Froome: Elkerülhetetlen a nézők tömeges jelenléte a Tour de France-on

CYCLING - TOUR DE FRANCE SAITAMA CRITERIUM 2017 2018 CRITERIUM CYCLING Cyclisme France Japan JAPON SPORT TDF Tour
Christopher FROOME (GBR) Yellow Leader Jersey, fans, public during the 5th Tour de France Saitama Criterium 2017, during the 5th Tour de France Saitama Criterium 2017 , Saitama - Saitama (58,9km), in Saitama, Japan, on November 4, 2017 - Photo Tim de Waele / DPPI
Vágólapra másolva!
A négyszeres bajnok Chris Froome elképzelhetőnek tartja, hogy "zárt kapus" lesz az idei francia országúti kerékpáros körverseny, ám attól tart, hogy a szervezők nem fogják tudni elkerülni az érdeklődők tömeges megjelenését.

A Tour de France eredeti, június végi rajtját a koronavírus-járvány miatt két hónappal eltolták a szervezők. A prológgal jelen állás szerint augusztus 29-én indul majd el a háromhetes viadal, s az biztosnak látszik, hogy az első három napon nem lehetnek majd nézők az utak mentén, mivel a francia kormány szeptemberig minden tömegrendezvényt betiltott.

Froome egy Instagramon adott interjúban elmondta, hogy nézők nélkül más lenne a verseny, mint amit megszoktak, de elképzelhetőnek tartja, hogy így kell majd tekerniük.

Froome kételkedik abban, hogy el lehetne kerülni a nézők tömeges jelenlétét Forrás: DPPI/De Waele Tim

"Tudunk versenyezni nézők nélkül, a televízió közvetítené. Azt a látványt persze nélkülöznünk kéne, ami például az emberek alagútján keresztül tekerve tárul elénk. Talán ilyen viadalra kell készülnünk, nem tudom" - jegyezte meg Froome. - "Sokkal nagyobb kérdés szerintem, hogy a szervezők meg tudnák-e akadályozni a szurkolókat abban, hogy kimenjenek az utakhoz és tömeg alakuljon ki."

A 34 éves sportoló a karanténban töltött időszakról azt mondta, neki a tavalyi év után ehhez könnyebb volt hozzászoknia, mint vetélytársainak. Súlyos balesetét követően ugyanis hosszú hetekig ágyhoz volt kötve, majd a rehabilitációs kezelések is monotonok és egyhangúak voltak, s azt követően az edzéseket is zárt térben végezte. Ez az időszak pedig felkészítette őt a mostanihoz hasonló kihívásokra.

Froome 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben nyerte meg a világ legrangosabb országúti versenyét, s egy újabb sikerrel utolérné a csúcstartó Jacques Anquetilt, Eddy Merckxet, Bernard Hinault-t és Miguel Induraint.