Edzői akkreditációval kíséri el az Eb-re Hosszú Katinkát a barátja

FINA Swimming World Cup 2019 Swimming SWIM swimmer
Hosszú Katinka aranyéremmel zárta az Európa Kupa-sorozat nyitóállomását
Vágólapra másolva!
Hétfőn kora reggel kis késéssel elindult Glasgow-ba, a rövidpályás úszó Európa-bajnokságra a magyar válogatott, amelynek vezéregyénisége ezúttal is a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka.  Közel 500 nap után ez lesz az első olyan világverseny, ahová nem a Svájcból hazahívott Petrov Árpád kíséri el a világhírű úszónőt, miután Katinka a múlt héten rövid úton kiadta a 37 esztendős szakember útját.

Elbocsájtó közleményének egyes mondataiból, illetve azok sokak szerint meglehetősen nyersre sikeredett megfogalmazásából csak és kizárólag arra lehetett következtetni, hogy az Iron Ladynek ez az elhatározása is acélos, Petrov Árpádnak új munkahely után kell néznie.

Katinka Glasgowban egyéni indulóként most „csak" négy számot vállal be, a 100, a 200 és a 400 vegyest, valamint a 200 pillangót. Az SzPress Hírszolgálat az indulás előtti napon értesült arról, hogy „profi" edző ugyan nem áll majd mellette, mégis lesz támasza és segítője.

Gelencsér Máté, a kedvese edzői akkreditációt vehet át a házigazdáktól,

így az olimpiai bajnoknő biztosan nem fogja egyedül érezni magát. Máté tehát a szakmai stáb tagja, akinek lesz dolga bőven.

Glasgowban kezdett, Glasgow előtt bukott el

Ami pedig a látszólag nagy hirtelen megfogalmazott, de a szakmabéliek szerint megfontolt és a következményekkel is számoló bejelentés kárvallottját illeti, kis híján 500 napig, egészen pontosan 485-ig tartott Petrov Árpád aranyélete Hosszú Katinka mellett. Az átmenetileg munkanélkülivé vált edző bizonyára úgy gondolta, hogy legalább Tokióig együtt vezet majd az útja a világ egyik legértékesebb úszónőjével.

Barátja kíséretében utazik Glasgowba Hosszú Katinka Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Tetsu Joko

A 37 esztendős szakember, aki nem más, mint Petrov Ivánnak, a győri úszóműhely vezetőjének, egyben az utánpótlás válogatott vezetőedzőjének az ikertestvére, tavaly augusztusban, alig néhány nappal a Glasgowban megrendezett Európa-bajnokság előtt lépett a színre. Tagja volt az úszószövetség küldöttségének, de új minőségében akkor inkább megfigyelő volt, egyszóval még nem lehetett beleszólása a világversenyek forgatagába visszatérő – vagy inkább visszakapaszkodó - Katinka versenyzésébe. Akire akkor azért kellett felnézni, mert az aggasztó elbizonytalanodása után szívét-lelkét beleadva, hatalmasat küzdve sorozatban ötödször sikerült megnyernie a 200 vegyes döntőjét. Ez eddig csak neki sikerült.

Ki gondolt volna akkor arra, hogy abban a hitét erősítő küzdelemben Katinka éppen azt az olasz ellenfelét, Illaria Cusinatot előzi meg csekélyke 8 századmásodmásodperces előnnyel,

akit feltehetően éppen ezen a versenyen szemelt ki magának Shane Tusup, az ex-edzője és férje. Tehetség, fiatalság, becsvágy - látszólag minden együtt volt az itáliaiban ahhoz, hogy a Shane-tuning felpörgesse a fordulatszámot és optimalizálja a benne rejlő hajtó erőt, de aztán még sem így alakultak a dolgok, Tusup elvesztette Cusinatot. Pontosabban: Cusinatot is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Baaaaywatchin’ in Doha

Katinka Hosszu (@hosszukatinka) által megosztott bejegyzés,

Persze, tavaly augusztusban az sem fordulhatott meg a fejekben, hogy nem hosszútávú, legalább az olimpiáig kitartó, hanem tiszavirág életű lesz a kiválasztott Petrov Árpád szakmai csúcsnak is nevezhető tevékenysége az Iron Swim kötelékében. A sors fricskája, hogy a 2018-ban Glasgowban széles mosollyal színre lépő Petrov Árpád most éppen ugyan ebbe a skóciai városba nem utazhat el, mert kegyvesztett lett, rossz nyelvek szerint bukott edző.

Európa legjobbjai tehát ezen a héten újra Glasgowban mérik össze az erejüket, de most már nem 50-es medencében, hanem rövid pályán. Az úszók szerint ez egy másik műfaj, de ez soha nem hozta zavarba Katinkát, olyannyira nem, hogy 2015-ben, majd 2017-ben is győzelmi mesterhatossal kápráztatta el az úszóvilágot.