Megszületett a döntés: ez a sportág kerül a lovaglás helyére öttusában

Obstacle discipline of modern pentathlon tested in Turkiye's Ankara International Modern Pentathlon Union,Modern Pentathlon,new 5th Horizontal
ANKARA, TURKIYE - JUNE 28: An athlete competes in the obstacle discipline of modern pentathlon during the new 5th discipline test in Ankara, Turkiye on June 28, 2022. 90 domestic and foreign athletes participated in the test race, held in Ankara for the first time in the world, hosted by the Turkish Modern Pentathlon Federation. The International Modern Pentathlon Union (UIPM), in cooperation with the World Disability Federation, tested the new branch 'obstacle discipline', which to be replaced with horse riding. Ali Balikci / Anadolu Agency (Photo by Ali Balikci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hétvégi, online kongresszusának szombati napján döntöttek a legfontosabb kérdésről: a 2024-es, párizsi olimpián után a lovaglás helyére az akadályverseny kerül.

A UIPM végrehajtó bizottsága tavaly novemberben jelentette be, hogy a 2024-es játékokat követően a lovaglás már nem lesz része a sportágnak, majd a kongresszus - nemzetközi tiltakozás ellenére - helyben hagyta azt. A dán szövetség februárban a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, és kérte a döntés érvénytelenítését, mivel szerinte a vb-nek nem volt joga ilyen határozatot hozni, megszegte a UIPM alapszabályát és megsértette az etikai kódexet. A CAS elutasította a keresetet.

A UIPM novemberben azzal indokolta a szám kivételét, hogy az addigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. Aztán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete decemberben bejelentette, hogy - a súlyemelés és az ökölvívás mellett - az öttusa nem szerepel a 2028-as, Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A NOB közgyűlése februárban hasonlóan foglalt állást.

Kép az egyik nyári tesztversenyről Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ali Balikci

A UIPM májusban tudatta, hogy akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, amelynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel. A világszövetségnek év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, hogy melyik sportág kerül a lovaglás helyére.

Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania, hogy a sportág biztonságos, széleskörűen hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

A UIPM négy tesztversenyt rendezett az új, többek között kötélen kapaszkodásból, kúszásból, gerendán haladásból álló számból.

Gallai István, a magyar szövetség főtitkára a kongresszus feszített munkájáról az MTI-nek kiemelte, hogy több felszólaló volt az akadályverseny mellett, ifj. Juan Antonio Samaranch, a UIPM első alelnöke például felhívta a figyelmet arra, "ha ma nem szavazzuk meg az új sportágat, akkor nulla esélyünk van visszakerülni az olimpiai programba". A döntés meg is született, hogy a juniorok és fiatalabb korosztályok világversenyein már jövőre be kell vezetni az akadályversenyt.

"Ez ellen felszólaltunk, és többen kiálltak mellettünk. Sok versenyző ugyanis még a párizsi olimpia idején junior vagy első éves felnőtt lesz, mint például Gulyás Michelle volt Tokióban, és akkor ők kevesebb világversennyel a hátuk mögött fognak esetleg lovagolni az ötkarikás öttusaversenyen. Ami a világ szeme előtt zajlik majd, és újabb rizikófaktort jelenthet a sportág számára" - hangoztatta többek véleményét Gallai István főtitkár.