Fákat ültettek a magyar atlétika legendái

BAJI Balázs; SCHMIDT Ádám
Baji Balázs gátfutó, a vb nagykövete és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár fát ültet
Vágólapra másolva!
Faültetéssel tisztelegtek a magyar atlétika kiemelkedő alakjai, valamint eredményei előtt kedden a Nemzeti Atlétikai Központban, a jövő évi budapesti világbajnokság helyszínén.

Az eseményen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: a terveknek megfelelő ütemben zajlik az építkezés, amely a park avatásával, a közös faültetéssel újabb fontos pillanatához érkezett. Kiemelte: a legendás magyar atléták a nemzetközi és a honi sportélet meghatározó alakjai, akik sportolói pályafutásukkal, eredményeikkel, sportág iránt tanúsított szenvedélyükkel követendő példaként állnak mindenki előtt.

- mondta. Hozzátette: a létesítménykomplexum megépítésével új életet szeretnének lehelni a korábban ipari célokra használt területbe. A faültetetés szimbolikus és konkrét jelentésével pedig ezt az újjászületést is hangsúlyozni akarták.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár beszédet mond az avatóünnepségen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gyulai Miklós, a magyar szövetség elnöke arról beszélt, hogy reményeik szerint a közeljövőben több tízezren használják majd a létesítményt és annak környezetét versenyzésre vagy szabadidősportra.

- tette hozzá a sportvezető, aki bízik abban, hogy kiemelt szakmai programjuk sikere nyomán 20-25, esetleg 30 magyar atléta vehet majd részt a vb-n.

Németh Balázs, a vb-t szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Legendák Ligete avatásán azt mondta: a világbajnokság előkészületeinél és megvalósításakor a környezetvédelem, valamint tágabb értelemben a fenntarthatóság is kiemelt figyelmet élvez.

"Ennek eredményeként a korábbi barnamezős, szennyezett és ökológiailag leromlott ipari terület helyét egy újjászületett, fás-ligetes szabadidős park veszi át, amely nyitott lesz a nagyközönség számára sportolási és rekreációs célokra" - hangsúlyozta.

Baji Balázs gátfutó, a vb nagykövete és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár fát ültet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az épülő létesítmény központi parkjának avatóján az olimpiai bajnok Németh Miklós vezetésével

tucatnyi sportági legenda vett részt, akik a sportvezetőkkel, valamint Baji Balázzsal, a vb nagykövetével közösen jelképesen elültettek egy fát, melyet majd még 416 fa és 18 ezer csemete követ a vb-ig.

A vb után pedig további több száz fát ültetnek még, így a korábbi állapotokhoz képest öt százalékkal, körülbelül 50 ezer négyzetméterre nő a zöldfelület. Ez terület a vb után ingyenesen látogatható, használható sport- és szabadidőparkként működik majd, és a szervezők szerint idővel ugyanolyan népszerű lehet, mint a főváros hasonló célt szolgáló egyéb területei, például a Normafa és a Margitsziget.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!