Vágólapra másolva!
A 42. Tour de Hongrie útvonalának bemutatására ezúttal a járvány miatt a verseny Facebook-oldalán került sor, de így sem okozott csalódást, amikor megtudtuk, hogy merre megy majd a mezőny a május 12. és 16. között megrendezésre kerülő viadalon.

Tavaly a koronavírus-járvány az egész kerékpársport versenynaptárát átírta. Ez alól nem volt kivétel a Magyar Körverseny sem, melynek szervezőinek - ha csak átvitt értelemben is, de - egy éven belül kétszer kellett megrendezniük a versenyt. Először 2020. május 13. és 17. közé írták ki a viadalt, de a pandémia keresztül húzta a számításaikat, és végül csak augusztus 29. és szeptember 2. között kerülhetett rá sor.

Valter Attila, a Tour de Hongrie címvédője Forrás: MTI/Komka Péter

Mivel Magyarország korábban elnyerte a 2020-as Giro d'Italia Grande Partenzájának a rendezési jogát is, ezért május közepén egy igazi kerékpáros ünnepre készülhettünk az egész országban. A második legrangosabb háromhetes körverseny útvonala ment volna Budapest mellett az ország nyugati felében, a Tour de Hongrie útvonalát pedig egy esztergomi-pilisi körözés mellett az ország keleti felében jelölték ki.

Az októberre halasztott Giro "nagy rajtjára" végül nem hazánkban, hanem Szicíliában került sor, a Tour de Hongrie pedig átkerült a nyár végére. Az útonalban apróbb változtatások ugyan voltak, de

ez sem akadályozhatta meg Valter Attilát abban, hogy fantasztikus kékestetői teljesítményével megnyerje a sárga trikót.

A 22 éves magyar kerékpáros a télen a megszűnő CCC Teamből átigazolt egy másik World Tour-csapatba, a Groupama-FDJ-be. Mivel a francia együttes nagy eséllyel májusban a Girón fog vele számolni, ezért őt idén nem láthatjuk majd a legrangosabb hazai körversenyen.

Íme a 2021-es Tour de Hongrie útvonala Forrás: Tour de Hongrie

Valter várható távolmaradása ellenére is igazi sztárparádé várható, az eddig bemutatott 13 csapatból hat is a legmagasabb szintet képviseli. A 2021-es útvonal abszolút méltó lett a várható erős mezőnyhöz. Az idei viadal Siófokról rajtol egy dombos szakasszal, ami a Somogyi-dombságot többször is átszelve Kaposváron ér véget.

A 2. szakasz Balatonfüredről Nagykanizsára megy majd. Ez kicsit hasonlít a tavalyi Giro-rajtra tervezett ottani harmadik etapra, ami a Balaton-felvidék csodaszép tájain haladt volna. A következő nap Veszprémből indul a peloton, és a Bakonyt átszelve a Pannonhalmi Apátság és a Bokodi-tavak mellett elhaladva Tatán ér célba.

A 4. szakasz lesz az idei verseny királyetapja.

A mezőny Balassagyarmatról elindulva 214 kilométert fog teljesíteni, hogy a Mátrát északról megközelítve a 24-es úton előbb csak Mátraházáig, majd a Kékestetőre tekerjenek fel. Hegyi befutó a házban!

Az 5. szakasz helyszíne Budapest lesz, ahová 2017 után tér vissza a Tour de Hongrie. Az idei viadal utolsó napján egy nyolc kilométeres pályán 12 kört kell majd a bringásoknak megtenni, ami érinti a Városligetet, és elhalad a Puskás Aréna mellett is. A sárga trikót a Hősök terén adják majd át az összetett győztesének.

A 2021-es Tour de Hongrie-ra május 12. és 16. között kerül sor! A versenyről a tervek szerint az Origo sportrovata a helyszínről tudósít majd!