Minden éremből jutott a magyar kajak-kenusoknak az Európa Játékokon

VARGA Ádám
Varga Ádám a férfi kajak 200 méteres középfutamában a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 22-én. A magyar versenyző a hatodik lett és ezzel búcsúzott.
Vágólapra másolva!
A magyar kajak-kenu válogatott egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett a szombati 500 méteres egyes döntőkben a krakkói Európa Játékokon.

A zárónapi hat döntő mindegyikében érdekeltek voltak a magyarok, a küzdelem gyenge, majd egyre erősödő esőben kezdődött el dél után.

Kezdésként a Honvéd 23 éves kajakosáért, Gazsó Alida Dóráért lehetett izgulni, aki csütörtökön negyedik lett a négyessel, pénteken pedig bronzérmet szerzett párosban. Utolsó pályáján visszafogottan rajtolt, de aztán próbálta tartani a tempót a dánok menőjével, az élen lapátoló Emma Jörgensennel, s féltávnál a második-harmadik helyen haladt. A hajrához közelítve aztán

Gazsó a többi riválisát lerázta és csapásról csapásra feljött a dánra is, de beérni vagy megelőzni már nem tudta, s végül 15 századmásodperces hátránnyal második lett.

A férfiak hasonló számában az 1000 méteren olimpiai ezüstérmes, idén kétszeres világkupa-győztes

Varga Ádám az előfutamok alapján joggal pályázhatott az aranyéremre, s a KSI 23 éves sportolója már a futam kezdetén bizonyította, hogy nem véletlenül tartják favoritnak.

Szinte kirobbant a rajtból, s a riválisok a folytatásban már csak a hátát nézhették. Kétszázötven méternél már egy hajóhossz volt az előnye és ellenfelei hiába várták, hogy az utolsó 200 méteren elfáradjon, bírta a saját maga által diktált elképesztő tempót, s fölényes győzelmet aratott. Tavaly második lett ebben a számban az Eb-n, most pedig felnőtt pályafutása első diadalát aratta világversenyen.

A következő döntő is hozott egy magyar érmet, de erre előzetesen nem sokan számítottak.

A szegediek 18 éves, ifjúsági világbajnok kenusa, Kiss Ágnes remekül kezdett, s tapadt a két nagy esélyesre,

a világbajnok ukrán Ludmila Luzanra és a címvédő spanyol Maria Corberára. Az ellenőrző pontnál harmadik volt a fiatal magyar, s ezt a pozícióját sikerült is tartania a célig, ráadásul bíztató a jövőre nézve, hogy nem sokkal maradt le a két favorittól. Az aranyérmet Luzan szerezte meg ebben a számban, amelyre nyolcan neveztek.

Az elsősorban hosszabb távokhoz szokott Adolf Balázs nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába a férfi kenusok fél kilométeres versenyében, s végül hetedik lett.

A pálya adottságai miatt a lengyelországi versenyen - amely Eb-nek számít - csak 200 és 500 méteres számokat rendeznek. A sportági verseny később sorra kerülő vegyes 200 méteres finálékkal zárul.