Kiderült, mikor és hol kezdi meg a 2023-as teniszidényt Rafael Nadal és a világelső Swiatek

2022 US Open - Day 8 GettyImageRank2 grand slam us open tennis championships wta tour atp tour tennis Horizontal SPORT TENNIS
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 05: Rafael Nadal of Spain reacts to a point against Frances Tiafoe of the United States during their Men’s Singles Fourth Round match on Day Eight of the 2022 US Open at USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 05, 2022 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Mike Stobe/Getty Images/AFP (Photo by Mike Stobe / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A 22-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadal Sydneyben, míg a női világelső Iga Swiatek Brisbane-ben kezdi meg a 2023-as teniszidényt az újonnan életre hívott, vegyes csapatok számára kiírt United Kupán.

A december 29-én rajtoló ausztráliai torna csütörtöki sorsolásán eldőlt, hogy a 36 éves Nadal vezette spanyolok a házigazdákkal és a britekkel találkoznak majd a csoportkörben, míg a háromszoros GS-győztes Swiatekre építő lengyelek Svájccal és egy később kijelölendő ellenféllel csapnak össze.

A Rafael Nadal vezette spanyol csapat az ausztrálok és a britek ellen kezd Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mike Stobe

A 18 csapat tagjai az egyes, illetve páros világranglistás helyezésük alapján kerülhetnek be a keretbe. Tizehnat együttes helye már biztos a mezőnyben, az utolsó két résztvevőt - a kombinált világranglistás helyezések alapján - november 21-én jelentik be a szervezők. A hat trió győztesei városonként rájátszást vívnak, s a három továbbjutóhoz csatlakozik a legjobb második az elődöntőben.
A népszerű Hopman Kupát 1989 és 2019 között rendezték Perth-ben, szintén vegyes csapatok részvételével. Ennek helyére került a naptárba az ATP Kupa, amely három kiírást élt meg. A tornán jelentős volt ugyan a pénzdíj, így az indulók között is ott voltak a legnevesebb férfi játékosok, viszont a közönséget mégsem vonzotta, és a pandémia során komoly logisztikai kihívásokat is jelentett a szervezőknek.

Az új tornán az egyes párharcok két női, két férfi és egy vegyes páros meccsből állnak. A körmérkőzéses szakaszt Brisbane-ben, Perth-ben és Sydneyben rendezik, a nemzeti csapatokat négy férfi és négy női játékos alkotja, akik ATP- és WTA-világranglistapontokért is küzdenek. Az elődöntőket és a finálét Sydneyben tartják.

A United Kupa helyszínei és csoportjai:
Perth:
A csoport. Görögország, Belgium, később kijelölendő csapat
F csoport: Franciaország, Horvátország, Argentína
Sydney:
C csoport: Egyesült Államok, Németország, Csehország
D csoport: Spanyolország, Ausztrália, Nagy-Britannia
Brisbane:
B csoport: Lengyelország, Svájc, később kijelölendő csapat
E csoport: Olaszország, Brazília, Norvégia