Az egész sportvilágot sokkolta döntésével a világ legjobb teniszezője

tennis Horizontal Ashleigh Barty
Australia's Ashleigh Barty poses with the 2022 Australian Open winner's trophy in Melbourne on January 30, 2022, following her victory over Danielle Collins of the US in the women's singles final of the tennis tournament. (Photo by Martin KEEP / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legváratlanabb bejelentését tette meg Ashleigh Barty, aki március végén úgy döntött, hogy befejezi pályafutását. Az ausztrál teniszező mindezt egy hónappal 26. születésnapja előtt hozta meg, ráadásul világelsőként és friss Australian Open-győztesként. Kevés sportoló képes arra, hogy a csúcson szálljon ki a XXI. század mókuskerékre hasonlító sportvilágából, de neki sikerült.

Talán legutóbb Nico Rosberg hagyta abba ennyire váratlanul a csúcson, mint most Ashleigh Barty. A sokáig a Mercedesnél Lewis Hamilton árnyékában élő német autóversenyző 2016-ban megnyerte a Formula-1-es világbajnokságot, majd alig pár nappal élete legnagyobb sikere után úgy döntött, hogy neki ennyi elég volt.

Asheigh Barty csupán a második női teniszező, aki világelsőként dönt úgy, hogy befejezi pályafutását Forrás: AFP/Scott Barbour

Soha nem derül ki, hogy hány vb-trófea lett volna még az akkor 31 éves pilótában, ahogyan az sem derül ki, hogy Barty-nak összejött volna-e a karrier Grand Slam. Ehhez az ausztrálnak a négy nagy tornából már csak a US Open-trófea hiányzott, a másik három már a zsebében volt.

2019-ben megnyerte a Roland Garrost és 2021-ben övé lett a wimbledoni cím is, majd két hónapja hazai pályán az Australian Open is az övé lett.

Ez utóbbi torna volt Barty „ars poeticája", ugyanis úgy jutott be a Danielle Collins elleni döntőbe, hogy addig érinthetetlen volt.

Nem elég, hogy az összes szettet megnyerte az addigi hat meccsén, de egy kivételével mindegyiket 6:4-nél simábban húzta be.

Az amerikai játékos elleni fináléban az első játszma is 6:3-ra lett az övé, és egy 7:6-os rövidítést követően itt is 2-0-val tudott diadalmaskodni.

Barty szettveszteség nélkül lett Chris O'Neill 44 évvel ezelőtti sikere után az első ausztrál, aki megnyerte az Australian Open női egyesét.

Olyan magabiztosan szervált a teljes torna folyamán, mint azelőtt soha, ami nem is az adogatások erejében, de inkább változatosságában mutatkozott meg.

Olyan okosan és hatékonyan variálta a különböző típusú ütéseit, amire csak nagyon kevés női játékos volt korábban képes Forrás: AFP/William West

Semelyik ellenfél sem tudta kifürkészni, hogy mit várjon tőle, miután feldobta a labdát az égbe. Ez a hatékony fegyver kombinálva a hazai közönség által sugárzott erővel és a rá jellemző intelligens tenisszel megállíthatatlanná tette őt. Barty ezzel a győzelmével megerődítette világelsőségét, amit 2019 óta őrzött kiegyensúlyozottságának köszönhetően.

Barty összesen 120 hetet töltött a világranglista élén, aminél csak hatan tudtak több időt eltölteni a földkerekség legjobb teniszezője cím birtokosaként.

Steffi Graf, Martina Navratilova, Serena Williams, Chris Evert, Martina Hingis, Szeles Mónika – nem akármilyen névsor maradt csupán előtte. Sőt, ha a zsinórban világelsőként töltött heteket vesszük számba, akkor abban Hingist és Szelest is maga mögé utasítja.

Minden adva lett volna neki ahhoz, hogy akár kétszámjegyű Grand Slam-trófeát gyűjtsön be, a jelenlegi mezőnyben ugyanis rajta kívül senki nem volt képes huzamosabb ideig stabilan teniszezni. Oszaka Naomi eggyel több GS-győzelem birtokosa, de mentális problémái miatt a jövője ködbe burkolózik, és jelenleg is csupán a 75. hely környékén van a világranglistán.

Ashleigh Barty és a felkészítését 2016 óta irányító edzője, Craig Tyzzer Forrás: AFP/Patrick Hamilton

A női Grand Slam-bajnokok száma tíz felett van az aktívak közül. Ez a fajta kiegyensúlyozottság akkor lenne erény, ha közülük többen is stabil teljesítményre lennének képesek, és nem csak egyfajta fellángolások lennének a hirtelen jött sikerek. A Bartynál idősebbek közül Garbine Muguruza és Simona Halep lehetnek azok, akikben a rutinjuk miatt még mindig benne van, hogy újfent odaérnek.

Azonban a női tenisz jövőjét már nem bennük, hanem az Iga Swiatek, Emma Raducanu kettősben látjuk.

Két fantasztikus képességekkel megáldott fiatal, akik közül a lengyel idén lesz 21 éves, a román és kínai felmenőkkel bíró brit pedig a 20. születésnapját ünnepli majd. Ha azt is megnézzük, hogy mennyire eladható sportolók, akkor abszolút megfelelnek a XXI. század követelményeinek.

Swiatek mentálisan az egyik legerősebb játékos már ennyire fiatalon is, aki rövid ideig a 21-szeres GS-győztes Rafael Nadal akadémiáján nevelkedett. A rendkívül mosolygós, de a pályán agresszív és elnyűhetetlen teniszt képviselő Raducanu pedig évszázadunk multikulturalizmusát testesíti meg.

Iga Swiatek (jobbra) és Emma Raducanu párharcát hozhatják a következő évek Forrás: AFP

Barty egy kontinenssel szerettette meg újra a női teniszt. Ő volt az, aki bebizonyította, hogy a nők is tudnak olyan intelligensen és magas színvonalon játszani, mint a férfiak. Tette ezt azután, hogy 2014-ben, 17 esztendősen felhagyott a tenisszel, és az Ausztráliában szintén népszerűnek számító krikettre váltott.

Két évnyi útkeresés kellett hozzá, hogy úgy döntsön, mégis a teniszben tud „ütőképesebb" eredményeket elérni. Már az első teljes, 2017-es szezonja után a 17. helyen találta magát a világranglistán, de az első sikerek párosban jöttek neki. A 2018-as US Opent CoCo Vandeweghe oldalán pont egy Babos Tímea és Kristina Mladenovic elleni döntő szett tie-breakban tudták a maguk javára fordítani.

Ha ezt vesszük, akkor Bartynak mégis megvan a karrier Grand Slam-je, csak az amerikai nyílt teniszbajnokságot párosban nyerte meg, nem pedig egyéniben, mint a másik három nagy tornát.

Fél évvel ezután jött neki a Roland Garros-győzelem, amivel végleg berúgta az ajtót. Egy hónappal utána pedig először kezdődött az ő nevével a világranglista.

Ashleigh Barty első egyéni Grand Slam-trófeáját a Roland Garroson hódította el Forrás: AFP/Christophe Archambault

Ekkor Oszaka négy hétre még letaszította őt a csúcsról, de aztán visszavette az első helyet, amit azóta sem engedett ki a kezei közül. Ez alól a kivétel az a 20 hét volt 2020 márciusától, amikor a koronavírus miatti leállás következtében befagyasztották a rangsort, így ezeket a heteket nem számolták be neki. Abban az évben a járvány miatt egyébként úgy döntött, hogy hiába jönnek sorra a versenyek, már nem teszi ki a lábát Ausztráliából.

Ez azt jelentette, hogy szinte napra pontosan egy évig nem lépett pályára a WTA Touron. Majd nyárra sikerült bombaformába lendülnie, amikor megnyerte Wimbledont. A US Openen mégis egy csalódást keltő 3. körös kiesés következett Shelby Rogersszel szemben, ami után tavaly már nem is lépett pályára.

Az idei Australian Open-sikeréről már fentebb ejtettünk szót, amivel Barty úgy érezte, hogy teljessé vált a pályafutása. „A mai nap nehéz és érzelmekkel teli számomra, mert bejelentem, hogy visszavonulok a tenisztől. Nem tudtam, hogyan osszam meg veletek ezt a hírt, ezért megkértem jó barátnőmet, Casey Dellacquát hogy segítsen benne.

– foglalta össze búcsúvideójának posztjában Barty.

„Elégedett és boldog vagyok, és én pontosan tudom, mennyi minden kell ahhoz, hogy kihozd magadból a legtöbbet. Sokszor mondtam a csapatomnak, ez már nincs meg bennem. Nincs meg a testi elköteleződés, az érzelmi akarat, mindaz, ami ahhoz kell, hogy a legmagasabb szinten állíts kihívásokat magad elé. Elfáradtam. Fizikailag nem tudok már többet adni" – beszélt visszavonulásának okairól a 25 éves játékos, aki Justine Henin után mindössze a második nő, aki világelsőként hagyja abba a profi teniszt.

Ashleigh Barty a csúcson hagyja abba Forrás: AFP/Martin Keep

Barty sohasem rajongott az élsporttal járó kiemelt figyelemmel – ez napjaink legjobbjai közül Oszakára is igaz. Ennek ellenére az ausztrál mégis szimpatikusabban kezelte a médiamegjelenéseket és könnyebben viselte az ezzel járó nyomást, mint a japán.

A BBC-nek azon kérdésére, hogy számíthatunk-e tőle egy nagy visszatérésre, azt válaszolta, hogy

„Soha ne mondd, hogy soha, de ez még messze van"

– most sokkal inkább szeretne az esküvőjére koncentrálni. Az új világelsőnek, Iga Swiateknek pedig sok sikert kívánt, aki véleménye szerint abszolút megérdemli, hogy a Miami torna után a legmagasabban rangsorolt játékos legyen.