Vágólapra másolva!
Az 500 méteres távok is magyar részsikereket hoztak a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. Csütörtök délután a kenus Bragato Giada, a kajakos Dombvári Bence, a női kenupáros, a férfi kenunégyes és a női kajaknégyes is döntőbe jutott, a férfi kajaknégyes pedig a középfutamból mehet majd tovább. 200 méteren megszületett az első magyar paralimpiai kvóta.

A csütörtök délutáni program első magyar érdekeltségű száma (amellett, hogy továbbra is Kozákék kizárása szolgáltatta a fő témát) a női kenu egyesek 500 méteres elődöntője volt. Bragato Giada remekül versenyzett, végig tartotta a harmadik helyét, visszaverte az összes támadást, és ezzel bejutott a döntőbe, mindössze fél másodperccel megelőzve a német és a vietnámi riválisát.

Bragato Giada döntős élete első felnőtt világbajnokságon Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi kajak egyesek 500 méteres mezőnyében Dombvári Bence tegnap annyira simán jutott tovább, hogy még integetni is tudott a célban a közönségnek, de az elődöntőben természetesen már nehezebb verseny várt rá. Féltávnál még a német Tom Liebscher vezetett komolynak tűnő előnnyel, de Dombvári a második szakaszon robbantott, lehagyta ellenfelét, megnyerte a futamot, és ott lesz a fináléban.

Dombvári Bence most is megköszönte a közönség buzdítását Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Korisánszky Dávid-Bakó Tamás-Sáfrán Mátyás-Mike Róbert összeállítású férfi kenunégyes az előfutamban 500 méteren a lengyel egység mögött, a románokat minimális különbséggel megelőzve a második helyen ért célba, ezzel pedig azonnal bejutott a szám döntőjébe.

Joggal örül Bakó Tamás, a kenusok egyből döntőbe jutottak 500 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo

A női kenu kettesek 500 méteres futamában Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső párosa a vb előtt "elveszítette" egyik legnagyobb riválisát, ugyanis a világbajnok kanadai Laurence Vincent-Lapointe megbukott egy doppingteszten. Természetesen eltiltották, testvére pedig mással sem állt rajthoz Szegeden. A magyar duó az előfutamban érvényesítette a papírformát, tükörsimán győzött, ezáltal közvetlenül a fináléban folytathatja.

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső futamgyőzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Nádas Bence-Tótka Sándor-Birkás Balázs-Kuli István összeállítású kajaknégyes az utolsó előfutamban indulhatott az 500 méteres olimpiai számban. Komoly tűzijátékot hozott a verseny, a magyar egység már 250-nél is vezetett, és bár a spanyol, a japán, és az orosz hajó is komoly rohamot indított a végén, a hazai kvartett nem engedte ki a kezéből a győzelmet, és 9 századmásodpercet megtartott az előnyéből. Mivel itt nincs automatikus döntőbe jutás, így a középfutamban jön a folytatás.

"Ez igen, srácok, nagyot mentünk!" Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gazsó Dorka-Csipes Tamara-Medveczky Erika-Bodonyi Dóra összeállítású női kajaknégyes célja a futamgyőzelem, és az azzal járó közvetlen döntőbe jutás volt az 500 méteres olimpiai számban. Féltávnál még csak fél másodperc előnye volt a Kozák Danuta és Kárász Anna nélkül is bombaerős csapatnak,

aztán a második 250-en jött az erődemonstráció, ugyanis a végére egy teljes hajóhossz és több mint két másodperc lett a különbség a németekkel és az ausztrálokkal szemben.

Kozák és Kárász egyébként nem a korábbi kizárás, hanem stratégiai okok miatt nem ült be a négyesbe.

Domináns előfutamot láthatott a hazai közönség a női kajaknégyestől Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi parakenusok VL2-es 200 méteres döntőjében rendkívül szoros volt a verseny, végül Juhász Tamás az 5., Suba Róbert a 6. helyen végzett. Alapesetben ez két paralimpiai kvótát is érne, de sajnos országonként csak egy jár.

Juhász Tamás és Suba Róbert (háttal) nagy csatát vívott a döntőben Fotó: Csudai Sándor - Origo