Másfél év kihagyás után első versenyén sporttörténelmet írt Simone Biles - videó

2021 GK U.S. Classic GettyImageRank1 Color Image bestof topix Horizontal SPORT GYMNASTICS
INDIANAPOLIS, INDIANA - MAY 22: Simone Biles smiles after competing her floor routine during the 2021 GK U.S. Classic gymnastics competition at the Indiana Convention Center on May 22, 2021 in Indianapolis, Indiana. Emilee Chinn/Getty Images/AFP (Photo by Emilee Chinn / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint másfél év kihagyás után indult ismét versenyen a négyszeres olimpiai bajnok tornász, Simone Biles, és máris sikerült történelmet írnia.

A 24 éves, négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnok tornász 2019 végén még azzal ijesztgette a világot, hogy végleg abbahagyja a tornát, szerencsére azonban meggondolta magát.

587 nap után lépett újra pódiumra egy versenyen, és, aki valami maradandóra számított a US Classicot nézve, az nem csalódott. Biles ugyanis versenyen a sportág történetében első női tornászéként ugrotta meg versenyen a Jurcsenko-szaltónak ezt a változatát:

A dupla szaltó bicsakmozdulattal gyakorlat nehézségére jellemző, hogy egyrészt nem véletlenül ugrották eddig csak férfiak, másrészt, hogy a Nemzetközi Torna Szövetség nem is igen akarja felvelni a pontozható elemek közé a női szakágban - éppen a nehézsége miatt. Ezúttal úgy állapították meg az értékét, hogy 6,6 pontról induljon, ami éppen csak magasabb, mint az utána következő, de jóval egyszerűbb ugrás értéke.

Biles természetesen megnyerte a US Classicot, az 58,400 pontja még úgy is messze a legmagasabb volt a mezőnyben, hogy a talajgyakorlatát lerövidítette, míg a felemáskorlátot ki is hagyta. A Biles I és a Biles II után várhatóan egy újabb elemet fognak elnevezni minden idők egyik legjobb tornászáról.