Vágólapra másolva!
A világbajnoki címét megvédő magyar női kardcsapat minden tagja hozzátette a magáét az újabb győzelemhez, mindegyiküknek volt kiemelkedő teljesítménye a milánói vb-n, így nem okozott gondot egy-egy kevésbé sikerült asszó.

Egyetlen ellenfél sem jutott el negyven tusig, így érthetően elégedetten értékeltek a csapattagok pár perccel a döntő után.

Volt úgy is, hogy nem tudok eljönni erre a vb-re. Ez alatt az időszak alatt sokan támogattak, de sokan azért ellenem is voltak, úgyhogy mindenképpen szerettem volna ezeknek az embereknek megmutatni, mire vagyok képes" - mondta Márton Anna, aki 28 évesen az egyébként fiatal csapat rangidőse.

A korábbi vb-bronz- és Eb-ezüstérmes a tokiói olimpián sérült térddel negyedik lett, majd műtétek, hosszú rehabilitáció és szülés után idén januárban tért vissza, de aztán kiderült, hogy nem jött rendbe a térde. A júniusi Európa Játékokat kihagyta, és most speciális térdrögzítővel vívott. A női kardcsapat tavalyi vb-győzelménél még nem lehetett ott.

Márton Anna (középen) nehéz időszak után ért fel a csúcsra a női kardcsapattal Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Nyilván volt egy kis hiányérzetem, hogy a lányok pont akkor nyertek, amikor nem voltam a csapatban, de hihetetlen büszke voltam rájuk már tavaly is. Idén is hihetetlen büszke vagyok rájuk, és örülök, hogy ebben a csapatban lehetek.

árulta el. Kiemelte, hogy tudta élvezni a vívást, ami számára mindig a legfontosabb egy versenyen.

"Amit a csapattársaim ma véghez vittek, arra szavak nincsenek. Szerintem azért is tudott belőlem ez a teljesítmény kijönni, mert annyira magukkal vittek. Annyira élvezem, hogy velük tudok egy csapatban vívni, hogy igazából nem tudtam rosszat csinálni" - tette hozzá.

Szűcs Luca úgy érezte, a saját elvárásainak majdnem teljesen meg tudott felelni ezen a napon, bár éppen a döntőben, ahol egy asszót vívott, nem úgy ment neki, ahogy szerette volna.

Illetve volt, amit meg is fordítottam, amire korábban még nem volt példa" - értékelte teljesítményét.

Pusztai Liza, aki rendszerint a mérkőzések befejező embere, úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy ez a feladat rá hárul.

"Én is néha meglepődök, hogy ilyenkor hogy tudom befejezni. Most sem értettem, felálltam a pástra és annyira ki tudtam zárni mindent, pedig nagyon ideges voltam ennél a döntőnél.

Szerintem látszódott is a vívásomon, hogy teher volt rajtam, hogy ez már a döntő. De aztán egyszerűen olyan magabiztosan, mindent elfelejtve és odakoncentrálva sikerült felállnom a vb-döntőt befejezni, hogy még saját magamat is megleptem" - ismerte el.

A magyar női kardcsapat elképesztő meccsen győzte le a franciákat Forrás: MTI/Illyés Tibor

A dél-koreaiak elleni elődöntőben szerinte élete egyik legjobb vívását produkálta.

szögezte le.

Battai Sugár, aki a döntőben két asszóját megnyerte, egyet pedig döntetlenre hozott, úgy vélte, biztosan nagyon kellett a győzelemhez, hogy ilyen stabilan tudta hozni a három asszóját.

"Szerintem a korábbi asszókban azért volt megingás, mert kicsit görcsösebben vívtam, mint kellett volna. Talán azért, mert bennem volt, hogy nagyon akarom. A döntőben ezt a stresszt, görcsöt le tudtam vetkőzni és nagyon felszabadultam vívtam. Abszolút felszabadító volt, hogy tavaly is megvertük a franciákat, és nekünk ezek után nincs vesztenivalónk, legrosszabb esetben ezüstérmesek leszünk."