Az utolsó pillanatokban dől el, lehetnek-e nézők a tokiói olimpia versenyein

Olympic emblem comes back to Odaiba Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad OLYMPIC GAMES Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga MIRAITOWA SOMEITY coronavirus COVID-19 co
The five-ring Olympic emblem on a pontoon comes back to the Odaiba Marine Park in Tokyo on Dec. 1, 2020. The emblem had been displayed at the park since January 2020, however the Olympics was postponed and to avoid the damage due to typhoon and sea-breeze, it was moved to a ship-building factory in Yokohama, Kanagawa Prefecture in Aug. 6, 2020 and came back after being checked and cleaned. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A tokiói nyári olimpia szervezői az utolsó pillanatokig kivárnak annak eldöntésével, hogy engednek-e be nézőket az eseményekre, illetve jöhetnek-e külföldi szurkolók.

Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta, fontos, hogy a koronavírus-járvány miatt gondosan felmérjék a lehetőségeket, mielőtt döntenek.

A terv eddig az volt, hogy februárban vagy márciusban határoznak arról, engednek-e be – és ha igen, akkor a létesítmények befogadóképességük hány százalékában – nézőket a pandémia miatt tavaly nyárról egy évvel elhalasztott játékokra, illetve érkezhetnek-e külföldről szurkolók. Mori most úgy gondolja, hogy "május környékén" születhet döntés, de hangsúlyozta: a kérdés nem egyszerű.

Egyelőre csak messziről nézhetik a helyszíneket a helyiek Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Keita Iijima

Japánban jelenleg nem kedvező a közhangulat az olimpia megrendezésére, a koronavírus-járvány és a megnövekedett kiadások miatt a lakosság nyolcvan százaléka törölné vagy tovább halasztaná az ötkarikás játékokat. Mori kedden kijelentette, hogy "teljességgel lehetetlen" az újabb halasztás.

Az olimpiára eredetileg tavaly július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a pandémia miatt márciusban mindkettőt elhalasztották. Az ötkarikás játékokat a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.