Attól félnek az öttusázók, hogy sportáguk kimarad a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjából

Pentathlon World Cup in Tokyo, Japan Square Horizontal
Az olimpiai bajnok Joseph Choong visszavonul, ha kikerül az öttusából a lovaglás
Vágólapra másolva!
Az öttusázók többsége attól tart, hogy a sportág nem szerepel majd a 2028-as Los Angeles-i olimpián.

A kezdetektől magyar sikersportágnak számító öttusa baljós ötkarikás kilátásait az az online felmérés vetíti előre, amelyet a nemzetközi szövetség (UIPM) jelenlegi vezetésével szembenálló csoportosulás, a Pentathlon United készített - adta hírül az insidethegames.biz. A portál ismertetése szerint a megkérdezett sportolók, edzők és tisztségviselők több mint 70 százaléka tart attól, hogy az öttusa kimarad a bő öt év múlva esedékes játékok programjából.

Az olimpiai bajnok Joseph Choong korábban jelezte: visszavonul, ha kikerül az öttusából a lovaglás Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Koki Kataoka

Az internetes közvélemény-kutatás kérdéseire 18 országból csaknem kétszázan - több mint felerészben sportolók válaszoltak. A felmérés azt is kimutatta, hogy változatlanul bizalmatlanság övezi a UIPM működését, a megkérdezettek 87,4 százaléka azt mondta, hogy a jelenlegi vezetés nem alkalmas a "sportág jövőbeli védelmére".
A Pentathlon Unitednek ez az első felmérése a UIPM tavaly novemberben megrendezett kongresszusa óta, ahol a többség amellett szavazott, hogy a 2024-es párizsi olimpia után csere legyen a számok összetételét illetően, konkrétan a lovaglást akadályverseny váltsa fel.
A modern öttusa, amelyet az újkori olimpiák alapítója, Pierre de Coubertin hozott létre, 1912-es bevezetése óta szerepel a játékokon, de nincs ott a 2028-as olimpia ideiglenes programjában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a mumbai teljes ülésén dönt október közepén az öttusa - valamint az ugyancsak fenyegetett súlyemelés és ökölvívás - esetleges visszavételről, illetve a Los Angeles-i játékok végleges programjáról.