Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) tájékoztatást adott a 2028-ig tervezett sportstratégiai fejlesztéseiről, és a szakmai programjairól egy sajtóesemény keretében a Magyar Sportok Házában.

A szakma szövetség szerint a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra nem végcélként, hanem sokkal inkább eszközként kell tekinteni. Ezért kiemelkedően fontos a 2028- ig szóló stratégiai fejlesztési program, amiről Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Deutsch Péter, a Budapest 2023 Zsivotzky Gyula Programiroda vezetője, és Schneidl Géza, a MASZ Sportszakmai igazgatója adott bővebb tájékoztatást szerda reggel a Magyar Sportok Házában.

Elsőként Gyulai Miklós beszélt a szervezet előtt álló feladatokról. A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke szerint az elmúlt 125 éve legfontosabb eseménye lesz a nyári atlétikai világbajnokság.

Többek között két fedett pályás vb és két szabadtéri Európa-bajnokság, valamint megannyi korosztályos világverseny után már csak egy esemény volt, amit Magyarország nem rendezett meg, a szabadtéri világbajnokság, a sportág csúcsa.

Gyulai Miklós szerint a vb eszköz lesz egy nagyobb cél érdekében Forrás: atletika.hu


- mondta el Gyulai Miklós, aki szerint nagy hangsúlyt kell fektetni az utánpótláskorú sportolók szakmai támogatására.

- árulta le a szövetség elnöke. A fejlesztési program 2028-ig szól, de a legfőbb cél most, hogy minél több magyar atléta harcolja ki a kvalifikációt a a nyári vb-re.

- mondta el Gyulai Miklós. A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke szerint külföldi versenyzőket nem fognak honosítani azért, hogy jobb eredményeket érjenek el.

- zárta le mondandóját Gyulai Miklós.

Deutsch Péter hangsúlyozta, minden idők legnagyobb létszámú vb-csapata a cél Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt követően Deutsch Péter, a Budapest 2023 Zsivótzky Gyula Programiroda vezetője vette át a szót, aki szerint minden idők legnagyobb létszámú vb-csapata a cél az augusztus 19. és 27. között sorra kerülő csúcseseményen.

- hangsúlyozta Deutsch Péter, aki azt is elmondta,

míg 2013-ban Moszkvában több mint 2300 versenyző állhatott rajthoz a vb-n, Budapesten már csak 1900-an indulhatnak, így a 200 ország között nagy harc folyik a részvételért.

Összehasonlításképpen kiemelte, hogy eddig 18-19 fő körül volt a létszám, míg most 25-35 fő lehet. Gyulai Miklós jelezte, hogy a több éve zajló szakmai programoknak köszönhetően a nehezebb szintek ellenére akár 40 magyar atléta is indulhat a vb-n.

- mondta el a Zsivótzky Gyula Programiroda vezetője. Deutsch Péter beszélt a Talent Program jelentőségéről is, ami egy tudományos módszertanon és méréseken múló egyéni fejlesztési program a legjobb15 - 19 éves sportolók számára, akik 2026 - 28 között juthatnak majd fontos szerephez. Eddig kilenc olyan versenyzőjük van, akik eddig a meghatározott szempontok alapján be tudtak kerülni a programba.

- árulta el Deutsch Péter.

Halász Bence a magyar atlétika nagy reménysége Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Patrick Smith

Scheidler Géza sportszakmai igazgató az esélyekről úgy fogalmazott, az Eb-ezüstérmes, vb-harmadik kalapácsvető, Halász Bence ismét dobogós lehet, a tízpróbázó Krizsán Xénia és a súlylökő Márton Anita döntős helyezést érhet el, emellett bízik további kiugró eredményben is.

- mondta el Scheidler Géza.

- árulta el a sportszakmai igazgató, és kiemelte a sportág egységben való látásmódját és az elvégzett munka minőségét.

Krizsán Xénia és az amerikai Erica Bougard a birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokság női ötpróbázóinak 60 méteres gátfutásában Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Scheidler Géza kiemelte, hogy rúdugrásban lány és fiú vonalon is vannak nagyon ígéretes atléták, illetve távolugrásban és középtávfutásban is várhatóak jó eredmények.

- zárta mondandóját Scheidler Géza.