Vágólapra másolva!
Szerdán délelőtt villásreggelin fogadta a sajtó képviselőit Erdei Zsolt, a WBO félnehézsúlyú profi bokszvilágbajnoka. A BOX-utca étteremben rendezett találkozón Madár először vett részt olyan világbajnokként, aki megvédte címét - méghozzá múlt szombaton, a dortmundi Westfalenhalléban az argentin Hugo Hernán Garay ellen. Sok egyéb mellett elhangzott: egy éven belül van realitása egy, az Egyesült Államokban tartandó címegyesítő "megaösszecsapásnak", melynek Erdei mellett a másik résztvevője akár Roy Jones Jr. is lehet.

Miközben a nagy kivetítőn a szombat éjszakai, lélegzetelállítóan izgalmas csata filmkockái peregtek, Erdei tanulságos monológba kezdett. "Kicsit nehézkesre sikerült a felkészülésem, hiszen Fritz Sdunek, megszokott edzőm csak az utolsó két hétre tudott hazajönni Hamburgba, addig Klicskóékkal foglalkozott az Egyesült Államokban. Ilyesmi többször nem fordulhat elő, Fritznek végig ott kell lennie, mert csak vele tudok igazán jól edzeni, meg különben is, én vagyok a súlycsoport világbajnoka, nem teheti meg velem azt, hogy mások kedvéért elhanyagol. Ez a lazaság most majdnem a címembe került, ugyanis hihetetlen szoros meccsen tudtam csak győzni Garay ellen. Olyannyira szoros volt a mérkőzés, hogy utána magam is kétkedtem az eredmény jogosságában, de aztán Fritz megnyugtatott: a tárgyilagos értékelés szerint is nyertem."

Erdei elárulta: már az összecsapás előtt volt egy olyan előérzete, hogy kutya kemény meccs vár rá, és a történtek őt igazolták. "Ez volt az első címvédésem, rengeteg volt a veszítenivalóm, szakmai, anyagi értelemben egyaránt. Garay klasszisokkal jobb bokszoló Gonzáleznél, akit január 17-én Karlsruhéban simán vertem a világbajnoki övért. A 11. menetben nagy bajban voltam, de túléltem, s úgy érzem, a 12.-ben a szívemmel már felül tudtam kerekedni. Valahogy úgy nyertem, mint Darnyi Tamás Barcelonában, élete utolsó olimpiai aranyérme megszerzésekor: hajszállal, utolsó erőtartalékaimat mozgósítva."

Válaszút előtt az Universum

Dámosy Zsolt, Erdei magyar menedzsere elmondta: válaszúthoz érkezett az Universum Box-Promotion, a magyar világbajnok istállója. A Klicsko fivéreket lényegében elveszítették Klaus-Peter Kohlék, már csak promóterként dolgoznak együtt a két ukránnal, a kereskedelmi jogokkal nem rendelkeznek. Vitalij letelepedett Los Angelesben és Vlagyimir is egyre több időt tölt az Egyesült Államokban. Mivel Dariusz Michalczewski - aki a hírek szerint jövő héten kezdi újra az edzéseket, ha minden igaz - már legfeljebb két mérkőzésre jó, aztán végérvényesen visszavonul, teljesen kézenfekvő, hogy Erdei lehet az Universum frontembere.

Dámosy szerint mindkét fél komoly rizikót vállalt a múlt szombati összecsapással: gyakorlatilag három héttel a meccs előtt tudták meg, hogy egymás ellenfelei lesznek. Az eredetileg kijelölt spanyol Lakatust azért "ejtették", mert a dortmundi gálát sugárzó ZDF-nek nem felelt meg, túlzottan súlytalan figura volt, vele nem lehetett volna főmeccsnek eladni Erdei összecsapását. Az Erdei-Garay találkozó azonban felülmúlta a legmerészebb reményeket is, Németországban 3,2 millióan látták a találkozót, ugyanannyian, mint délután a Bundesliga bajnoki címéről döntő Bayern München-Werder Bremen futballrangadót! Idehaza az RTL Klub 61%-os nézettséget produkált, ami ugyancsak kiemelkedő.

Folytatás: szeptemberben

A továbbiakban szó esett a folytatásról: nagy valószínűséggel szeptember 22-én, illetve valamikor a hónap végén száll ringbe Erdei újabb címvédő mérkőzésen. Ez lehet egy önálló magyarországi gála, akár a Budapest Sportarénában - bár Dámosynak kétségei vannak afelől, hogy Erdei meg tudja-e tölteni a csarnokot -, vagy Debrecenben, a Főnix-sportcsarnokban. Azonban az a verzió sem kizárható, hogy valamelyik Klicsko előmeccseként bokszolna Madár egy külföldi helyszínen, esetleg Párizsban, a reménybeli Tiozzo-Michalczewski csata programjában.

"Kénytelen-kelletlen el kell ismernem, hogy a tévétársaságok diktálnak - jelen esetben a ZDF -, ami teljesen jogos akkor, amikor egy ilyen gála büdzséjének 80-90 százalékát az általuk fizetett jogdíjból álljuk" - jegyezte meg Dámosy. A menedzser egy kérdésre válaszolva elmondta, egy éven belül reális cél lehet egy címegyesítő világbajnoki döntő, akár Roy Jones Jr.-ral, akár Antonio Tarverrel, akik szombaton mérkőznek meg egymással. "Ha holnap érkezne egy kihívás Roy Jones táborából, akkor valószínűleg nem fogadnánk el. Most még nem érett Zsolt egy ilyen meccsre, amint az szombat éjjel is itt-ott kiderült. De jövő ilyenkor már meglesz hozzá a kellő rutinja, keménysége."

Erdei most legalább egy hónapig nem edz - mivel szeptember vége előtt nem lesz meccse -, nagyon nagy szüksége van a feltöltődésre. "Nagy hibát követtem el, amikor a González elleni januári összecsapásom után hagytam, hogy szétmarcangoljanak az interjúkkal, a rengeteg reklámkötelezettséggel. Kifacsarva láttam neki az újabb felkészülésnek, s ez meg is látszott Garay ellen" - ismerte el Madár. Erdei tehát két hétre feltétlenül el akar menni nyaralni kedvesével, Arabellával, s egy elcsípett mondatfoszlányból arra következtetünk, hogy a helyszín Mauritius szigete lehet. Ahol garantáltan ki lesz kapcsolva világbajnokunk mobiltelefonja.

Ch. Gáll András

[origo]

Matolcsi József, aki áprilisban az ukrán Roman Dzuman ellen megszerezte a Boksz Világalapítvány (WBF) betöltetlen nagyváltósúlyú interkontinentális bajnoki övét, június 26-án Belfastban védheti meg címét.

Korábban úgy tűnt, Matolcsi következő ellenfele Kótai Mihály világbajnok lehet, mivel a kisvilágbajnoki címmel jogot szerzett a kihívására, a profibox.hu internetes szaklap értesülése szerint ugyanakkor az észak-írországi gálán még a saját öve megvédése lesz számára a tét. Ellenfele egyelőre nem ismert.