A szövetségi kapitány biztos volt benne, hogy Milák világcsúcsot fog úszni

FINA vizes VB 2022, FINA, vizes VB, 2022.06.21., június, 21., világcsúcs, férfi 200 méteres pillangóúszás, MILÁK Kristóf, érem
Milák Kristóf a harmadik úszó, aki hazai közönség előtt úszott világrekordot vizes-világbajnokságon
Vágólapra másolva!
Kedden este az olimpiai arany- és ezüstérmes Milák Kristóf a riválisainak esélyt sem adva világcsúccsal nyerte a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjét a hazai rendezésű úszó-világbajnokságon. Milák a világcsúccsal megnyert vb-cím után sokaknak megköszönte a támogatást, köztük edzőjének, Virth Balázsnak, akinek elmondása szerint sokat fájt a feje miatta. A szakember aztán az M4 Sportnak ki is fejtette, mire gondolt tanítványa.

„Alapból nagyon nehéz feladat volt az olimpia után átvenni Kristóf edzését, hiszen Selmeci Attila kiváló munkát végzett vele, amit lehet, mindent megnyertek. Majd mikor elkezdtük a közös munkát, covidos lett, műteni kellett, majd mikor felépült, januárban megint beteg lett, és a magyar bajnokság után volt még egy kihagyása szintén betegség miatt.

- mondta az M4 Sportnak Virth Balázs, aki nem gondolta volna, hogy a tanítványa világcsúcsot fog úszni.

Milák Kristóf a harmadik úszó, aki hazai közönség előtt úszott világrekordot vizes-világbajnokságon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Milák Kristóf a vb előtt a szokásostól teljesen eltérő felkészülést csinált végig, azonban Virth Balázs elárulta, hogy három héttel a világbajnokság előtt nem állt jól a szénájuk.

„A Mare Nostrum barcelonai versenye után kezdett minden jóra fordulni. Ott Kristóf érezte, hogy az 1:53.8-as idő után dolgozni kell, és keményen bele is állt a munkába, mert tudta, ott tartottunk, ahol egy hónappal korábban az országos bajnokságon.

De visszanézve, nagyon megterhelő volt, hogy állandóan utol kellett érnünk magunkat. A hódmezővásárhelyi edzőtábor előtt nagyon messze jártunk ettől az időeredménytől" - tette hozzá Virth Balázs, akinek a tanítványa a harmadik úszó, aki hazai közönség előtt úszott világrekordot vizes-világbajnokságon. Korábban ez Federica Pellegrininek sikerült a 2009-es római vb-n és Szun Jangnak a 2011-es sanghaji világbajnokságon.