Társoldalunk:

Lámák állták el a mezőny útját a Tour de France-on - kép

2021.07.16. 08:16

A Tour de France mezőnyének nem csak az őrült szurkolókkal kell megküzdenie egy-egy hegyi szakaszon, hanem néhány arra kószáló állattal is.

A kerékpársport nem elég, hogy szabadtéri sport, de mivel a mindenki által használt országutakon zajlik, ezért néha a szervezők és a rendőrök általi közös útlezárásban haladva is érheti őket meglepetés.

Nem tudnak mit tenni a hegyen a versenyzők mellett szaladgáló őrült szurkolókkal, valamint a mezőnybe zavarodottságukban berohanó kutyákkal. Mindkettőből származott már bukás az idei viadalon is.

Azonban van olyan, amikor egy tehén- vagy birkacsorda, esetleg néhány láma állja a kerékpárosok útját, ahogyan arra 2016-ban példa volt. Erre a világ legnagyobb presztízzsel bíró versenyén leginkább a Pireneusok hegyi szakaszain szokott sor kerülni, ahol néhány pásztor nem rendelkezik azzal az információval, hogy nemsokára érkezik a mezőny.

Pár évvel ezelőtt a mezőny keresztbe is vert egy báránycsordát, de mivel szerencsére felfelé mentek a hegyen, ezért nem akkora sebességgel érkeztek meg az állatokhoz, hogy ne tudtak volna reagálni a váratlan rajongókra az úton.

Az idei versenyt a szlovén Tadej Pogacar uralja, aki könnyen lehet, hogy 22 évesen nem csak az összetett győztesének járó sárga trikót, de a legjobb fiatalnak kijáró fehér, és a legjobb hegyi menő által kiérdemelt pöttyös trikót is meg tudja védeni.