Az elnök szerint sportszakmai kérdés, hogy Pergel Szandra kikerült az asztalitenisz-válogatottból

Pergel Szandra
Hungary's Szandra Pergel eyes the ball as she serves to Japan's Miyu Kato on April 23, 2019 during their women's single match at the 2019 ITTF World Table Tennis Championships in Budapest. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Sportszakmai kérdésnek tartja Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnöke, hogy Pergel Szandra kikerült a női válogatottból. 

A MOATSZ első embere az M1 aktuális csatornának hétfőn kiemelte, elnökként háromféle attitűdje van egy ilyen helyzetben: játékospárti, szövetségi kapitánypárti, alapvetően és legvégső soron pedig eredménypárti.

"Az eredmények a legfontosabbak, amik minősítenek mindenféle döntést. Az eredményességet tartja szem előtt a szövetségi kapitány a kerethirdetéskor, ennek kell mindent alárendelnünk. Hosszú távú célokról beszélünk, a következő kurta-furcsa hároméves olimpiai ciklus lebeg a szemünk előtt" - fejtette ki Nátrán Roland. - "A játékos és a szövetségi kapitány viszonyrendszerében nincsen beavatkozási lehetőség vagy szükségszerűség a szövetség más funkcionáriusai részéről."

Megemlítette: elnökként igyekezett egyeztetni a felekkel, meghallgatni az álláspontjukat, ám miután sportszakmai kérdésről van szó, felteszi a kezét és arra a sportszakemberre hagyatkozik, aki ezeket a kérdéseket eldönteni hivatott.

"A válogatott szakmai munkáját és összetételét alapvetően a szövetségi kapitány határozza meg, ezért minden ilyen esetben az ő véleményét osztom" - szögezte le, hozzáfűzve: nehéz vagy vitás esetekben elnökségi körben részletesen megbeszélik a helyzetet a szakvezetővel. Így történt ebben az esetben is, amelyben Bátorfi Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya - szakmai és morális okokra hivatkozva - nem számít a jövőben Pergel Szandrára. A 32 esztendős játékos ugyanakkor értetlenül áll a történtek előtt, amit a szakember személyes bosszújának érez.

Az elnök szerint sportszakmai kérdés, hogy Pergel Szandra kikerült az asztalitenisz-válogatottból Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nátrán hangsúlyozta: az elmúlt olimpiai ciklus legfontosabb célja az ötkarikás kvótaszerzés, majd azt követően a tokiói szereplés volt, ez a női válogatottnál maximálisan teljesült.

"Eredményes olimpiai cikluson vagyunk túl, az eredményeket Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány hozta, aki döntését a következő, hároméves olimpiai ciklusra hozta meg" - mondta. Egyúttal leszögezte, hogy tapasztalataik azt mutatják: a szövetségi kapitány döntései sikerre vezetik a női válogatottat.

Az elnök bizakodását fejezte ki, hogy hamarosan éles verseny zajlik majd a csapattagságért, mivel az elmúlt években a nőknél ez "kikopott a gyakorlatból".

"Mindenkinek az kell legyen az üzenet, hogy ha a magatartás, a sportszerű életvitel és versenyzési mód, ezen felül a teljesítmény és a versenyeken mutatott forma arra predesztinálja a játékosokat, akkor itt mindenki bekerülhet a válogatottba." - fogalmazott.

A döntés hatással lehet Szudi Ádámra is, akivel Pergel vegyes párosban szerepelt a tokiói olimpián. Pergel Madarász Dórával megnyerte a női párosok küzdelmét az augusztusi budapesti WTT-versenyen.

Arra a kérdésre, hogy ezek a párosok változtathatók-e, az elnök azt felelte: szakmai kérdés, egyeztetni kell a partnerekkel, valamint a vegyes páros esetén mindkét nem szövetségi kapitányával.