Lámák állták el a mezőny útját a Tour de France-on - kép

Tadej Pogacar Tour de France kerékpár
Team UAE Emirates' Tadej Pogacar of Slovenia wearing the overall leader's yellow jersey descends the Tourmalet pass during the 18th stage of the 108th edition of the Tour de France cycling race, 129 km between Pau and Luz Ardiden, on July 15, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
A Tour de France mezőnyének nem csak az őrült szurkolókkal kell megküzdenie egy-egy hegyi szakaszon, hanem néhány arra kószáló állattal is.

A kerékpársport nem elég, hogy szabadtéri sport, de mivel a mindenki által használt országutakon zajlik, ezért néha a szervezők és a rendőrök általi közös útlezárásban haladva is érheti őket meglepetés.

Nem tudnak mit tenni a hegyen a versenyzők mellett szaladgáló őrült szurkolókkal, valamint a mezőnybe zavarodottságukban berohanó kutyákkal. Mindkettőből származott már bukás az idei viadalon is.

Azonban van olyan, amikor egy tehén- vagy birkacsorda, esetleg néhány láma állja a kerékpárosok útját, ahogyan arra 2016-ban példa volt. Erre a világ legnagyobb presztízzsel bíró versenyén leginkább a Pireneusok hegyi szakaszain szokott sor kerülni, ahol néhány pásztor nem rendelkezik azzal az információval, hogy nemsokára érkezik a mezőny.

Pár évvel ezelőtt a mezőny keresztbe is vert egy báránycsordát, de mivel szerencsére felfelé mentek a hegyen, ezért nem akkora sebességgel érkeztek meg az állatokhoz, hogy ne tudtak volna reagálni a váratlan rajongókra az úton.

Az idei versenyt a szlovén Tadej Pogacar uralja, aki könnyen lehet, hogy 22 évesen nem csak az összetett győztesének járó sárga trikót, de a legjobb fiatalnak kijáró fehér, és a legjobb hegyi menő által kiérdemelt pöttyös trikót is meg tudja védeni.