Örökös eltiltást kapott négy orosz doppingdoktor

Meldonium, dopping
2803699 03/09/2016 Meldonium which is also known as mildronate has been banned by the World Anti-Doping Agency effective January 1, 2016. Pavel Lisitsyn/Sputnik Pavel Lisitsyn / RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) négy orvosnőt örökre eltiltott hivatásának gyakorlásától, mivel bebizonyosodott, hogy nem megengedett módszerekkel és gyógyszerekkel segítettek versenyzőknek a jobb eredmények elérésében.

Valamennyien a csuvasföldi egészségügyi minisztérium sportorvosi központjában dolgoztak, és a RUSADA közleménye szerint vétkesnek találták őket "a sportban tiltott módszer felírásának és alkalmazásának eseteiben", s különböző gyógyszereket intravénás infúzióval juttattak be sportolók szervezetébe "a megállapított megengedett határértéket meghaladó mennyiségben".

Örökös eltiltást kapott négy orosz doppingdoktor Forrás: Pavel Lisitsyn / RIA Novosti

A most lezárult vizsgálatot még 2017 júniusában indították, és a friss döntés szerint 70 sportolónál látták igazoltnak, hogy esetükben a doppingszabályokat felrúgó tiltott módszerrel éltek. A jelentés nem tért ki rá, hogy milyen sportágak képviselőiről van szó, azt viszont közölték, hogy az örökre száműzött négy orvos mellett számos sportolót hosszabb-rövidebb időre eltiltottak a versenyzéstől. A legsúlyosabb fegyelmi ítélet szerint 12 versenyzőt zártak ki a sportból két esztendőre szólóan.