Az olimpián és a vb-n sem indulhat a női 400 méteres síkfutás világbajnoka

Rome Golden Gala - IAAF Diamond League diamond league golden gala Olimpico Stadium Rome one person three quarter lenght Horizontal SPORT IAAF ATHLETICS ATHLETE MEETING
Salva Eid Naser (BRN) competes in 400m Women during the IAAF Diamond League Golden Gala at the Olimpico Stadium in Rome, Italy on June 6, 2019 (Photo by Matteo Ciambelli/NurPhoto) (Photo by Matteo Ciambelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Doppingvétség miatt kétéves eltiltást kapott szerdán a nemzetközi Sportdöntőbíróságtól (CAS) a női 400 méteres síkfutás világbajnoka, a bahreini Szalva Eid Naszer, így nem indulhat a tokiói olimpián és a jövő évi világbajnokságon.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) azt követően nyújtott be fellebbezést a CAS-hoz, hogy a sportág tisztaságáért felelős nemzetközi testület (AIU) tavaly októberben ejtette a WA fegyelmi bizottsága által felhozott doppingvádakat. Az AIU döntése alapján a nigériai születésű sportoló ismét rajthoz állhatott nemzetközi viadalokon.

A 2019-es dohai világbajnokságon aranyérmes Naszer versenyzési jogát 2020 júniusában függesztették fel az követően, hogy a futó egy 12 hónapos időtartam alatt - 2019 március és 2020 januárja között - háromszor nem állt a doppingellenőrök rendelkezésére, illetve nem vezette megfelelően a holléti nyilvántartását. A mostani CAS-verdikt alapján Naszer kénytelen kihagyni a július 23-án kezdődő tokiói olimpiát és a 2022 júliusában esedékes eugene-i vb-t is.

Szalva Eid Nasszert (elől) két évig fogjuk versenyen látni Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

A kétéves eltiltásba beleszámítják a 2020. június 4. és 2020. október 14. közötti felfüggesztés időtartalmát, ugyanakkor a 2019. november 25-e óta elért eredményeit törlik. A 2019. október 3-án futott 48.14 másodperccel - minden idők harmadik legjobb idejével - futott vb-aranyát megtarthatja, mert arra vonatkozóan nincs hiteles bizonyíték, hogy csalt volna.

A CAS indoklása szerint a testületnek nem az volt a feladata, hogy kimondja: a sportoló csalt, hanem azt kellett eldöntenie, hogy megsértette-e a doppingellenes szabályokat, és ennek megfelelően kellett szankciót hoznia. A CAS bizonyítottnak látta, hogy Naszer vétett a holléti követelményekkel szemben, valótlan bizonyítékokkal próbálta elkerülni cselekedetének következményeit. Ezzel súlyosan aláásta a doppingellenes programot, ennek megfelelően hozták meg a kétéves eltiltást, ami a mai nappal kezdődik, de beleszámít a közel négyhónapos felfüggesztés.

A 23 éves, 2014 óta bahreini állampolgárságú sportoló 2019-ben jelölt volt az év női atlétája címre.