Megtippeltük a magyarországi Giro-rajt három szakaszgyőztesét

kerékpár Valter Attila Giro d'Italia Grande Partenza
Rider Attila Valter of Groupama-FDJ poses on stage during the opening ceremony of the presentation of participating teams and riders at the Heroes square in Budapest, on May 4, 2022, two days before the departure of the Giro d'Italia 2022 cycling race. (Photo by Luca BETTINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Három teljesen különböző karakterű szakasz vár a világ második legnagyobb kerékpárversenyének, a Giro d'Italiának a magyarországi szakaszain a bringásokra. Ez sem tántorított el bennünket, hogy megtippeljük, kik távozhatnak 21 karátos arannyal bevont herendi porcelánnal hazánkból a hétvégét követően.

Szerkesztőségünk kerékpárral foglalkozó újságírói már alig várják, hogy pénteken kezdetét vegye a Nagy Rajt a 2022-es Giro d'Italián. A nagy várakozás közepette leadtuk tippjeinket a három igencsak különlegesnek ígérkező szakaszra.

1. szakasz: május 6. péntek - Budapest -> Visegrád, 195 km

Hegyi Áron: A nagy csapatok - Ineos, Jumbo-Visma, Quick-Step, Bahrein-Victorious, Bora stb. - nem a háromhetesek elején szoktak villantani, így valószínűbbnek tartom, hogy kisebb csapat jó sprintere fog győzni a visegrádi emelkedőn.

A tippem: az Intermarché-Wanty kiváló formában lévő eritreai sprintere, Biniam Girmay fog nyerni, akinek az egyik felvezető embere Peák Barnabás, így magyar részsikernek is örülhetünk.

Biniam Girmay a Gent-Wevelgemen az első olyan afrikai kerékpáros lett, aki tavaszi egynapos klasszikuson diadalmaskodni tudott Forrás: Belga via AFP/Kurt Desplenter

Márványi Péter: Az első szakasszal kapcsolatban a szívünk azt mondja, Valter Attila behúzza és rózsaszínben teker majd a budapesti időfutamon, de természetesen ez nem ennyire egyszerű, mint leírni.

Az első szakasz végig sík lesz, az utolsó, visegrádi részt leszámítva. Ez a szakasz ahhoz elég, hogy a klasszikus sprintereken kifogjon, de óriási harc lesz a rózsaszín trikóért. Egy olyan egynapos menő lehet a befutó, mint mondjuk Mathieu van der Poel, de bejelentkezett a trikóért Peák Barnabás csapattársa, az eritreai Biniam Girmay is. Az összetett esélyesek minden bizonnyal csak arra figyelnek majd, hogy ne maradjanak le, de a trikóért egyelőre nem fognak tülekedni.

Szendrei Zoltán: Az egyik kedvenc itthoni helyemen lesz minden idők első Magyarországon sorra kerülő Grand Tour-szakaszának a befutója, ahol bármennyi időt szívesen el tudok tölteni. Valter Attila nagyon készül a győzelemre, többször is járt itt a felkészülés során is, azonban hiba lenne rátenni az esélyesség terhét egy ilyen mezőnyben.

A Visegrádi Vár hegyén véget érő etap Mathieu Van der Poel sikerét hozhatja, aki a tavalyi Tour után ismét az élen találhatja magát egy nagy háromhetes körverseny nyitó szakaszai után. A sokoldalú holland bringás a sárga trikó után ezúttal a rózsaszínt is felpróbálhatja majd.

Mathieu Van der Poel a sportág egyik legszínesebb egyénisége Forrás: AFP/Michael Steele

2. szakasz: május 7. szombat - Budapest, Hősök tere -> Budai Vár, 9,2 km, egyéni időfutam

Hegyi Áron: A 9,2 kilométeres budapesti időfutamra kimondottan technikás pályát jelöltek ki, így nem csak a nyers erő fog dönteni. Nincs itt az Ineos menője, az időfutam világbajnok, egyben a Giro utolsó öt ilyen szakaszát egyaránt megnyerő Filippo Ganna, így mások előtt is nyitva a lehetőség. A tippem: a Jumbo két menője, Tom Dumoulin és Eduardo Affini közül utóbbi fog nyerni.

Márványi Péter: A második szakaszon, a budapesti időfutamon a Jumbo kerekese, Tom Dumoulin lehet a befutó, aki a szám korábbi világbajnoka és olimpiai ezüstérmese. A Giro 2017-es bajnoka korábban már visszavonult egyszer, de a tokiói olimpia előtt nem sokkal visszatért. A holland menőre a portugál Joao Almeida lehet veszélyes, illetve saját csapattársa, az olasz Edoardo Affini is.

Szendrei Zoltán: Amikor a Giro-életérzés egy közel kétmilliós világvárosba költözik, azt az élményt óriási hiba lenne kihagyni. Pláne a kerékpársportnak azt a műfaját, amiben az egyenkénti indítás miatt mindenkit jól szemügyre lehet vételezni. Richard Carapaz, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde és Mark Cavendish egytől egyig a sportág ikonjai közé tartoznak, de ez a nap nem róluk fog szólni.

Tom Dumoulinra a szombati egyéni időfutamon is érdemes lesz odafigyelni Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokkal inkább arról a portugál Joao Almeidáról, aki az összetett versenyben minimum a Top 10-be kerülésre is esélyes lehet. Hiába ér fel a leggyorsabb idővel a Budai Várba, a rózsaszínű trikót Van der Poel akár meg is őrizheti majd. Ha Tom Dumoulin nem hagyott volna ki annyit a tokiói olimpia előtt, akkor őt tartanám a legnagyobb favoritnak, így azért kérdéses a szereplésének minősége.

3. szakasz: május 8. vasárnap - Kaposvár -> Balatonfüred, 201 km

Hegyi Áron: A Kaposvár és Balatonfüred közötti etap tulajdonképpen teljesen sík lesz, azaz jó kis sprintet szurkolhatnak végig, akik kimennek a füredi célhoz. A tippem: a Quick-Step brit klasszisa, Mark Cavendish fogja behúzni a szakaszt.

Márványi Péter: A harmadik szakaszon a sprinterek küzdelmére számíthatunk Balatonfüreden. Mark Cavendish mindent meg fog tenni a sikerért, de nem kizárt, hogy Valter Attila csapata, az FDJ-Groupama szakaszsikerrel búcsúzna hazánktól, és Arnaud Démare halad majd át elsőként a célvonalon.

Szendrei Zoltán:Minden idők legjobb sprintere, Mark Cavendish, az elmúlt évek legjobbja, Caleb Ewan, illetve a két éve négy mezőnyhajrát is behúzó Arnaud Démare csatáját hozhatja ennek a szemet gyönyörködtető szakasznak az utolsó kilométere.

Tavaly a Tour de Hongrie mezőnye már járt a Balaton-felvidéken, most emelkedik a tét! Forrás: TdH.hu / Vanik Zoltán

Ahogyan az első két etapon, úgy ezen a Balaton-felvidéken átívelő napon a helikopteres közvetítésnek köszönhetően úgy láthatjuk majd Magyarország csodáit, ahogyan előtte soha. Aztán Tihanyból ráfordulnak a hosszú célegyenesre a versenyzők, akik megkezdik őrült helyezkedésüket, majd hajrájukat a győzelemért. A szívemre hallgatva azt mondom, hogy Cavendish fog diadalmaskodni a "magyar tenger" partján, és Van der Poel is dobogón zár majd.

Mivel a bringások egy-egy ilyen sprintben akár 70-80 km/órára is felgyorsulhatunk mindenkit, ezért a saját és a versenyzők testi épsége érdekében senki se nyújtsa be a szelfibotot a kerékpárosok elé, mert aból akkora baleset lehet, mint néhány hete a Paris-Roubaix-n!

A budapesti Giro-rajttal az Origo Sport kiemelten foglalkozik. Az összes friss hír és érdekesség egy helyen IDE KATTINTVA olvasható!