A világcsúcstartó visszatér a Berlin Marathonra

Berlin Marathon 2017 MARATHON sports berlin
Eliud Kipchoge from Kenya wins the Berlin Marathon, in Berlin, Germany, 24 September 2017. Berlin's mayor Michael Mueller is holding the finishing tape on the right. Photo: Soeren Stache/dpa
Vágólapra másolva!
A világcsúcstartó kenyai Eliud Kipchoge lesz a legnagyobb sztárja az idei Berlin Marathonnak, amelyen négy év után fut majd újra a kétszeres olimpiai bajnok sztársportoló.

A 37 éves atléta indulását pénteken jelentették be a szervezők.

- idézte a közlemény Kipchogét, aki háromszor nyerte meg a németországi versenyt, legutóbb 2018-ban, amikor a ma is érvényben lévő 2:01:39 órás világrekordot felállította.

Eliud Kipchoge nem csupán a jelenkor, hanem minden idők egyik legjobb, ha nem a legjobb maratonistája.

A kenyai klasszis eddig 16 versenyt futott a klasszikus 42,195 kilométeres távon, és ezek közül 14-et megnyert, köztük a 2016-os és 2021-es olimpiai viadalt. Három berlini diadala mellett Londonban négyszer győzött, de nyert már Chicagóban és Tokióban is. Mindezek felett nem csupán a hivatalos világrekord birtokosa, hanem az abszolút csúcsé is, ő ugyanis az egyedüli, aki képes volt két órán belül lefutni a távot: 2019-ben Bécsben - nem hivatalos, szinte laboratóriumi körülmények között, iramfutók közreműködésével - 1:59:40 órával ért célba.

Az idei Berlin Marathont szeptember 25-én rendezik, és a mezőnyben ott lesz Kipchoge mellett a címvédő etióp Guye Adola is.