Vágólapra másolva!
A vívó-világbajnokság szombati versenynapján érem nélkül maradtak a magyar sportolók. A legtovább Márton Anna jutott, aki a női kardvívás egyéni versenyében a negyeddöntőben esett ki. A férfi kardcsapat bejutott a legjobb nyolc közé, ők vasárnap folytatják a harcot a tokiói olimpiai részvételért. A női párbajtőrcsapat kikapott Kínától, és nem került be a negyeddöntőbe, ez pedig azt jelenti, hogy a 2020-as nyári olimpián nem lesz ott ez az együttes.

Márton Annának a világelső, kétszeres olimpiai bajnok orosz Szofija Velikaja ellen kellett volna megnyernie a negyeddöntőt. Ez nem sikerült, pedig a magyar kardvívó 2-0-ra is vezetett. Végül Velikaja érvényesítette nagyobb rutinját és 15-8-ra győzött.

Márton Anna a legjobb 8 között esett ki női kardvívásban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Márton Anna tehát a negyeddöntőben köszönt el, a másik három magyar kardozó viszont sokkal korábban. A tehetséges Pusztai Liza kiesése nagyon fájt, mert az ő ágán könnyen menetelhetett volna előre. Pusztainak a 16 közé kerülésért az amerikai Zagunis jutott. Zagunis 2004-ben és 2008-ban nyert már olimpiát, most meg a magyar lányt győzte le. Ugyanebben a körben köszönt el Katona Renáta, akit a francia Brunet vert meg. Mikulik Júlia a 64-es táblán esett ki.

A férfi tőr egyéni versenyében Dósa Mátyás jutott a legtovább, őt a legjobb 32 között az orosz Arszlanov verte meg 15-12-re.

Megkezdődött a férfi kard- és a női párbajtőrcsapat küzdelemsorozata. Óriási feszültségben vívnak a csapatok, mert itt már az olimpiai kvalifikáció a tét. A magyar férfi kardcsapat előbb Vietnámot, majd Egyiptomot győzte le, és ezzel bejutottak a legjobb nyolc közé. Hatalmas szenzáció, hogy a grúzok kiütötték a franciákat.

A férfi kardcsapat Vietnámot és Egyiptomot is legyőzte, és a nyolc közé jutott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legutóbbi nyári olimpián, 2016-ban, Rióban magyar versenyző, Szász Emese nyerte a női párbajtőr egyénit, most viszont úgy fest, hogy Tokióban nem lesz magyar női párbajtőröző az olimpián. Csapatunk ugyanis 42-36-ra kikapott Kínától, így a magyar lányok csak a 9-16. helyért folytathatják.