Vágólapra másolva!
A 23 éves magyar mountainbike-versenyző, Buzsáki Virág már a 2024-es párizsi olimpiára készül, ahol meglepetést okozhat. A tehetséges kerékpáros az Origo Sportnak elárulta, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy-egy megmérettetés során, és azt is felfedte, van-e valamilyen különleges szokása, ami szerencsét hozhat számára a versenyeken.

Gőzerővel készül a 2024-es párizsi olimpiára és nemrég az Ausztriában, Leogangban rendezett mountainbike cross country világkupán a 22. helyen zárt. Hogyan értékeli ezt a remek helyezést?
Abszolút felülmúlta a várakozásaimat ez a verseny. Ez egy erőpálya, vegyes gondolataim voltak előtte, mert nem tudtam pozicionálni magamat a mezőnyben erő szinten a nemzetközi klasszisokhoz képest. A verseny előtt jó állapotban voltam, jól forogtak a lábaim,

Buzsáki Virág nagyszerűen versenyzett Leogangban Forrás: EGO-Promotion, Armin M. Küstenbrück/Armin M. Küstenbrück

Mit kell tudni ezekről a mountainbike-versenyekről, mennyire megterhelőek fizikálisan?
Elég nehezek, nagyjából másfél órás egy ilyen verseny. Van egy négy km-es pálya kb. 150-200 méter szinttel körönként. Felfelé is elég technikás, és lefelé menet is kemény lejtők vannak. Aki az adott körszámot - ami általában 6 kör - teljesíti, az nyer.

Az időjárás mennyiben befolyásolja a küzdelmeket? Előfordul olyan, hogy nem lehet megrendezni egy adott versenyt?
Hát moutain-versenyt még szerintem nem fújtak le időjárás miatt, de előfordul, hogy módosítanak a pályán, mert annyira felázik, hogy nem lehet felfelé biciklizni az emelkedőn, csak futni lehet vagy tolni a kerékpárt. Eltörölni azért nem szoktak versenyeket, ez nem foci.

Buzsáki Virágéknak sokszor a brutális időjárási körülményekkel is meg kell küzdeniük Forrás: EGO-Promotion, Armin M. Küstenbrück/Armin M. Küstenbrück

Versenykörülmények között mi az, ami nagy kihívást és komoly nehézséget okozhat?
Ez személy függő, kit milyen körülmény zavar jobban.

Mit vár a párizsi olimpiától, vagy még korai erről beszélni?
A kerékpársport ebből a szempontból brutálisan bonyolult, nagyon összetett a kvótarendszer, és csak jövő májusra dől el, kik jutnak ki az olimpiára. Sok tényezőtől függ ez, rengeteg verseny van még hátra. A legfontosabb, hogy először jussak ki, aztán majd lehet foglalkozni a célokkal.

Buzsáki Virág ott lehet a párizsi olimpián Forrás: EGO-Promotion, Armin M. Küstenbrück/Armin M. Küstenbrück

Végezetül, van valami babonája, bevált szokása a versenyek előtt?
Most a fiziósunkkal találtunk ki egy nagyon vicces kézfogást, és azt nyomjuk.