A Stelvio után új rózsaszín trikós van a Giro d'Italián

cycling Horizontal
Team Sunweb rider Netherlands' Wilco Kelderman (L) and Team Sunweb Australian's rider Jai Hindley (2nd R) ride uphill at Passo dello Stelvio (Stelvio Pass) during the 18th stage of the Giro d'Italia 2020 cycling race, a 207-kilometer route between Pinzolo and Laghi di Cancano on October 22, 2020. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
A Sunweb csapat ausztrál versenyzője, Jai Hindley nyerte a Giro d'Italia kerékpáros körverseny 18., Pinzolo és Laghi di Cancano közötti szakaszát. Az összetettben csapattársa, a holland Wilco Kalderman vette át a vezetést. Valter Attila a 79. lett.

A 207 kilométeres szakasz magában foglalta a legendás, képeslapokon gyakran látható Stelvio-hágót, amelynek csúcsán, 2758 méteren volt ezúttal a Cima Coppi, azaz a körverseny legmagasabb csúcsa. Ezt az Ineos Grenadiere ausztrál bringása, Rohan Denis "vitte el".

A Stelvio cikk-cakkja Forrás: Image Source via AFP/©2019JonasJungblut/©Jfcreatives

A hegytetőn uralkodó 3 fokos hidegben már kialakult a szakasz hajrájának képe: ide még együtt érkezett meg Denis, Hindley és Tao Geoghegan Hart (Ineos). Előbbi a lejtemenetben folyamatosan szakadt le, míg Hindley dolgát az nehezítette, hogy előbb nem tudta felvenni, majd nem tudta becipzározni a kabátját, így lobogó felsőb száguldott le az embert próbáló hidegben.

Jai Hindley kínjai a széldzsekivel:

Közben az összetettben is esélyes szökevények – köztük kicsit lemaradva Kelderman is – előnye egyre nőtt a harmadik nap óta rózsaszín trikóban tekerő portugál Joao Almeidával (Decueninck Quick-Step) szemben, de a kétszeres győztes olasz Vinczenzo Nibali és a dán Jakob Fuglsang sem tudta tartani az éllovas trió tempóját.

Az utolsó kilométerekre már csak Hindley és Geoghegan Hart maradt elől, kettőjük közül pedig előbbi bírta jobban a hajrát, így ő vitte el a kőkemény szakaszt.

Összetettben a szintén Sunweb-bringás, Kelderman vette át a vezetést, de három szakasszal a verseny vége előtt az előnye csupán 12 másodperc csapattársával, Hindley-vel, és 15 másodperc Geoghegan Harttal szemben.

Valter Attila, a lengyel CCC csapat versenyzője – akit az utolsó emelkedőn az útra festett felirattal bíztattak a szurkolók – a 79. helyen ért célba 47:41 perc hátránnyal. Ezzel öt helyet hátrébb csúszva 29. az összetettben.

Pénteken egy nagyon hosszú, 258 kilométeres sík szakasz vár a mezőnyre, szombaton viszont egy újabb nagyon nehéz, 190 kilométeres hegyi szakasz jön Alba és Sestriere között, az utolsó napon pedig egy 15,7 kilométeres milánói időfutam vár a mezőnyre, azaz végtelenül izgalmasnak ígérezik az idei Giro utolsó három napja.

Eredmények:
18. szakasz, Pinzolo-Laghi di Cancano, 207 km, hegyi befutó:
1. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) 6:03:03 óra
2. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 46 másodperc hátrány
4. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 1:25 perc hátrány
5. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 2:18 p h.
...7. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) 4:51 p h.
8. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
...79. Valter Attila (CCC) 47:41 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Kelderman 77:46:56 óra
2. Hindley 12 másodperc hátrány
3. Geoghegan Hart 15 mp h.
4. Bilbao 1:19 p h.
5. Almeida 2:16 p h.
6. Fuglsang 3:59 p h.
...8. Nibali 5:47 p h.
...29. Valter 1:27:47 óra hátrány

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben tartják, részben átfedésben a kedden elrajtolt Vuelta a Espanával. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont az úgynevezett nagy rajtnak, a Grande Partenzának, és az első három szakaszt Magyarországon rendezték volna.

Pénteken a Morbegno és Asti közötti 258 kilométer megtétele vár a mezőnyre, a 3481 kilométer össztávú 103. Giro d'Italia vasárnap Milánóban zárul.