Társoldalunk:

Hosszú Katinka: Rajta vagyok az ügyön, hogy növekedjen az érmek száma

2022.06.25. 20:16

A hazai rendezésű úszó-világbajnokság zárónapján a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka elképesztő küzdelemben negyedik lett a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében. A 33 éves klasszis 2011 után először nem nyert érmet világversenyen, a döntő után mégis azt mondta, hogy emberileg rendkívüli élmény volt számára ez a világbajnokság.

„Jó lett volna a bronz, mert akkor már csak három érem kellene a százhoz" – kezdte az értékelést Hosszú Katinka, aki nem titkolt célja, hogy megszerezze a 100. érmét nemzetközi úszóversenyen. „Ennek ellenére nagyon jó volt ez a hét, a közönség fantasztikus volt. Tizenkét év után fordult elő, hogy nem hallgattam zenét, hanem a közönséggel foglalkoztam és még integettem is, hallgattam a szurkolást és próbáltam erőt meríteni belőle. Azt hiszem ez sikerült is, úgyhogy az összes magyar úszó nevében köszönöm, hogy kijöttek szurkolni." 

Hosszú Katinkának csodálatos élmény volt a világbajnokságFotó: Csudai Sándor - Origo

Az augusztusi római Európa-bajnokság előtt jó előjel lehet, hogy 400 méter vegyesen Hosszú Katinka volt a legjobb európai versenyző.

„Van bennem egy kis tüske, amiért nem sikerült a bronz, de én lettem a legjobb európai, ez pedig jó jel augusztusra. Kétszázon is a második voltam az európaiak között, úgyhogy rajta vagyok az ügyön, hogy növekedjen az érmek száma" – folytatta Hosszú, aki legutóbb a 2011-es sanghaji világbajnokságot nem szerzett érmet.

„Sokáig ott voltam a topon, talán ezért van az, hogy folyamatosan megtapsol a közönség. Úgy érzem, sikerült átadni a közönségnek, hogy rendkívül nehéz döntőt úszni, és minden magyar úszót rendkívüli módon biztattak, és remek dolognak érzem, hogy nem csak az aranynak tudunk örülni, hanem a küzdeni akarásnak is" – mondta a háromszoros olimpiai bajnok, aki annak ellenére, hogy nem nyert érmet, remek élménynek könyveli el ezt a világbajnokságot.

Hosszú Katinka elbúcsúzott a Duna ArénátólFotó: Csudai Sándor - Origo

A jelenleg 96 éremnél járó Hosszú Katinka korábban már elmondta, hogy az augusztusi római Európa-bajnokságon és a melbourne-i rövid pályás vb-n is szeretne idén elindulni. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, elképesztő utolsó éve lenne – amennyiben ez lesz az utolsó –, hiszen életében először Melbourne-ben versenyezett világbajnokságon, míg karrierje első vb-aranyérmét Olaszország fővárosában nyerte.