Vágólapra másolva!
A szezon utolsó világkupaversenyére kerül sor péntektől vasárnapig Torinóban. A magyar küldöttség ugyan ezúttal a szokottnál kisebb lesz, de így is lesznek fontos célok: férfiváltónk a vk-rangsor első helyéről várja a megméretést, ami szeretne is megtartani, hogy kedvezőbb helyzetből várhassa a március 8-10. közötti szófiai világbajnokság sorsolását.

Nem csupán a múlt hétvégén Drezdában rajthoz álló csapat létszáma lett kisebb, de, aki ott van Torinóban, azok közül sem mindenki egészséges.

„Bácskai Sára Luca továbbra is érzi drezdai sérülését, fáj a háta. Sziklási András meghűléses betegséggel küzd,

– idézi a korcsolyaszövetség honlapja Bánhidi Ákost, a válogatott edzőjét és menedzserét. – Emellett összesen heten vagyunk, ez pedig nem ideális az edzéseken, csütörtökön például a horvátokkal futottunk együtt. Nekünk jó volt, hiszen mi sokat modellezzük a váltófutást, de nekik is, mert segítettünk egy-két technikai kérdésben."

Fontos feladat vár a magyar váltóra Torinóban Forrás: Hunskate

A létszám fogyásnak több oka is van, úgy egészségügyi, mint sportszakmai. Liu Shaoang megsérült Drezdában, Budapesten már meg is műtötték, jelenleg pihenőjét tölti, a további két hiányzó kapcsán pedig Bánhidi Ákos a következőket mondta:

„Somogyi Barbara az Európai ifjúsági olimpiai fesztiválra szerzett indulási jogot, az a verseny hétfőn kezdődik, Knoch Marta pedig a drezdai világkupaverseny előtt napokig magas lázzal küzdött. Mivel a női váltó világbajnoki szereplésének már csak matematikai esélye maradt, és az is nagyon minimális, úgy döntöttünk, hogy Torinóban csak Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca szerepel a hölgyek mezőnyében, a másik két lány Drezdából hazautazott."

A minimális esélyek valóban azok, hiszen a lányoknak hozniuk kellett volna Torinóban a B-döntő második helyét – viszont ezzel párhuzamosan a vb-ért harcoló bombaerős négy csapat közül kettőnek is a tizenkettőn kívül kellett volna végeznie.

A március 8. és 10. közötti világbajnokságon azért érdekeltek leszünk a váltóversenyeken során, mégpedig a férfiak között. A fiúk jelenleg az első helyen állnak az összetett vk-rangsorban, és az a céljuk, hogy ezt a pozíciót megtartsák a torinói világkupaversenyen is – a rangsornak a vb sorsolásakor van jelentősége (és ez igaz minden egyéni távra is).

Amellett, hogy készülünk a versenyre, edzünk is, és igyekszünk a terhelést úgy adagolni, hogy a versenyzők edzettségi állapota javuljon, és az a megméretés után ne lefelé induljon meg" – mondta Bánhidi Ákos.

A világkupa-sorozat sajátossága, hogy egy-egy állomáson egy távot kétszer rendeznek meg, ez Torinóban az 500 méter. Az eddigi tapasztalatok alapján a csarnokban a jég koszos és meglehetősen puha, ez pedig az olyan technikás korisoknak, mint a mieink, nem feltétlenül kedvez.