Történelmi győzelmet aratott az olasz síző a félelmetes lesiklópályán

ski TOPSHOTS Horizontal
Italy's Dominik Paris competes in the men's FIS Ski World Cup Downhill event in Bormio, Italy, on December 28, 2021. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olasz Dominik Paris sikerét hozta a lesiklás a férfi alpesi sízők világkupa-sorozatának keddi állomásán, Bormióban.

Győzelmével Paris lett az első a sportágban, aki egy helyszínen hatszor is nyerni tudott lesiklásban. Az előző csúcstartó a svájci Didier Cuche volt, aki ötször nyert Kitzbühelben. Paris összességében már a huszadik győzelmét ünnepelhette a vk-sorozatban.

Az összetett pontversenyben vezető svájci Marco Odermatt a második, honfitársa, Niels Hintermann pedig a harmadik helyen végzett. A szakági rangsor eddigi éllovasa, az osztrák Matthias Mayer meglepetésre csupán 12. lett, így át kellett adnia a helyét Parisnak. A szakági címvédő svájci Beat Feuz ezúttal kiesett.

A bormiói pálya - a kitzbüheli mellett - az egész világkupaszezon egyik legnehezbbje. A 3270 méter hosszú pályán 1010 méter szintkülönbség van, és jószerével már a rajttól kezdve őrületes, 100 km/h körüli tempóban száguldanak a versenyző. A szezon szerdán és csütörtökön szuper óriás-műlesiklással folytatódik Bormióban.

Eredmények, férfi lesiklás:
1. Dominik Paris (olasz) 1:54.63 perc
2. Marco Odermatt (svájci) 1:54.87
3. Niels Hintermann (svájci) 1:55.43

A szakági vk állása 4 verseny után (még 6 van hátra): 1. Paris 227 pont, 2. Matthias Mayer (osztrák) 217, 3. Hintermann 178
Az összetett vk állása 14 verseny után (még 22 van hátra): 1. Odermatt (svájci) 713 pont, 2. Mayer 427, 3. Aleksander Aamodt Kilde (norvég) 369