Társoldalunk:

Az olimpia megöli a szegényeket - tüntetések Tokióban

2021.05.10. 07:19

Egyre nagyobb a feszültség a július 23-án kezdődő olimpia városában, Tokióban. Miközben vasárnap az üres atlétikai stadionban tesztversenyeket rendeztek, a stadion környékén a japán emberek tüntettek az olimpia megrendezése ellen. A koronavírus-járvány újabb hulláma egyelőre megfékezhetetlennek tűnik. Egyre többen - orvosok, sportolók, önkéntesek - emelik fel a szavukat a játékok megrendezése és az abnormális állapotok ellen.

"Az olimpia megöli a szegényeket." Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel mentek ki az utcákra vasárnap Tokióban, hogy tiltakozzanak a nyári olimpia és paralimpia megrendezése ellen. Egészen szürreális volt a helyzet. Miközben bent, az atlétikai stadionban teljesen izolált körülmények között zajlottak a tesztversenyek, addig kint a tiltakozók százai demonstráltak a NOB és az olimpia ellen. 

Az olimpia megöli a szegényeket - ez áll azon a molinón, amelyet a tokiói tüntetés résztvevői a magasba emeltekForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/David Mareuil

Mindez akkor történik, amikor a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetet újra - ki tudja, hányadszor - meghosszabbították az ázsiai szigetország fővárosában és több prefektúrájában. A vészhelyzet most május 31-ig tart, ám egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy a fertőzések száma jelentősen csökkenne. 

A Tokió nyugati részén, Tachikawában található kórházban transzparenst függesztettek ki, amely figyelmeztet, hogy az egészségügyi kapacitás elérte a határt. „Adj egy kis szünetet! Az olimpia lehetetlen!" - áll a transzparensen. Az oszakai prefektúrában, ahol a fertőzések száma megugrott, az egészségügyi minisztérium adatai szerint több mint 13 ezer fertőzöttet kértek arra, hogy maradjanak otthon, mert a helyi kórházak megteltek.

Barbara Holthus, aki önkéntesként dolgozna a játékokon azt mondta: Ez az egész egy katasztrófa. Nagyon féltem az embereket, nagyon féltem az egész országot. Az olimpia megrendezése - ezt ki kell mondani - jelen körülmények között veszélyes vállalkozás." Barbara Holthus egyike annak a 110 ezer önkéntesnek, aki dolgozna az olimpián. A nő azt mondja, hogy a japán szervező bizottság semmivel sem törődik, velük meg főleg nem. Miközben a sportolóknak, a média munkatársainak, de még a VIP-vendégeknek is több oldalas tájékoztató szabálykönyvet adtak ki (a sajtónak szóló szabálykönyv például 51 oldalas), addig az önkéntesek szemét egy két oldalas brossúrával szúrták ki. Ezen a két oldalon azt írják, hogy mindenki viseljen maszkot, mosson gyakran kezet és tartsa meg a megfelelő távolságot. Slussz.

A 2021. július 23-án kezdődő olimpia ellen tüntettek a japán fővárosban, TokióbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/David Mareuil

A nő egyszerűen tragikusnak tartja, hogy az önkénteseket nem fogják naponta tesztelni, nem törődnek velük, a tömegközlekedést is használhatják, mehetnek a város bárjaiba, éttermeibe. Holott pont ez az, amit minden olimpiai résztvevőnek szigorúan megtiltanak. Nekik nem. Pedig az önkéntesek közvetlen kapcsolatban lesznek az olimpiai résztvevőkkel. "Meggyőződésem, hogy jelentős a kockázata annak, hogy az önkéntesek kapcsolatba kerülnek az olimpiai buborékban lévő emberekkel, majd tömegközlekedéssel hazamennek a családjukhoz - mondta a német önkéntes, majd így folytatta:

Erkölcsi szempontból egyszerűen vállalhatatlan az olimpia megrendezése. Ez az egész nem más, mint felesleges pénzkidobás egy olyan helyzetben, amikor a pandémia miatt a világon naponta ezrek halnak meg. Még mindig reménykedem abban hogy megjön az eszük és törlik az olimpiát, de nem vagyok ostoba, tudom, hogy itt nem az emberek, hanem a pénz az elsődleges, ezért kell minden áron megtartani a játékokat."

Japánban eddig a lakosság alig több mint két százaléka kapta meg az oltást, amely nagyon lassan halad. A világ egyik legmagasabb életkorú társadalmáról van szó. A tüntetés egyik, 50 év körüli résztvevője szerint őt még nem értesítették, hogy mehet az oltásért, s ahogy Japánban a dolgok haladnak, egyelőre nem is számít arra, hogy beoltják. 

Korábban a szigetországban a felnőtt lakosság 72 százaléka ellenezte az olimpia megrendezését. A konzervatív Yomiuri Shimbun című újság által május 7. és 9. között végzett felmérés szerint a felnőtt lakosság 59%-a azt akarja, hogy a játékokat töröljék. Közben a múlt héten elindult egy aláírásgyűjtés, amelyhez az első napokban több mint 300 ezren csatlakoztak.Dan Orlowitz, a The Japan Times sportújságírója szerint a helyzet tragikus:

Egyre többen fordulnak el Japánban az olimpiától, pedig, ahogy közeleg a rajt, úgy kellene millióknak az esemény mögé állniuk. Erről azonban szó sincs. Az emberek nem boldogok, mert úgy érzik, hogy a sportolók jobb bánásmódban részesülnek, mint a japán állampolgárok. Ennek az egésznek nincsenek nyertesei. Ez borzalmas mindannyiunk számára. A szervező bizottság és a kormány eddigi fellépése alapján nem látok esélyt arra, hogy lefújják az olimpiát."

A 2021. július 23-án kezdődő olimpia ellen tüntettek a japán fővárosban, TokióbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/David Mareuil

Kentaro Iwata professzor, a kobei Egyetemi Kórház fertőző betegségek osztályának vezetője szerint az olimpiát azonnal le kellene fújni. „Ez nem a megfelelő idő és hely az olimpiai játékok megrendezésére. Egyes nemzetek, például India, teljesen ellenőrizhetetlenek. Sok ember élete forog kockán. A fertőzés és járvány ellen hozott intézkedések elégségesek a sportolók védelmére. De az olimpia többi résztvevőinek számára aligha azok. Az edzők, a média munkatársainak biztonsága nem igazán garantálható ezekkel az intézkedésekkel" - mondta Iwata, aki szerint minden nézőt, tehát a Japánban élő szurkolókat is ki kell tiltani a játékokból, nem csak a külföldeieket. 

Szuga Josihide, Japán miniszterelnöke azt mondta, hogy kormánya nem tartja fontosabbnak a játékok megrendezését a járvány elleni küzdelemélForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Szuga Josihide, Japán miniszterelnöke azt mondta, hogy kormánya nem tartja fontosabbnak a játékok megrendezését a járvány elleni küzdelemél. Arra a kérdésre, hogy az olimpiát akkor is megrendezik-e, ha a fertőzések emelkednek, Suga így válaszolt: Soha nem állítottam azt, hogy az olimpia mindennél fontosabb. A prioritás mindig is a japán lakosság életének és egészségének védelme volt. Először meg kell akadályoznunk a vírus terjedését."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a japán kormány közben folyamatosan azt kommunikálja, hogy az olimpiát megrendezik. Az eseményt amúgy a japánok egyedül nem is mondhatják le. Erre csak a NOB-nak van jogosultsága.

Közben kiderült, hogy a szervező bizottság 500 ápolót keres, akik csatlakoznának az olimpiai egészségügyi csapathoz.

A 2021. július 23-án kezdődő olimpia ellen tüntettek a japán fővárosban, TokióbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/David Mareuil

De egyet sem találtak. "Az ápolók kínjukban nevetnek ezen az egészen. Ez egy rossz vicc - mondta Iwata.Jelenleg több nővért keresünk a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez és napi szinten is létszámgondokkal küzdünk. Hogyan találhatnánk akkor 500 önkéntes ápolót az olimpiára? Itt a pénz diktál. Ezek semmilyen veszélytől nem riadnak vissza, ha kell, tűzön-vizen át, de akkor is megrendezik ezt az olimpiát."

Michael Head, a Southamptoni Egyetem tudományos munkatársa attól tart, hogy a játékok megrendezése visszavetheti a világjárvány elleni küzdelmet. "Fennáll annak a veszélye, hogy újabb mutánsok jelenhetnek meg és a fertőzések visszatérnek azokba az országokba is, ahol már jobban áll a vírus elleni harc. Óriási a kockázata annak, hogy a világ minden országából az embereket ugyanabba a városba, Tokióba hozzák."

A 2021. július 23-án kezdődő olimpia ellen tüntettek a japán fővárosban, TokióbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/David Mareuil

Közben a világ sportolóinak szövetsége elfogadhatatlannak nevezte azt a szabálykönyvet, amelyet a japán szervezők az olimpiára kijutó sportolók számára szövegeztek meg. Ám a sportolók másképpen vélekednek, mint az egészségügyi szakemberek. Az úszó Adam Peaty szerint ha mindenki betartja a szabályokat, nem kerülhetnek veszélybe.Bízom a szervezőkben, de azt mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a szabályokat nem lehet megkerülni. Csak azok betartásával rendezhető meg az olimpia." A britek világbajnok tornásza, Joe Fraser szerint ha minden nap elvégzik a teszteket, biztonságban lehetnek. Viszont azt mindenki elismeri, hogy a Japánba érkező több mint 200 ország sportolóit akkor sem lehet egyenként ellenőrizni, ha valamennyiük két negatív PCR-teszttel érkezik meg Tokióba. A világ számos országában - különösen Afrikában és Dél-Amerikában - a koronavírus elleni védekezés nincs azon a szinten, mint akár Japánban, akár Európában. 

Oszaka Naomi szerint le kell ülni és beszélni kell az olimpia megrendezésérőlForrás: AFP/2019 Getty Images/Elsa

Ugyanakkor nem minden sportoló ennyire optimista. A japánok teniszklasszisa, Naomi Oszaka szerint elérkezett annak az ideje, hogy komolyan beszéljenek az olimpia sorsáról. "Természetesen azt szeretném, ha az olimpia megrendezésre kerülne" - mondta Oszaka, aki jelenleg a római teniszversenyen játszik. Ugyanakkor látjuk, hogy mi történik a világban és ezek mellett nem szabad szó nélkül elmenni. Ha az olimpia megrendezése veszélybe sodorja az embereket, akkor erről beszélni kell és nem hallgatni."

A Fuji News Network hétfői jelentése szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach júniusban érkezik Japánba. Korábban arról volt szó, hogy Bach május 17-én már a szigetországba utazik, hogy részt vegyen az olimpiai fáklyafutás eseményein. Jelenléte azt demonstrálta volna, hogy a vészhelyzet elmúlt, az olimpia megrendezése előtt nincs akadály. Erről azonban - látva a jelen állapotokat - botorság lenne beszélni.

A tokiói nyári olimpia 2021. július 23-án kezdődik.

Forrás és forrás