szükség is volt a támogatásra, mert Fucsovics hiába vezetett brékelőnnyel a 3. szettben, 4:5-nél a játszmában maradásért kellett adogatnia. Szenvedve, két játszmalabdát hárítva megoldotta, majd a rövidítésben 3:0-ra vezetett. Ramos-Vinolas megnyert egy bámulatos labdamenetet, és nem hibázva megfordította a tiebreaket. Igaz, ő az életben maradásért küzdött.

Fucsovics Márton négy szettben nyert az Ausztrál Open első fordulójábanForrás: Origo

A kegyetlen kánikula ellenére a szervezők nem léptették életbe az extrém hőség szabályt, így a 3. szett után nem kaptak a harcosok hosszabb pihenőt. Fucsovics Márton azért elszaladt átöltözni, és, mint a meccs után elárulta, ez jót tett neki, kicsit felfrissült, és szellemileg kitisztult. Ez meg is látszott a 4. játszma elején, mert gyorsan 3:0 lett, és az elsőhöz hasonlóan végigvitte a brékelőnyét.

Szenvedős mérkőzés volt. Nem lesz könnyű regenerálódni, de a lényeg a 6:3, 6:4, 6:7, 6:3-as győzelem.

A szerző Fucsovics Márton sajtócsapatának a tagja.