Vágólapra másolva!
A modern sport és szórakoztatóipar talán leggyorsabban népszerűsödő ágazata a pankráció, amely az elmúlt évtizedekben az amerikai gálákat szervező World Wrestling Entertainment (WWE) közvetítéseinek jóvoltából a világ összes sportkedvelő emberéhez közelebb került. De sportnak tekinthető-e a pankráció vagy egy teljesen más dologról van szó? Cikksorozatunk harmadik részében a magyar pankráció legnagyobb szakmai műhelyének, a Hungarian Championship Wrestlingnek egyik edzésére látogatunk el, és arra próbáltunk választ találni, hogy a pankrátorok és rajongók számára miben rejlik a pankráció vonzereje.

A Papp László Sportarénától bő tízpercnyi sétára található a Hungarian Championship Wrestling (HCW) küzdőterme (Dojo), amely a legelső edzőterem Magyarországon, amely pankrátorokat képez. A szövetség ügyvezetője, Turger Dávid fogad minket. A 190 cm magas kreatív igazgató maga is pankrátorkodik, és külföldön, főleg Lengyelországban, oktatja a pankráció rejtelmeit.

"A Hungarian Championship Wrestling 2010-ben alakult, és egy bokszgála keretében zajlott le az első pankráció mérkőzés.

- mondta el Turger Dávid.

Néhány évvel később egy nagyobb kereskedelmi televíziós csatorna négy nagyobb gálájukat is sugározta, és így rengeteg emberhez eljutottak a tévé képernyőjén keresztül. A HCW ügyvezetője szerint sokan ennek hatására jelentek meg az edzőtermükben, hogy szeretnének pankrátorok lenni.

Turger Dávid, a HCW ügyvezetője szereti feszegetni a határokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

– nyilatkozta Turger Dávid. A legrégebben futó brand azóta is minden évben a magyar pankráció legnagyobb érdeklődéssel várt műsora. A beszélgetés közben lassan megérkeztek az edzésre fiatal pankrátorok, és egy igazán professzionális, 6 méter x 6 méteres ringben kezdték el gyakorolni a mozdulatokat és a fogásokat.

Feszegetik a határokat

A tizenhárom éve alakult HCW hitvallása, hogy megteremtse a pro-wrestling magyarországi arculatát. Emellett megismertetni az emberekkel ennek a meg nem értett művészetnek a lényegét, és szórakoztatni mindig és mindenáron.

- válaszolta Turger Dávid a pankráció lényegét firtató kérdésünkre.

Turger Dávid szerint fontos üzeneteket is közvetít a pankráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szervezet ügyvezetője szerint ezt nem minden esetben úgy kell elképzelni, hogy csak egy adott oldal számára szolgáltat igazságot a pankráció. Sokkan fontosab, hogy a pro-wrestling kérdéseket tud felvetni.

- árulta el a HCW ügyvezetője.

A Tag Team meccseken páros küzdelem zajlik Fotó: Csudai Sándor - Origo

Időközben egy páros mérkőzés (Tag Team) vette kezdetét a ringben. Az egyik párban egy fiatal lány és egy fiú, a másik kettősben pedig két fiú vett részt a küzdelemben.

A pankrátorok óriási ütések és hatalmas csatakiáltások közepette sokszor nekidobták magukat a ringköteleknek,

és ebből energiát nyerve rohanták le az ellenfelüket.

Óriási ütések voltak a ringben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az amerikai sportokban (NFL, NHL, NFL, MLB) ismert egy kifejezés, a Halhatatlanok Csarnoka (Hall of Fame). De vajon a magyar pankráció történetében voltak olyan személyek, akik sokat tettek a műfaj népszerűsítéséért, és nevük örökre beírodott a magyar pankráció történelemkönyvébe? Kérdésünkre Turger Dávid elárulta, hogy a Hall of Fame, akárcsak a legnagyobb amerikai szervezetnél, a WWE-nél (World Wrestling Entertainment), a legmagasabb kitüntetéssel jutalmazott pankrátorok címét jelöli.

- árulta el a szervezet kreatív vezetője.

- mondta el Turger Dávid. Wéber Európa szerte számos országban ringbe szállt, majd Mexikóba is meghívást kapott, ahol világbajnoki címet szerzett. Ezt a címet 37-szer védte meg. Bajnoki regnálásának egy komolyabb lábsérülés vetett véget, így elbukta az övet Ray Mendosával szemben és visszatért Európába.

Sérülése miatt már főleg promoterként dolgozott, de a saját maga által szervezett show-kon rendszerint fel is lépett. Ekkor profi-birkózó csapattársa Molnár József volt,

akivel a „Hungarian Horsemen" csapatot alkották, magyar népviseletben és ostorral vonultak be a ringbe mindenhol Európában.

Wéber Árpád több kísérletet is tett a pro-wrestling meghonosítására és népszerűsítésére hazánkban, mely a két világháború között sikeresnek bizonyult, ám a szocializmus térnyerésével a műfaj gyakorlatilag eltűnt Magyarországon. A berlini fal nyugati oldalán virágzott a pankráció, a keleti oldalán a pankrációt inkább egy kamu verekedésnek gondolták sokan.

- nyilatkozta a HCW egyik első embere.

Wéber Árpád 2010. augusztus 2-án hunyt el Budapesten, 68 évesen. Neve a mai napig világszerte ismert, külföldön a pro-wrestling egyik európai legendájának tekintik.

Turger Dávidék mindent megtesznek, hogy népszerűbb legyen a pankráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

- árulta el Turger Dávid.

– tette hozzá a HCW ügyvezetője. Európa bikája mellett ki kell emelni az olimpiai bajnok magyar birkózó Növényi Norbert apját, idősebb Növényi Norbertet. Az 1952-es tokiói birkózó világbajnokság negyedik helyezettje 1957-ben döntött úgy, hogy profi pankrátornak áll. Az idősebb Növényi 1957 és 60 között bejárta egész Nyugat-Európát: „Fehér Angyal" néven legjelentősebb sikereit Németországban érte el.

Profi birkózói karrierjének egy promoter vetett véget, aki Bielefeldben ellopta az összes pénzüket, így Növényi hazatért Magyarországra. 1960-ban visszatért az amatőr birkózáshoz, majd edző lett. Turger Dávid kiemelte még Nemessányi Roland (Koppány) szerepét is, aki egészen a kezdetektől szervezője, marketingese, és segítője volt a magyar pankráció alakulásának. Koppánynak a pankrátori karrierjét 2017-ben egy térdsérülés miatt kellett lezárnia.

A fájdalom az áldozat a ringben

A páros mérkőzés végén egy öltönyös férfi, bizonyos Sitgan Pali lépett a szorító kötelei közé. Pali mikrofonnal a kézben felkonferálta a következő mérkőzés két főszereplőjét. Elsőként egy vékonyabb, sportos fiú, Maokai lépett ki a függöny mögül, aki hangos zenére őrült grimaszokkal hergelte a közönséget.

A második meccsen a Mauoki kivetkőzött magából Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pár pillanat múlva a fiatal pankrátor egy hatalmas ugrással a ring közepén termett, és türelmesen várta az ellenfelét.

Nem sokat kellett várni, hirtelen berontott a helyiségbe a 120 kilós Gulyás Öcsi, aki a szorító kötelek előtt egy bikaszarvat formálva tüzelte a nézőket.

Gulyás Öcsi így hergelte a nézőket Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két fiatal pankrátor nem sokkal később egymásnak esett: karfeszítések, szorítások, és testre mért csapások jellemezték a küzdelmüket. A két birkózó a közönség minden egyes rezdülésére reagált: láthatóan a show-nak nemcsak a pankrátorok, hanem a nézők is a részei, akik bekiabálásokkal vagy tapssal éltették kedvenceiket.

- árulta el Turger Dávid, aki az egyik sporttelevízióban közvetített bokszot, ketrecharcot, és pankrációt is.

A pankrációt az előre megírt jelenetek miatt sokan komolytalannak tartják, pedig a stilizált verekedések mögött valós sportteljesítmény rejtőzik.

A HCH ügyvezetője szerint minél többet űz ezt a sportot az ember, annál nagyobb az esélye, hogy komolyabb sérülést szenved. A pankrátorok nyolcvan százaléka másképp néz ki, mint a testépítők. Utóbbiak az ilyen típusú terhelések során könnyebben megsérülhetnek, mivel a pankrátorok masszívabb testarányokkal rendelkeznek.

Elképesztően nagy ugrások voltak a ringben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Közben óriási puffanások hallhatóak a ring felől, a mázsás súlyú Gulyás Öcsi teste hatalmasakat dobban a ring padlóján. Turger Dávid elárulta,

hogy a térd az egyik legkritikusabb pontja egy pankrátornak, mivel az ízületeket nagyon megterheli a küzdelem.

A ringben lévő mérkőzések során a váll az állandó emelések miatt mindig fáj. A nyak szinte az összes pankrátornak sérült már korábban a rengeteg eséstől.

Hatalmas esések a ringben Fotó: Csudai Sándor - Origo

- árulta el Tihanyi Péter, aki bő tíz éve foglalkozik pankrációval, és egy konzolon látott videójáték miatt vágott bele a birkózásba.

Ozzy Spencer igazi rosszfiú Fotó: Csudai Sándor - Origo

A következő mérkőzésre egy újabb nehézsúlyú pankrátor, a 120 kilós Ozzy Spencer egy bajnokoknak járó övvel a kezében érkezik meg. Persze egyből megjelenik a kihívó és a menedzsere,

aki erőszakkal el akarja venni a győztesnek járó trófeát a bajnok kezéből.

Nem sokkal később egymásnak estek a felek a ringben, és a hatalmas puffanások jelzik, hogy itt bizony már vérbeli profikról van szó:

minden egyes csapás, karfeszítés, vagy válldobás után fájdalmas arccal folytatják a meccset,

a közönség pedig extázisba került.

- mondta el Turger Dávid, aki végig fokozott figyelemmel figyelte pankrátorait a felvétel alatt.

A fájdalom része a show-nak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A WWE-ben (World Wrestling Entertainment) a világ száz legjobb pankrátora szerepel, akiket a világ különböző helyeiről szereznek meg és alkalmaznak. Rengeteg független pankrátor van, aki hétvégente sportol, hétköznap pedig dolgozik.

– mondta el Turger Dávid az amerikai pankrátorok mindennapjairól.

A bajnoki övet birtokló Ozzy Spencer végül legyőzte ellenfelét, és Sitgan Pali felkonferálta az utolsó mérkőzést. A közönség által kevésbé kedvelt 105 kilós Dover a sármos szépfiú szerepében tetszelgő Tóth Bencével (BT) csapott össze a ringben. BT egy elképesztően provokatív bevonulással hergelte az ellenfelét, a kísérő zene szintén sokat nyomott a hangulaton. Ennek ellenére a nézők imádták a fellengzős stílusú birkózót, aki egy övvel a kezében flangált be a ringbe.

BT provokatív volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Doveren közben látszott, hogy teljesen szétveti a düh és az ideg, mivel a közönség soraiból több beszólást is kapott. A két pankrátor kis idő múlva összecsapott, és a meccs elején Dover felülmúlta ellenfelét.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire kellenek küzdősport-alapok ahhoz, hogy valaki jó pankrátor legyen, picit meglepő választ kaptunk a szervezet egyik első emberétől.

- árulta el Turger Dávid. Az egyik fiatal pankrátor, Tihanyi Péter több sportágat is kipróbált előtte: kung-fuzott, gördeszkázott, úszott, és atletizált is.

- árulta el Tihanyi Péter.

A meccseken többször földhöz vágták egymást a felek Fotó: Csudai Sándor - Origo

A HCW-nél kezdő, haladó, és középhaladó csoportok vannak. Minden csapatnak két edzése van egy héten. Péntekenként van „grapling-edzés", ami egy keveréke a birkózásnak, a brazil dzsiudzsicunak, és a dzsúdónak. Ide mindig egy vendégedző érkezik, és küzdősportra tanítja a pankrátorokat.

- mondta el Turger Dávid. Közben óriásit fordult a kocka a mérkőzésen: bár BT fölénybe került Doverrel szemben, de a szakállas birkózó testvére, Icarus egy álnok csellel óriási ütést mért a fiatal bajnokra, majd elbújt a ring előterében. A közönségnek persze nem tetszett a dolog, és óriási fújolással reagált a piszkos trükkre.

BT-nek sikerült nyernie Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bíró nem vett észre semmit, és a birkózók folytatták a hatalmas ugrásokkal tarkított meccset, amit óriási küzdelemben BT nyert meg.

- nyilatkozta a HCW kreatív igazgatója.

BT nagyon elfáradt a végére Fotó: Csudai Sándor - Origo

Turger Dávid elmondása szerint az évtizedek alatt sokat változott a pankráció. Régen nagyon heroikus volt ez a sport, és a színes ruhákba öltözött pankrátorok rengeteg szteoridot használtak.

- mondta el a HCW ügyvezetője.

- zárta le mondandóját Turger Dávid, aki ezt követően felállt, és a ring felé sétált.

A meccs végén óriási meglepetés született Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Renegade művésznevű pankrátor ezt követően belépett a küzdőtérre, majd egy bő ötperces monológ után leütötte a győztes BT-t, aki sokáig elképedve üldögélt a ring közepén. A történet folytatása május 27-én, a Dicsőség Napja nevű nagy gálán derül majd ki, amit a Kellner Ferenc Sportközpontban rendeznek meg.