Az olasz bajnok nyerte a hegyi befutót a Giro d'Italián

cycling TOPSHOTS Horizontal
Az olasz bajnok Filippo Zana nyerte a hegyi befutót a Giro d'Italián
Vágólapra másolva!
Filippo Zana nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszát, összetettben Geraint Thomas megtartotta vezető helyét, ráadásul az eddig második Joao Almeida időt vesztett vele szemben.

Csütörtökön az összetettről döntő három egymást követő etap, két hegyi befutós szakasz és a szombati hegyi időfutam első felvonásán az Oderzóból induló 161 kilométer és a Val di Zoldón hegyi befutó várt a mezőnyre, öt kategorizált emelkedővel és 3700 méter szintkülönbséggel.

A brit Geraint Thomas rózsaszín trikóban ünnepelte 37. születésnapját, előnye a szakaszt megelőzően 18 másodperc volt a portugál Joao Almeida és 29 a szlovén Primoz Roglic előtt.

Hosszú ideig nem engedett el szökést a mezőnyt, az első hegyen, az első kategóriás Passo della Crosettán tudott eltekerni és összeállni egy hétfős csoport, benne az összetettben közel hétperces lemaradással álló francia Thibaut Pinot-val. Így hat percre engedte ezt a bolyt az esélyesek megfogyatkozott csoportját vezető Ineos Grenadiers, majd az utolsó előtti emelkedő, az 5,8 kilométer hosszú és helyenként a 19 százalékos meredekséget is elérő Coi beindította a versenyt: elöl Pinot és az olasz bajnok Filippo Zana rázta le magáról a többi szökevényt, az esélyesek csoportjában pedig a Jumbo-Visma állt az élre, és a meredek részeken megszakította a sort, lemaradt a két napja szakaszt nyerő Almeida is.

Az olasz bajnok Filippo Zana nyerte a hegyi befutót a Giro d'Italián Forrás: AFP/Luca Bettini

Az etapsikerért a 24 éves Zana lehajrázta a pályafutása utolsó idényét teljesítő Pinot-t, így bajnoki trikóban ünnepelhetett hegyi befutós sikert, pályafutása első háromhetes szakaszgyőzelmét bezsebelve. Pinot pedig, akinek kiemelt célja volt, hogy szakaszgyőzelemmel köszönjön el az olasz körversenytől, másodszor ért célba másodikként ezen a Girón.

Mögöttük az esélyeseknél Almeida szenvedett Roglic tempóváltásától, Thomas is bedolgozott azért, hogy minél több időt nyerjenek a portugál riválissal szemben, aki végül 21 másodpercet kapott kettősüktől.

A 106. Giro d'Italia pénteken a Longaronéból induló 183 kilométeres etappal folytatódik, amelynek hegyi befutója a 2304 méter magas Tre Cime di Lavaredo az idei olasz körverseny legmagasabb hegye, azaz a Cima Coppi lesz. Thomas előnye 29 másodperc Roglic és 39 Almeida előtt.

Eredmények:
18. szakasz, Oderzo-Val di Zoldo, 161 km, hegyi befutó:
1. Filippo Zana (olasz, Jayco AlUla) 4:25:12 óra
2. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) azonos idővel
3. Warren Barguil (francia, Arkéa Samsic) 50 másodperc hátrány
...7. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:56 perc hátrány
8. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) a. i.
9. Joao Almeida (portugál, UAE) 2:17 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Thomas 76:25:51 óra
2. Roglic 29 másodperc hátrány
3. Almeida 39 mp h.

A viadal vasárnap Rómában zárul.