Egyre nagyobb a nyomás Japánon: le kell mondani az olimpiát

Protest in Tokyo against Olympics 2020 Tokyo Olympics,Japan,Tokyo Horizontal
TOKYO, JAPAN - MAY 09: People stage a demonstration as they demand Tokyo Olympics to cancelled due to coronavirus pandemic in Tokyo, Japan on May 9, 2021. David Mareuil / Anadolu Agency (Photo by david mareuil / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a nyomás az olimpiai szervezőbizottságon és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon is: törölni kellene a július 23-án kezdődő játékokat. Szerdára virradóra a koronavírus-fertőzések száma ismét rekordot döntött Japánban. 

A volt focista, Jules Boykoff a New York Timesban írt cikket arról, hogy miért nem szabad megrendezni az olimpiát. A cikkben azt írta, hogy mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mind a japán szervezők hatalmas bajban vannak. Az olimpia megrendezése ma már nem sport, hanem politikai kérdéssé vált.

Tény, hogy miközben Japánban a felnőtt lakosság mindössze két százaléka kapta meg eddig az oltást, addig a japánok 60 százaléka hallani sem akar arról, hogy július 23-án megkezdődjenek a játékok Tokióban.

Tüntetők követelik az olimpia azonnali lemondását Tokióban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/David Mareuil

Jules Boykoff emlékeztet arra, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke többször hangsúlyozta: nincs B-terv. Az olimpiát minden körülmények között meg kell rendezni. Mindezt a japán politikusok egy része is így látja - még akkor is, ha meggyőződésük ellenére nyilatkoznak. Japánban napról napra folyamatosan emelkedik a fertőzések száma. A New York Timesban publikáló cikk szerzője leszögezte:

a járvány idején a világ csaknem 200 országából egy helyre terelni a sportolókat, a média munkatársait elképesztő felelőtlenség és életveszély.

"Itt az ideje lemondani az olimpiát" - írta Jules Boykoff.

- különösen a NOB - vezetői székeiben ülnek. Miközben a NOB számláján állítólag 1 milliárd dollár tartalék van, a Thomas Bach vezette testület hallani sem akar arról, hogy töröljék a játékokat."

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Szeiko Hasimoto, a szervező bizottság vezetője. Ők nem akarják lemondani az olimpiát Forrás: AFP/Franck Robichon

Jules Boykoff emlékeztet arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bevételeinek 73%-a származik a televíziós jogdíjakból. További 18% pedig a NOB és az olimpia fő szponzoraitól érkezik a számlára.

A NOB még 2014-ben kötött megállapodást az amerikai NBC tévétársasággal, hogy a 2022 és 2032 közötti hat olimpia kizárólagos közvetítési jogáért 7,75 milliárd dollárt fizet az NBC. Fontos tudni azt is, hogy a 2014-2020 (2021) közötti olimpiákért az NBC 4,38 milliárd dollárt fizetett.

Miközben a világon egyre többen sürgetik az olimpia azonnali lemondását, a NOB vezetői hallani nem akarnak erről. Hiszen jól tudják, hogy ebben az esetben a jogtulajdonosok azonnal kártérítést követelnek. A Japán Orvosi Dolgozók Szakszervezeteinek főtitkára kijelentette:

A japán közegészségügyi szakértők hasonlóan egységesek a játékok törlésével kapcsolatban. Haruo Ozaki, a Tokiói Orvosi Szövetség elnöke elmondta:

Mi volt minderre a NOB és Thomas Bach elnök válasza? Ez:

Egyre nagyobb a nyomás a japán szervezőkön Forrás: AFP/Charly Triballeau

Cinikus? Az. Főleg azért az, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandóan azt harsogja, hogy a számukra az első a sportoló, illetve a játékokra érkezők biztonsága. Ezek azonban csak üres szavak.

Jules Boykoff ezzel a gondolattal zárta a cikkét: "A Nemzetközi Olimpiai Bizottságé a világ legkiterjedtebb, mégis legkevésbé elszámolható sportinfrastruktúrája. Úgy tűnik, hogy a NOB saját veleszületett büntetlenségének bűbájába esett.

A japánok helyzetét nehezíti, hogy Tokió egyedül nem hátrálhat ki az olimpia megrendezéséből. A játékokat hivatalosan csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mondhatja le.

Ha a japánok mégis egyoldalúan hátrálnának ki a rendezésből, pénzügyileg teljesen kiszolgáltatottak lennének a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Az olimpia rendezéséről szóló szerződés ugyanis azt mondja ki, hogy a helyi szervezők csak olyan esetben kérhetnek bármilyen változtatást, ha az a rendezést alapvetően nem veszélyezteti. Hogy értsük: a tokiói szervezőknek arra megvan a joguk, hogy a nagy meleg miatt a maratonfutás versenyeit Tokióból északra, Szapporóba vigyék, de arra nincs, hogy lemondják az olimpiát.

Itt tart tehát most az olimpia rendezése körüli vita. A folytatás hamarosan következik.