A NOB elnöke ismét több százmillió dolláros kárról beszélt

virus Horizontal
(FILES) In this file photo taken on July 24, 2019 International Olympic Committee president Thomas Bach (R) walks with Japan's Prime Minister Shinzo Abe (L) as they leave the stage during a ceremony marking one year before the start of the Tokyo 2020 Olympic Games in Tokyo. - apan has asked for a one-year postponement of the Tokyo 2020 Games over the global coronavirus pandemic, and the International Olympic Committee has agreed, the country's prime minister said on March 24, 2020. "I proposed to postpone for about a year and president Bach responded with 100 percent agreement," Shinzo Abe told reporters referring to Thomas Bach, head of the IOC. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
Vágólapra másolva!
Thomas Bach elnök ismételten hangoztatta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több százmillió dollárt veszít a tokiói nyári játékok 2021-re halasztásával.

A NOB első embere, akinek szavait a szervezet sajtószolgálata idézte, hozzátette, hogy az anyagi kárt illetően pontos összeggel nem tud szolgálni, s arra sem tért ki, hogy milyen mértékben osztozhat a NOB és a rendező az olimpia elcsúsztatásából fakadó plusz kiadásokban. Abe Sindzó japán kormányfő kedden a tokiói törvényhozásban cáfolta, hogy megígérte volna a NOB-nak: országa átvállalja a halasztással járó többletköltségeket. A járulékos kiadások a Kyodo japán hírügynökség szerint hárommilliárd dollárra rúghatnak. A 2020-ra tervezett játékok büdzséje hivatalosan 12.6 milliárd dollár (4092 milliárd forint), ám szakértői becslések szerint akár kétszer nagyobb összegről is szó lehet.
Bach arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány és az elhalasztott olimpia arra készteti a bizottságot, hogy átgondolja eddigi prioritásait és költségvetését.

A NOB elnöke átfogó és széleskörű vitát kezdeményez arról, milyen legyen a sport a járványt követően. Úgy véli, meg kell vizsgálni, miként változhatnak meg a jövőbeni lehetőségek a sport számára, s elképzelhetőnek tartja, hogy nem lesz minden olyan esemény megrendezésére mód, melyeket terveztek. Bach ugyancsak fontosnak tartja az Agenda2020 program további reformját, valamint a fenntarthatóság és a megvalósíthatóság szempontjainak fokozottabb érvényesítését, hogy az olimpia házigazdáira alacsonyabb rendezési költségek háruljanak.

A tokiói olimpia idén július 24-én kezdődött volna, de március végén az a döntés született, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel később rendezik meg az eseményt. Ennek értelmében a játékokat jövő július 23. és augusztus 8. között tartják.