Társoldalunk:

Janics Natasa korábbi edzője nem tudott ellenállni a négyszeres vb-győztes kajakosnak

2020.07.20. 17:21

Két év kihagyás után ismét a legendás edző, Kovács László irányításával edz a négyszeres világbajnok Kárász Anna, aki idén az egyes hajóra összpontosít.

Kárász Anna 2016-ban lemaradt a riói olimpiáról, pedig az időeredményei alapján kint lett volna a helye, dühében pedig kis híján befejezte a pályafutását.

Kárász Annának nagy csalódás volt a tavalyi szezon, ugyanis a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon csak egy számban, K-2 500 méteren indult Kozák Danuta párjaként, azonban a vb-címvédő kettőst kizárták a versenyszámból, ugyanis a hajójuk nyolcvan dekával könnyebb volt a megengedettnél.

Ezt követően megkereste a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa volt edzőjét, Kovács Lászlót, aki elvállalta Kárász Anna felkészítését.

Sajnáltam volna, ha 28 évesen végleg leteszi a lapátot. Bár elhatároztam, hogy nyugdíjasan felnőttekkel többé nem foglalkozom, de Annácskának képtelenség ellenállni" – mondta a Borsnak a szakberkekben Kokszi névvel illetett 73 éves tréner.

Kárász Anna (elől) és Kozák Danuta a K2 500 méteres előfutamában a szegedi világbajnokságonFotó: Csudai Sándor - Origo

Kovács László ismeri az utat a diadalhoz, Janics Natasa egykori sikereiben is részt vállalt.

„Annának nehéz volt túltennie magát azon a kajakmizérián, hiszek remek partnerrel indult kettesen. Elmagyaráztam neki, egy efféle melléfogás mindig az edző felelőssége, a rajt előtt hideg fejjel neki kell odafigyelnie miden apróságra. A 2000-es sydney-i olimpián – akkor is én edzettem Natasát – az egyesek rajtja előtt elfelejtette magával vinni a rajtszámát, így nem is rajtolhatott volna, de lélekszakadva utána vittem" – tette hozzá Kovács László.

A négyszeres világbajnok Kárász Anna a jövő nyári tokiói olimpiára még kijuthat, de már az egyes számra összpontosít. Nehézséget okoz, hogy a nem olimpiai számok Szegedre tervezett világbajnokságából világkupa lett. Kovács szerint ez indokolt, hiszen a vírusveszély miatt szerbek, horvátok nem jöttek volna, miként Ausztrália, Új-Zéland és Kanada is bizonyosan távol marad, mivel a nagy tömegek vonzzák a ragályt.