Vágólapra másolva!
Július 15. és 23. között Budapest lesz a vívó-világbajnokság házigazdája. Az olimpiai kvalifikációs verseny szervezése a hajrához érkezik, ebből az alkalomból mutatták be először a sajtó képviselőinek a vb kampányfilmjét, melynek főszereplője Szatmári András világbajnok kardvívó.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke visszaemlékezéssel kezdte a sajtótájékoztatót. A 2013-as budapesti vívó-vb kampányfilmjéről beszélt, amely igencsak sikeres volt, bízik abban, hogy ez is meglelel a várakozásoknak.

Kitért a közelgő düsseldorfi Európa-bajnokságra, amelyre teljes kerettel utazik a magyar válogatott. Eredményes kontinenstornát vár, az összes vívó szemében látja már most a tüzet.

A viadal után, de még a vb előtt egy rövid szünetet szeretnének adni a sportolóknak, hogy frissen vághassanak neki a hazai rendezésű világbajnokságnak.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kifejtette, a vívás mindig is kiemelt figyelmet élvez, mivel ehhez a sporthoz köthető a legtöbb olimpiai érem. Szerinte komoly lehetőség minden sportoló számára egy hazai világversenyen szerepelni, de ez turisztikai szempontból is fontos a városnak és az oszágnak. Elmondta, idén négy olimpiai kvalifikációs vb-t rendez Magyarország (asztalitenisz, vívás, kajak-kenu, öttusa), folyamatosan bizonyítjuk, hogy sportnemzet vagyunk.

Szabó Tünde szerint a vívó-vb is bizonyítja, hogy sportnemzet vagyunk Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Megköszönte a szövetség és a magyar kormány munkáját és támogatását a szervezésben, és bízik abban, hogy minden szemptonból sikeres lesz a világbajnokság.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója elmondta, nagyon tetszik neki a kampányfilm, amely kissé rendhagyó lett, de pont ettől jó. Úgy gondolja, a televízió és a közmédia szempontjából már ez az év is olimpiainak számít, hiszen mindegyik olimpiai kvalifikációs tornát közvetítik, a vívó-vb összes esti eseményét élőben, ráadásul valószínűleg az Eb is műsorra kerül. Kitért a technikai háttérre is,

az Antenna Hungária 11 kamerával lesz ott a világbajnokságon, 5-6 kamera szuper- és ultralassításra is képes lesz, tehát a tévénézők a legapróbb mozdulatokról sem maradnak le. Délelőtt a Kossuth és a Petőfi Rádió is közvetít majd, így mindenkihez eljuthatnak a remélhető magyar sikerek.

A sajtótájékoztatón nemcsak a hivatalos kampányfilmet, de Fuchs Jenő, korábbi kiváló, négyszeres olimpiai bajnok vívó, a magyar vívósport első nagy alakjáról szóló dokumentumfilm előzetesét is bemutatták, amely a Velencei Filmfesztiválon debütál majd.

Szatmári András 2017-ben egyéni világbajnokságot nyert Lipcsében. A kiváló kardvívó lázas betegen is vállalta, hogy megjelenjen az eseményen, természetesen kíváncsi volt a filmre, amelynek ő a főszereplője.

Szatmári András egy mágus számára is túl nagy falat Forrás: MTI/EPA/Aleksandar Plavevski

Az 50 másodperces videóban egy varázsló ellen vív, aki rengeteg varázstrükköt vet be, de így sem talál fogást Szatmárin, még tust sem tud elérni ellene. Az MTK sportolója elmondta, itt is a maximumot akarta nyújtani, annak ellenére, hogy teljesen idegen szerep volt számára.

Természetesen az előtte álló kihívásokra is kitért, a combsérülése rendbe jött és a betegséget is kiheveri majd az Eb-ig. Mindenképp címet védene a kardcsapattal, első számú célja pedig az, hogy a teljes csapat kijusson az olimpiára. A vb-n Korea, Olaszország és Oroszország ellen számít a legnehezebb feladatra.

A kampányfilm hamarosan látható lesz a közmédia csatornáin.

Itt kaphatóak a jegyek

A szervezők a július 15-23. között megrendezésre kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság minden döntős versenynapjára 5-6 ezer szurkolót, az eseményre összesen közel 30 ezer nézőt várnak. A jegyek a vb-re már megvásárolhatóak. A selejtezőkre a belépők egységára 1000, a döntőkre 3000-4500 forint.
A jegyeket ide kattintva tudja megvásárolni.

Az egyéniben világbajnok, csapatban Európa-bajnok kardvívó készségesen válaszolt az Origo kérdéseire:

2013-ban már szerepelt egy hazai rendezésű világbajnokságon, de akkor még szinte senki sem ismerte. Most világbajnokként érkezik, valószínűleg el is várják a szurkolók az újabb érmet. Nagy a nyomás?
Igen, érzem, hogy van rajtam teher, össze sem lehet hasonlítani a hat évvel ezelőttivel. Akkor szinte azt csináltam, amit akartam, ha már a legelején kiesek, akkor sem szólt volna senki semmit. Viszont nagy szenzáció lett, amikor bejutottam a legjobb nyolcba, ott pedig csak egy tussal kaptam ki a későbbi ezüstérmes Kovaljovtól. Most mindenki azzal számol - többek között én is - hogy mindenkit meg tudok verni, de ez csak akkor sikerül, ha maximálisan fel tudok készülni, és a pástokon is a legtöbbet tudom kihozni magamból.

Mit jelent önnek, hogy felkérték erre kampányfilmre? Ezzel valamilyen szinten mégiscsak a világbajnokság arca lett.
Nagyon jól esett, hogy engem kerestek meg, egyből igen mondtam, annyira örültem neki. Ezen kívül viszont nem tulajdonítok ennek különösebb jelentőséget, egyáltalán nem arról szól, hogy én lennék az ország legjobb vívója.

A nagy felhajtás, vagy a sok forgatás nem akadályozta a felkészülésben?
A kampányfilmet két éjszaka alatt csináltuk, elég fárasztó volt, de belefért, mert nem hagytam ki miatta edzéseket, és ki is tudtam pihenni magam később. Úgy vállaltam el, hogy ne menjen a felkészülés rovására, a stáb és a készítők pedig nagyon rugalmasak voltak ebben. A másik két kisfilmet is 1-1 hétvégi napon forgattuk, egyáltalán nem hátráltatott, nem is csináltam volna semmi különös dolgot. Innentől kezdve visszafogom a megjelenéseket, és csak a vívásra fogok 100%-ban koncentrálni.

Nemsokára kezdődik olimpiai kvalifikációs Eb, arra hogyan tekint? Kötelező program, vagy felkészülés a világbajnokságra, esetleg várja, hogy élesben megméresse magát a vb előtt?
Fontos állomása a kvalifikációnak, egyelőre nem is foglalkozom a vb-vel, most az Európa-bajnokság van soron. Egyéniben és csapatban is szeretnék jó eredményt elérni, és úgy ráfordulni majd a világbajnokságra.