Vágólapra másolva!
Vas Kata Blanka ötödikként zárt a glasgow-i kerékpáros világbajnokság U23-as hegyikerékpáros női versenyében, ezzel nagy lépést tett az olimpiai kvótaszerzés felé.

A felnőttek között olimpiai negyedik, ám az elmúlt időszakban inkább az országútra koncentráló Vas azzal a céllal vágott neki a versenynek, hogy kvótaszerző helyen zárjon, a már most biztos párizsi induláshoz az első kettő között kellett zárnia, ugyanis a világbajnokságról a felnőtteknél és az U23-asok között az első két olyan nemzet kvalifikál, amely a jövő május végén záruló kvótaszerző időszakban nem lesz ott a rangsor első 19 nemzete között.

Vas Kata Blanka ott lehet a 2024-es párizsi olimpián Forrás: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Vas Kata Blanka, valamint a mezőny másik magyarja, Bokros Csenge Anna egyaránt az 56 induló hátsó részéből vágott neki a távnak a neki fekvő, technikás pályán.

Vas remek rajttal gyorsan felkapaszkodott az élmezőnyhöz és az ötödik helyen tekert.

A hatkörös viadal derekán egy új-zélandi és két svájci versenyző mögött negyedik pozícióban haladt, egy perccel az éllovas mögött. A verseny második felében még egy kanadai rivális került Vas elé, aki így ötödikként ért célba. Ez jó eséllyel érhet párizsi repülőjegyet Magyarország számára, miután Svájc jelenleg vezeti a nemzetek rangsorát, amelyen Kanada is kvótaszerző pozícióban áll: amennyiben ez így lesz május végén is, úgy hárman kiesnek Vas elől, és ez a mostani ötödik hely kvalifikációt jelentene.

Bokros, aki a táv második felében defektet kapott, három kör hátránnyal 51. lett.

Vas vasárnap az országúti női mezőnyversenyben szerepel.

Eredmény (a verseny eredményközlő oldala alapján):
hegyikerékpár, női U23-as verseny, 22,5 km, világbajnok:
Samara Maxwell (Új-Zéland) 1:16:26 óra
2. Ginia Caluori (Svájc) 1:01 perc hátrány
3. Ronja Blochlinger (Svájc) 1:27 p h.
4. Emily Johnston (Kanada) 1:54 p h.
5. Vas Kata Blanka 2:18 p h.
...51. Bokros Csenge Anna 3 kör hátrány