Társoldalunk:

Késely Ajna bronzérmet nyert a rövidpályás úszó-Eb-n

2019.12.08. 19:07

A glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokság zárónapján sem maradtunk magyar érem nélkül, ugyanis Késely Ajna női 400 méteres gyorsúszásban a harmadik helyen végzett, míg a 4x50 méteres férfi vegyesváltó új országos csúcssal ezüstérmet nyert.

Kapás Boglárka, a szám címvédője is kvalifikálta magát a fináléba, de visszalépett, így csak Késelynek lehetett szorítani. Az első száz méter megtétele után a harmadik helyen fordult a 800 méter ezüstérmese, és féltávnál is tartotta pozícióját. 300-nál ő, valamint német és olasz riválisa leszakították a többieket, 350-nél Késely már a második volt. Az utolsó hosszon mindenki nagyot hajrázott, végül Quadarella és Gose is megelőzte egy hajszállal a magyar versenyzőt, aki 4:00.04-es eredménnyel egyéni csúcsot úszott, de ami ennél is fontosabb, hogy bronzérmet szerzett!

"Várnom kell még arra, hogy itt a felnőtt mezőnyben ki tudjak teljesedni. Ez volt az első teljes évem ebben a korosztályban, Hosszú Katinkából tudok nagyon sok erőt meríteni, hiszen ő a pályafutása közepén került a csúcsra, én lehet, hogy az ifik között megálltam a helyemet, de még idő kell ahhoz, hogy a felnőttek között is így legyen" - nyilatkozta Késely az MTI-nek úgy, mintha - ahogyan ő fogalmazott - nyolcadik lett volna, mert a célja az aranyérem megszerzése volt.

Bohus Richárd országos rekorddal, egyetlen századdal maradt le a döntőről 50 méter háton. A 26 éves magyar versenyző a délelőtti előfutamból egyéni legjobbjától mindössze két századdal elmaradva, az országos csúcsot (23.49) megközelítve, 23.67 másodperces idővel tizedikként jutott az esti elődöntőbe. Ott aztán összejött neki a magyar csúcs, 23.43-mal érintette a falat, de ez egy századdal rosszabb volt, mint a nyolcadik helyezett fehérorosz rivális eredménye.

Bochus Richárdnak nem volt szerencséjeForrás: MTI/Illyés Tibor

Bohus - aki korábban 100-on is országos csúcsot úszott - a futam után az MTI-nek elmondta, a rekordnak örül ugyan, de több hibát is elkövetett ebben a futamban, többek között a rajtot is elrontotta, pedig rajtot tartja az egyik erősségének. Hozzátette, bízik benne, hogy később, a váltó első embereként tud majd hasonló időt úszni a fináléban.

Ott pedig hatalmas szükség volt rá, mint később kiderült. A 4x50 méteres vegyesváltó első embereként a második helyen váltott a mellúszó Horváth Dáviddal, akit a hetedik helyen váltott pillangón Szabó Szebasztián. Sikerült közelebb férkőznie az élmezőnyhöz, közben kiderült, hogy a németek rosszul váltottak, és ki fogják zárni őket. A magyar egység befejezőembere Lobanovszkij Maxim volt gyorson, aki a második 25 méteren óriásit robbantott, és behozta az oroszok mögött a második helyre a váltót, így a zárószámban sikerült ezüstérmet nyernie a magyar csapatnak.

"Mi Maximmal Győrben együtt úszunk, így nekünk megvan a váltásunk, de így együtt nem gyakoroltuk, ráadásul versenyen minden más. Kihoztuk magunkból a legjobbat" - mondta Szabó Szebasztián.

Lobanovszkij Maxim, Szabó Szebasztián, Horváth Dávid és Bohus Richárd (b-j) váltója ezüstérmet szerzettForrás: MTI/Illyés Tibor

"Ezt az ezüstöt ő nyerte meg nekünk" - mondta Bohus Lobanovszkijról, aki angolul közbevágva szerényen úgy fogalmazott, hogy nem voltak mellette olyan gyors sprinterek, ezért tudta megelőzni a mezőnyt. Az orosz származású úszó külön kiemelte, hogy ebben a sikerben óriási szerepe van Gennagyij Tureckij szakmai munkájának is.
Szabó hozzátette, csak egy rövid ideig aggódtak, miközben a zsűri percekig tanácskozott a kizárásokról, ugyanis az M4 Sport kommentátorállásában ülő Petrov Iván megsúgta nekik, hogy "nincs gond".

A magyar küldöttség így tizenegy éremmel zárta a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalt: Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett, Késely Ajna 800 gyorson második, 400-on a harmadik helyen végzett, Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson zárt a harmadik helyen, míg Szabó Szebasztián 50 méter pillangón nyert ezüstöt.
Ezzel összesítésben a magyar válogatott az összesített éremtáblázat 4. helyén végzett Oroszország, Olaszország, és Hollandia mögött.