Társoldalunk:

A Stelvio után új rózsaszín trikós van a Giro d'Italián

2020.10.22. 17:19

A Sunweb csapat ausztrál versenyzője, Jai Hindley nyerte a Giro d'Italia kerékpáros körverseny 18., Pinzolo és Laghi di Cancano közötti szakaszát. Az összetettben csapattársa, a holland Wilco Kalderman vette át a vezetést. Valter Attila a 79. lett.

A 207 kilométeres szakasz magában foglalta a legendás, képeslapokon gyakran látható Stelvio-hágót, amelynek csúcsán, 2758 méteren volt ezúttal a Cima Coppi, azaz a körverseny legmagasabb csúcsa. Ezt az Ineos Grenadiere ausztrál bringása, Rohan Denis "vitte el". 

A Stelvio cikk-cakkjaForrás: Image Source via AFP/©2019JonasJungblut/©Jfcreatives

A hegytetőn uralkodó 3 fokos hidegben már kialakult a szakasz hajrájának képe: ide még együtt érkezett meg Denis, Hindley és Tao Geoghegan Hart (Ineos). Előbbi a lejtemenetben folyamatosan szakadt le, míg Hindley dolgát az nehezítette, hogy előbb nem tudta felvenni, majd nem tudta becipzározni a kabátját, így lobogó felsőb száguldott le az embert próbáló hidegben.

Jai Hindley kínjai a széldzsekivel:

Közben az összetettben is esélyes szökevények – köztük kicsit lemaradva Kelderman is – előnye egyre nőtt a harmadik nap óta rózsaszín trikóban tekerő portugál Joao Almeidával (Decueninck Quick-Step) szemben, de a kétszeres győztes olasz Vinczenzo Nibali és a dán Jakob Fuglsang sem tudta tartani az éllovas trió tempóját.

Az utolsó kilométerekre már csak Hindley és Geoghegan Hart maradt elől, kettőjük közül pedig előbbi bírta jobban a hajrát, így ő vitte el a kőkemény szakaszt. 

Összetettben a szintén Sunweb-bringás, Kelderman vette át a vezetést, de három szakasszal a verseny vége előtt az előnye csupán 12 másodperc csapattársával, Hindley-vel, és 15 másodperc Geoghegan Harttal szemben.

Valter Attila, a lengyel CCC csapat versenyzője – akit az utolsó emelkedőn az útra festett felirattal bíztattak a szurkolók – a 79. helyen ért célba 47:41 perc hátránnyal. Ezzel öt helyet hátrébb csúszva 29. az összetettben.

Pénteken egy nagyon hosszú, 258 kilométeres sík szakasz vár a mezőnyre, szombaton viszont egy újabb nagyon nehéz, 190 kilométeres hegyi szakasz jön Alba és Sestriere között, az utolsó napon pedig egy 15,7 kilométeres milánói időfutam vár a mezőnyre, azaz végtelenül izgalmasnak ígérezik az idei Giro utolsó három napja.

Eredmények:
18. szakasz, Pinzolo-Laghi di Cancano, 207 km, hegyi befutó:
1. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) 6:03:03 óra
2. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 46 másodperc hátrány
4. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 1:25 perc hátrány
5. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 2:18 p h.
...7. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) 4:51 p h.
8. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
...79. Valter Attila (CCC) 47:41 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Kelderman 77:46:56 óra
2. Hindley 12 másodperc hátrány
3. Geoghegan Hart 15 mp h.
4. Bilbao 1:19 p h.
5. Almeida 2:16 p h.
6. Fuglsang 3:59 p h.
...8. Nibali 5:47 p h.
...29. Valter 1:27:47 óra hátrány

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben tartják, részben átfedésben a kedden elrajtolt Vuelta a Espanával. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont az úgynevezett nagy rajtnak, a Grande Partenzának, és az első három szakaszt Magyarországon rendezték volna.

Pénteken a Morbegno és Asti közötti 258 kilométer megtétele vár a mezőnyre, a 3481 kilométer össztávú 103. Giro d'Italia vasárnap Milánóban zárul.