Vágólapra másolva!
A szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság csütörtök délelőtti K2 500 méteres előfutamában a Kárász Anna-Kozák Danuta páros magabiztos versenyzéssel az első helyen végzett. A beérkezés után azonban lemérték a vb-címvédő egység hajóját, amely 80 dekagrammal a minimum súlyhatár alatt volt, ezért kizárták őket a versenyből. Az eset után Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, jelenleg nem találnak magyarázatot a történtekre, de elfogadják a döntést.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozákék hajója mintegy 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi.

A magyar stáb is elvégzett egy ellenőrző mérést, amelyen ugyanez az eredmény született.

Kozák Danuta (balra) és Kárász Anna a hajóval, ami reggel még szabályos volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Hidegzuhanyként ért minket a hír.

Nem tudjuk mi történhetett, mert Béla nagyon precízen meg szokta csinálni ezeket a dolgokat, és mindig rendben szokott lenni, és 80 dekát sem lehet elnézni. Nem találok rá magyarázatot. A bíróknak teljesen igazuk volt, mindenki mással ez történt volna – kezdte Hüttner Csaba, aki elárulta, hogy tárgyalt a versenybírókkal, de igazat adott nekik a döntésükben, ezért nincs mód arra, hogy a Kárász-Kozák kettős visszakerüljön a versenybe.

Somogyi Béla vizsgálja a címvédő páros hajóját Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Ha most minket visszavennének a középfutamba, annak hosszú távon súlyos következményei lennének, és a bírók szerepe válna kérdésessé.

A szabályok betartása a legfontosabb egy versenyen. Megpróbáltunk mindent, hogy a két lány versenyben maradhasson, de ez a szabály, és mi most ennek vétettünk" – tette hozzá a szövetségi kapitány, aki továbbra is bízik benne, hogy a női kajakosok megszerzik mind a hat olimpiai kvótát a világbajnokságon, csak ebben a helyzetben Lucz Dórán lesz óriási teher, akinek a kőkemény K1 200 méteres mezőnyben kell az első ötben végeznie. Hüttner Csaba azonban kijelentette, Lucz Dóra olimpiai kvótát fog szerezni.

Az M4 Sport szakkommentátoraként tevékenykedő Kőbán Rita csütörtök délután az MTI-nek elmondta, hogy a tavalyi ifjúsági világbajnokságon a magyarok egyik négyes hajója a verseny előtt szintén 60 dekagrammal könnyebb volt, mint az egy nappal korábbi mérlegelésnél.

- nyilatkozta az utánpótlás-edzőként tevékenykedő korábbi kétszeres olimpiai bajnok kajakozó.
Kőbán kifejtette, hogy szendvicsszerű rétegekből van összeragasztva a hajó anyaga, és lehetséges, hogy a rétegek közé beszivárgott a víz, ami a meleg levegő és a szél miatt kiszáradt. Ez egy óra alatt is megtörténhet.
"Lehet, hogy csak ennyi volt, a körülmények véletlen összejátszása, de tanulni kell belőle, és minden edzőnek, mindig háromszor mérlegelnie kell a hajót" - mondta Kőbán.

A szakvezetés a maximális számú, hat kvóta megszerzését tűzte ki célul a női kajak szakágban, s erre még mindig megvan a lehetőség. Az 500 méteres négyes négyet, Kozák egyesben és a 200 egyesben érdekelt Lucz Dóra egyet-egyet gyűjthet.