Vágólapra másolva!
Az utolsó, vagyis az éremfutamnak nevezett verseny előtt biztossá vált, hogy a 2018-ban egyéni világbajnoki aranyérmet nyerő Berecz Zsombor nyeri a tokiói előolimpiát Enoshimában. A magyar sportolónak embertelen körülményekkel kellett megküzdenie Japánban. Egy év múlva hasonló megpróbáltatások várnak rá, de az már most kijelenthető, hogy finn dingiben aranyesélyes versenyzőként száll vízre. 

A sportban nagyon fontos az önbizalom. Vitorlázásban megnyerni egy előolimpiai versenyt mekkora plusz erőt adhat már a 2020-as olimpiára gondolva?
A hajóosztályomban nagyon nagy történelme van az előolimpiának. Az elmúlt négy olimpián az lett a bajnok, aki megnyerte az előolimpiát. Ez mindenképp jó. A mezőny szempontjából, magadra és az ellenfeleidre nézve is nagy teljesítmény. Tehát fontos, nagyon fontos.

Az önbizalomnál maradva, egy-egy futam közben hogyan jelentkezik az önbizalom a vitorlázásban? Akinek van, az többet vállal egy adott helyzetben?
Ez leginkább a ki-ki harcokban számít, amikor nagyon szoros egy verseny a finisben. Fej-fej mellett haladtok, mindketten fáradtak vagyok, már csak pár száz méter van hátra, és akkor mit tudsz magadból kihozni. Mennyire tudod elvinni magad a határig.

Szép lassan építgeted fel magad az egész verseny alatt.

Egy előolimpiai versenyen fontosabb a tapasztalatszerzés, futamonként rengeteget jegyzetel mindenki, amit aztán lehet jövőre használni, vagy alapvetően a verseny megnyerése az igazi cél?
Alapvetően ez volt idén a főversenyem, nem is változtattunk ezen. (A világbajnokságot 2019 decemberében Melbourne-ben rendezik meg - a szerk.) De, a másik része is igaz. Van egy naplóm, ezt vezetem. Minden sikeres verseny után leülünk és összefoglaljuk, hogy mi történt.

Berecz Zsombor az olimpiai előversenyen Forrás: Robert Deaves

Mit csináltam előtte, mennyit voltam otthon a családdal, mennyit edzettem, mennyivel érkeztem a verseny előtt a helyszínre. Ezt próbáljuk reprodukálni a következő versenyeken is. A 2018-as dániai világbajnokságon megélt dolgokat próbáltuk most belevinni ebbe a versenybe. Fontos volt, hogy nagyjából ugyanúgy érkezzünk és ugyanannyi időnk legyen a verseny előtt. Úgy látszik, hogy ez működik.

Az olimpiai verseny helyszíne több arcát is megmutatta az elmúlt napokban. Miért kell szurkolnunk, hogy jövőre melyik arcát mutassa?
Talán én vagyok az egyetlen versenyző a mezőnyben, aki minden helyzetben tud teljesíteni, nekem az a legjobb, ha nagy széltől közepesen át a gyenge szélig minden van.

Jöhet kis hullám és nagy hullám is. Én vagyok talán a leguniverzálisabb vitorlázó a mezőnyben.

Ha a fejem rendben van, amikor megérkezem a versenyre és a körülmények is adottak, akkor ezt a teljesítményt 2020-ban is meg tudom ismételni.

Ha a legnagyobb riválist nézzük, aki azért nem annyira univerzális, mint Berecz Zsombor, akkor milyen lehet az a szél, amely ha domináns az olimpia alatt, akkor önre és a hőn áhított eredményre veszélyesebb lehet?
Az a szép, hogy a mostani verseny után erre nem tudok válaszolni. Minden körülmények között meg tudom verni a legnagyobb ellenfeleimet. Ez nagyon jó érzés.

Nagyon szépen összeraktuk ezt a versenyt és ez az eredményeken is meglátszott. Most nem tudnék olyat mondani, hogy milyen szelet nem kérek, jöhet bármi.

Azt már most lehet tudni, hogy ez a hét miért sikerült annyira jól? Vagy ehhez még le kell ülni és összegezni, elemezni a tapasztalatokat?
Le kell ülnünk, mert azért elég nehezen érkeztem meg Japánba. Most azt nem fogom elmondani, hogy milyen körülmények között, milyen változások történtek, de ebből a nehéz helyzetből is fel tudtam állni és tudtam a versenyre koncentrálni.

Kicsit félve mondom ki, hogy ön a tokiói olimpia egyik aranyesélyese. A következő nem egészen egy évben ez inkább nyomasztani fogja, vagy erőt ad a munkás hétköznapokon?
Abszolút erőt ad nekem. Csak plusz erőt adhat, nem is tudom, hogyan jöhet ki negatívumként, hogy én vagyok az az ember, akit üldöz a világ. Amikor az előző olimpia után leültem, akkor összeraktam egy tervet, hogy mikor, hol szeretnék tartani.

Berecz Zsombor a riói nyári olimpia férfi vitorlásversenyén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ehhez képest előrébb tartok. Erre mindenképp fel kell készülni, de ez nem teher semmiképp, örülök neki, hogy itt vagyok.

Amikor Scott nyomás alatt van, akkor ő is hibázik. Minden egyes ellenfelemből igyekszünk maximálisan felkészülni és ez most egy nagyon jó tapasztalat, hogy mit lehet ellene használni. Tehát csak pozitívan tudok erre és az előttem álló évre gondolni.

Egyelőre nem sok magyar sportolónak, olimpikonnak van személyes élménye, tapasztalata a jövő évi olimpia helyszínéről, a körülményekről. A vitorlázók ugyan általában a falun kívül laknak, de esetleg szerzett olyan tapasztalatokat, amiket a többi sportolóval is érdemes lehet megosztani. Hogyan kell elképzelni az egészet? Alakul az olimpiai hangulat, láz Japánban?
Egyáltalán nincs olimpiai hangulat. Akadnak még gondok. A vitorlázás az egyik speciális sportág az olimpián. A hivatalos szállodát Japánban el kell felejtenünk, mert amit a szervezők kijelöltek az nagyon messze lesz, busszal 40 perc.

Az látszik, hogy a helyiek nem szívesen adják ki a házukat és a szabályokat is be kell tartani. Ami nekem a legnehezebb volt, az a borzalmasan párás, meleg idő.

A tokiói olimpia vitorlásversenyeinek színhelye, Enoshima Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Tetsu Joko

Aki szabadtéri sportot űz, annak nagyon kemény körülményekre kell felkészülnie. Az első héten gyakorlatilag az alsónadrágunkból csavartuk a vizet. Szerencsére szereztünk információkat a többi csapattól, készültünk hűtőmellényekkel, patronokkal, amiket a tested köré tudsz tenni. Nekem itt a legnagyobb kihívás tényleg az időjárás volt. Ami a szép a vitorlázásban, hogy bármi előfordulhat.

Az olimpia alatt tényleg bármi lehet. Amiből tudunk, abból felkészülünk, amire meg nem lehet, az az én malmomra hajtja a vizet. Ami váratlan és új szituáció, abból én mindig jól jövök ki.

Ha kérhetne bármit a Magyar Olimpiai Bizottságtól, vagy az MVSZ-től, mi lenne az?
Van egy listám, soroljam? Az ellenfelek konténerében be van rendezve minden. Jegesfürdőket vesznek futam előtt és után.

Masszázságy. Háttércsapat. Hajóépítők, hajószerelők.

Bármi probléma történik a verseny alatt, ütközés, valami sérülés van a hajón, azt egy éjszaka alatt meg kell oldani. Ez egy technikai sport, mindig benne van a lehetőségek között, hogy történik valami a hajóval. A rivális csapatokkal ezen a téren soha nem fogjuk felvenni a versenyt, de azt szeretném, hogy ebben is a maximumra törekedjünk és a magyar csapatban mindenki közel lakjon a kikötőhöz. Legyen masszőr a konténerben és úgy tudjunk odamenni, mint egy felkészült csapat. Iszonyatos háttérmunkát kell teljesíteni.

Berecz Zsombor a 2018-as aarhusi világbajnokságon Forrás: Cserta Gábor/MVSz

Amiben még szűkén vagyunk, az az olimpiai akkreditáció az edzőknek, a szakmai stábnak. Jelenleg 3 kvótánk van, de nagy valószínűséggel lesz egy negyedik is.

Ez minden olimpián egy hatalmas kihívás. Picit szeretnénk feljebb kerülni. Most az olimpiai sportágak között valahol a 20. hely környékén mozog a vitorlázás. Szeretnénk, ha olyan feltételeket biztosítanának nekünk, mint azoknak a sportágaknak, amelyek éremért mennek. Mert Tokióban mi is azért szállunk harcba.