Konkoly Zsófia aranyérmes 100 méteres pillangóúszásban

KONKOLY Zsófia, paralimpia, aranyérem
Az aranyérmes Konkoly Zsófia a 100 méteres női pillangóúszás S9-es kategóriája eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Vizes Központban 2021. szeptember 2-án
Vágólapra másolva!
Konkoly Zsófia aranyérmet nyert csütörtökön 100 méteres pillangóúszásban, az S9-es kategóriában a tokiói paralimpián.

A 19 éves pécsi versenyző - akinek nem fejlődött ki rendesen a jobb karja - a csütörtök délelőtti előfutamát megnyerte és 1:07.05 perccel, a legjobb idővel került az esti döntőbe.

A riói paralimpián bronzérmes, idén Európa-bajnok magyar úszó ötven méternél másodikként fordult a nagy előnnyel vezető új-zélandi világcsúcstartó, Sophie Pascoe mögött, de a második hosszon nagyszerűen hajrázott, és 1:06.55 perces paralimpiai rekorddal győzött. A második helyen az amerikai Elisabeth Smith (1:08.22) végzett, a harmadikon pedig a spanyol Sarai Gascon (1:08.43).

Konkoly korábban ezüstérmes volt 400 méter gyorson és 200 méter vegyesen, ötödik lett a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4x100 méteres női gyorsváltóval, a hatodik helyen végzett 100 méter háton, és kilencedikként fejezte be a 100 méter gyorsot Tokióban, ahol csütörtökön a magyar küldöttség tizenkettedik érmét, egyúttal ötödik aranyát szerezte.

Konkoly Zsófia aranyérmes! Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Tegnap már megint éreztem, hogy fáradt vagyok, illetve még mindig, de tudtam, hogy ez az utolsó napom, az utolsó számom, úgyhogy próbáltam összeszedni magam" - beszélt az állapotáról a vegyes zónában.

A futamra rátérve azt mondta, bízott benne, hogy az új-zélandi úszó a végét már nem fogja annyira bírni, mint ő, de nem tudta, képes lesz-e befogni.

"Az első ötvenen meglepődtem egyébként, hogy ennyivel előttem van, a forduló után próbáltam fölhozni magam, illetve csak az amerikai lányt láttam magam mellett. Úgyhogy őt próbáltam megelőzni" - árulta el, majd úgy folytatta, mielőtt paralimpiai rekordot állított volna fel, a legjobbja 1:07.22 volt.

Az aranyérmes Konkoly Zsófia a 100 méteres női pillangóúszás S9-es kategóriája eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Vizes Központban 2021. szeptember 2-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Szerintem azzal is elégedett lettem volna, ha egyéni csúcsot úszok, de azért ennek sokkal jobban örülök. Ez volt az utolsó számom, örülök, hogy a végére hagytuk a legjobbat." - fogalmazott.

Konkoly sikere után negyedórával Pap Bianka a hatodik magyar aranyat gyűjtötte be, miután megnyerte a 100 hátat az S10-es kategóriában.