Újabb hatalmas változás a Giro összetettjének élcsoportjában

cycling Horizontal
Geraint Thomas (jobbra) vezet összetettben, de a szakaszt Joao Almeida nyerte
Vágólapra másolva!
Geraint Thomas átvette a rózsaszín trikót a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny keddi hegyi befutós szakaszán, amelyen Joao Almeida diadalmaskodott.

A hétfői szünnapot követően a 16. etappal kezdődött meg a 106. olasz körverseny harmadik hete. Eddig a végső sikerre esélyesek várt csatái elmaradtak, a záróhét nyitánya viszont alkalmas volt arra, hogy elkezdődjön a valós harc a Maglia Rosáért: a Sabbio Chieséből induló 203 kilométeres távon több mint ötezer méternyi szintemelkedés és öt kategorizált emelkedő, a végén a Monte Bondonén hegyi befutó várt a kerékpárosokra.

Nagy, 26 fős szökevénycsoport tekert el a gyorsan az induló szakasz első részében, amelyre még derűs, meleg időben került sor, a táv derekán azonban megérkezett a lejtmenetek egy részét nehezítő eső. A Monte Bondone tengerszint felett 200 méteres magasságban fekvő lábához az időközben felére zsugorodott szökés négyperces előnnyel érkezett a Jumbo-Visma vezette esélyesek csoportja előtt. Az 1632 méteren fekvő hegyi befutóig 21,4 kilométernyi mászás várt a kerékpárosokra, a szökevények befogása közben szétszakadt az esélyesek sora is, az utolsó hat kilométerre a szlovén Primoz Roglic és amerikai segítője, Sepp Kuss, a brit Geraint Thomas, a portugál Joao Almeida és a Tour de Hongrie tavalyi győztese, Edward Dunbar maradtak elöl.

Geraint Thomas (jobbra) vezet összetettben, de a 16. szakaszt Joao Almeida (balra) nyerte Forrás: AFP/Luca Bettini

A döntő pont 5,9 kilométerrel a cél előtt Almeida támadása volt, amellyel el tudott távolodni riválisaitól, röviddel utána Thomas is kikerülte Roglicékat.

A szakaszelsőségért ők ketten csatáztak, végül az UAE 24 éves kapitánya bizonyult gyorsabbnak, pályafutása első szakaszgyőzelmét aratva a háromhetes körversenyen.

A másodikként beérő Thomas visszavette a rózsaszín trikót az esélyesek csoportjáról az utolsó tíz kilométeren leszakadó francia Bruno Armirailtől. Roglic 25 másodperc lemaradással ért célba.

Az etap krónikájához hozzátartozik, hogy Thomas egyik fontos segítője, a francia Pavel Sivakov korábbi bukásai következményeként feladta a versenyt.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):
16. szakasz, Sabbio Chiese-Monte Bondone, 203 km, hegyi befutó:
1. Joao Almeida (portugál, UAE) 5:53:27 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 25 másodperc hátrány
4. Edward Dunbar (ír, Jayco AlUla) a. i.
...19. Bruno Armirail (francia, Groupama-FDJ) 4:24 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Thomas 67:32:35 óra
2. Almeida 18 másodperc hátrány
3. Roglic 29 mp h.
.5. Dunbar 3:03 perc hátrány

Szerdán a Pergine Valsugana és Caorle közötti 195 kilométeres sík etap vár a kerékpárosokra. Az olasz körverseny vasárnap Rómában zárul.