Társoldalunk:

Megtippeltük a magyarországi Giro-rajt három szakaszgyőztesét

2022.05.06. 08:31

Három teljesen különböző karakterű szakasz vár a világ második legnagyobb kerékpárversenyének, a Giro d'Italiának a magyarországi szakaszain a bringásokra. Ez sem tántorított el bennünket, hogy megtippeljük, kik távozhatnak 21 karátos arannyal bevont herendi porcelánnal hazánkból a hétvégét követően.

Szerkesztőségünk kerékpárral foglalkozó újságírói már alig várják, hogy pénteken kezdetét vegye a Nagy Rajt a 2022-es Giro d'Italián. A nagy várakozás közepette leadtuk tippjeinket a három igencsak különlegesnek ígérkező szakaszra.

1. szakasz: május 6. péntek - Budapest -> Visegrád, 195 km

Hegyi Áron: A nagy csapatok - Ineos, Jumbo-Visma, Quick-Step, Bahrein-Victorious, Bora stb. - nem a háromhetesek elején szoktak villantani, így valószínűbbnek tartom, hogy kisebb csapat jó sprintere fog győzni a visegrádi emelkedőn.

A tippem: az Intermarché-Wanty kiváló formában lévő eritreai sprintere, Biniam Girmay fog nyerni, akinek az egyik felvezető embere Peák Barnabás, így magyar részsikernek is örülhetünk.

Biniam Girmay a Gent-Wevelgemen az első olyan afrikai kerékpáros lett, aki tavaszi egynapos klasszikuson diadalmaskodni tudottForrás: Belga via AFP/Kurt Desplenter

Márványi Péter: Az első szakasszal kapcsolatban a szívünk azt mondja, Valter Attila behúzza és rózsaszínben teker majd a budapesti időfutamon, de természetesen ez nem ennyire egyszerű, mint leírni.

Az első szakasz végig sík lesz, az utolsó, visegrádi részt leszámítva. Ez a szakasz ahhoz elég, hogy a klasszikus sprintereken kifogjon, de óriási harc lesz a rózsaszín trikóért. Egy olyan egynapos menő lehet a befutó, mint mondjuk Mathieu van der Poel, de bejelentkezett a trikóért Peák Barnabás csapattársa, az eritreai Biniam Girmay is. Az összetett esélyesek minden bizonnyal csak arra figyelnek majd, hogy ne maradjanak le, de a trikóért egyelőre nem fognak tülekedni.

Szendrei Zoltán: Az egyik kedvenc itthoni helyemen lesz minden idők első Magyarországon sorra kerülő Grand Tour-szakaszának a befutója, ahol bármennyi időt szívesen el tudok tölteni. Valter Attila nagyon készül a győzelemre, többször is járt itt a felkészülés során is, azonban hiba lenne rátenni az esélyesség terhét egy ilyen mezőnyben.

A Visegrádi Vár hegyén véget érő etap Mathieu Van der Poel sikerét hozhatja, aki a tavalyi Tour után ismét az élen találhatja magát egy nagy háromhetes körverseny nyitó szakaszai után. A sokoldalú holland bringás a sárga trikó után ezúttal a rózsaszínt is felpróbálhatja majd.

Mathieu Van der Poel a sportág egyik legszínesebb egyéniségeForrás: AFP/Michael Steele

2. szakasz: május 7. szombat - Budapest, Hősök tere -> Budai Vár, 9,2 km, egyéni időfutam

Hegyi Áron: A 9,2 kilométeres budapesti időfutamra kimondottan technikás pályát jelöltek ki, így nem csak a nyers erő fog dönteni. Nincs itt az Ineos menője, az időfutam világbajnok, egyben a Giro utolsó öt ilyen szakaszát egyaránt megnyerő Filippo Ganna, így mások előtt is nyitva a lehetőség. A tippem: a Jumbo két menője, Tom Dumoulin és Eduardo Affini közül utóbbi fog nyerni.

Márványi Péter: A második szakaszon, a budapesti időfutamon a Jumbo kerekese, Tom Dumoulin lehet a befutó, aki a szám korábbi világbajnoka és olimpiai ezüstérmese. A Giro 2017-es bajnoka korábban már visszavonult egyszer, de a tokiói olimpia előtt nem sokkal visszatért. A holland menőre a portugál Joao Almeida lehet veszélyes, illetve saját csapattársa, az olasz Edoardo Affini is.

Szendrei Zoltán: Amikor a Giro-életérzés egy közel kétmilliós világvárosba költözik, azt az élményt óriási hiba lenne kihagyni. Pláne a kerékpársportnak azt a műfaját, amiben az egyenkénti indítás miatt mindenkit jól szemügyre lehet vételezni. Richard Carapaz, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde és Mark Cavendish egytől egyig a sportág ikonjai közé tartoznak, de ez a nap nem róluk fog szólni.

Tom Dumoulinra a szombati egyéni időfutamon is érdemes lesz odafigyelniFotó: Polyák Attila - Origo

Sokkal inkább arról a portugál Joao Almeidáról, aki az összetett versenyben minimum a Top 10-be kerülésre is esélyes lehet. Hiába ér fel a leggyorsabb idővel a Budai Várba, a rózsaszínű trikót Van der Poel akár meg is őrizheti majd. Ha Tom Dumoulin nem hagyott volna ki annyit a tokiói olimpia előtt, akkor őt tartanám a legnagyobb favoritnak, így azért kérdéses a szereplésének minősége.

3. szakasz: május 8. vasárnap - Kaposvár -> Balatonfüred, 201 km

Hegyi Áron: A Kaposvár és Balatonfüred közötti etap tulajdonképpen teljesen sík lesz, azaz jó kis sprintet szurkolhatnak végig, akik kimennek a füredi célhoz. A tippem: a Quick-Step brit klasszisa, Mark Cavendish fogja behúzni a szakaszt.

Márványi Péter: A harmadik szakaszon a sprinterek küzdelmére számíthatunk Balatonfüreden. Mark Cavendish mindent meg fog tenni a sikerért, de nem kizárt, hogy Valter Attila csapata, az FDJ-Groupama szakaszsikerrel búcsúzna hazánktól, és Arnaud Démare halad majd át elsőként a célvonalon.

Szendrei Zoltán:Minden idők legjobb sprintere, Mark Cavendish, az elmúlt évek legjobbja, Caleb Ewan, illetve a két éve négy mezőnyhajrát is behúzó Arnaud Démare csatáját hozhatja ennek a szemet gyönyörködtető szakasznak az utolsó kilométere.

Tavaly a Tour de Hongrie mezőnye már járt a Balaton-felvidéken, most emelkedik a tét!Forrás: TdH.hu / Vanik Zoltán

Ahogyan az első két etapon, úgy ezen a Balaton-felvidéken átívelő napon a helikopteres közvetítésnek köszönhetően úgy láthatjuk majd Magyarország csodáit, ahogyan előtte soha. Aztán Tihanyból ráfordulnak a hosszú célegyenesre a versenyzők, akik megkezdik őrült helyezkedésüket, majd hajrájukat a győzelemért. A szívemre hallgatva azt mondom, hogy Cavendish fog diadalmaskodni a "magyar tenger" partján, és Van der Poel is dobogón zár majd.

Mivel a bringások egy-egy ilyen sprintben akár 70-80 km/órára is felgyorsulhatunk mindenkit, ezért a saját és a versenyzők testi épsége érdekében senki se nyújtsa be a szelfibotot a kerékpárosok elé, mert aból akkora baleset lehet, mint néhány hete a Paris-Roubaix-n!

A budapesti Giro-rajttal az Origo Sport kiemelten foglalkozik. Az összes friss hír és érdekesség egy helyen IDE KATTINTVA olvasható!