Utcára került az orosz kerékpárcsapat minden versenyzője és dolgozója

Giro Del Veneto 2021 2021 Beginnings COVID-19 Challenge Cittadella - Italy Competition Competition Round Coronavirus Coronavirus - Italy Cycling Event Cycling Tour Edition Filippo Pozzato Gazprom-Rusvelo Giro del Veneto Marco Canola Northern Italy Organis
Az olasz Marco Canola, a Gazprom-RusVelo versenyzője
Vágólapra másolva!
Hivatalosan felfüggesztette minden sporttevékenységét, és felmentette szerződési kötelezettségeik teljesítése alól versenyzőit és stábtagjait a Gazprom-RusVelo orosz országúti kerékpáros csapat.

A cyclingnews szakportál keddi beszámolója kiemelte: Renat Hamidulin csapatvezető a nemzetközi szövetség (UCI) elnökét, David Lappartient-t hibáztatja azért, mert semmiféle segítséget nem nyújt a csapatnak a túléléshez.

Az oroszok ukrajnai háborúja miatt az UCI a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) iránymutatása nyomán, számos sportági szövetséghez csatlakozva szankcionálta az orosz és fehérorosz szövetséget, csapatokat és versenyzőket.

Hamidulin hiába igyekszik támogatót találni a mintegy 4 millió eurós (közel másfél milliárd forintos) költségvetés fedezésére, egyelőre nem járt sikerrel. Elképzelései szerint külföldi bejegyzésűként lenne esély a tavalyi magyar körversenyen szerepelt prokontinentális csapat (ProTeam) megmentésére. A csapat főszponzora eddig a gázipari óriáscég volt, ám készen álltak arra, hogy teljesen fehér mezben tekerjenek, hátha így sikerül új szponzort találni.

Az olasz Marco Canola, a Gazprom-RusVelo versenyzője Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A márciusi béreket még ki tudják fizetni, ám a csapatvezető úgy fogalmazott: nem kérheti meg az összesen 52 bringást és stábtagot, hogy tovább várakozzanak, miután versenyeken nem tudnak rajthoz állni. Így minden dolgozót és kerékpárost felmentettek szerződéséből, ám a már javában zajló idényben még a legnagyobb neveknek, köztük a Tour de France-on egy, a Giro d'Italián két szakaszgyőzelemmel rendelkező Ilur Zakarinnak is komoly kihívás lesz új állomáshelyet találnia.

- fogalmazott Hamidulin.