Vágólapra másolva!
Kiesett az amerikai nyílt teniszbajnokság egyeseinek küzdelmeiből a még két állva maradt brit versenyző. Rusedski és a 9. helyen kiemelt Henman tehát búcsúzott, miközben az amerikaiak, - Agassi, Sampras, Capriati, Venus Williams - menetelnek tovább. Eldőlt, hogy a hétfői játéknap kiemelt összecsapásán, már a 4. fordulóban összefut egymással Sampras, és a kétszeres bajnok ausztrál Rafter.

Pete Sampras még mindig nem volt tökéletes, de így is sokkal jobban teniszezett ellenfelénél, a fiatal orosz Mihail Jusznyijnál és 6:3, 6:2, 6:2-es győzelmével bejutott a US Open 4. fordulójába, ahol hétfőn a kétszeres győztes, ausztrál Patrick Rafter lesz az ellenfele. "Minden a legnagyobb rendben van" - mondta Sampras. "Éhes vagyok a sikerre, mentálisan sincsen problémám. Tudom, hogy őrült nehéz a sorsolásom, ebben a kis szegletben hemzsegnek a bajnokok, de játszani kell!"

Leendő ellenfele, Rafter az ecuadori Lapenttivel küzdött és az első játszma nehézségeit leszámítva, simán nyert 7:6, 6:2, 6:2-re. A Sampras-Rafter mérkőzés győztese minden bizonnyal azzal az Agassival kerül szembe, aki a selejtezőből indult Ramon Delgado ellen kicsit szórakozott (7:5, 7:6, 6:3), de ugyanezt nem teheti majd meg következő vetélytársával, a svájci Roger Federerrel, aki Wimbledonban éppen Sampras "királyt" leckéztette meg. A címvédő orosz Marat Szafin is továbblépett, a vártnál sokkal könnyebben verve a marokkói Hicham Arazit (7:5, 6:4, 7:6).

Most pedig lássuk a nagy meglepetést! A 9. helyen kiemelt bit Tim Henman azzal a belga Xavier Malisse-szal került szembe, akit az első játéknapon a szó legszorosabb értelmében a nap mentett meg, hiszen ellenfele, a dán Carlssen vezető pozícióban, napszúrás miatt adta fel a küzdelmet. Malisse megemberelte ezután magát és parádés játékot mutatott be Henman ellen. Az ötödik szettben hiába vezetett már 3-0-ra is a brit sztár, Malisse visszaküzdötte magát, majd 4-4-nél ő vette el Henman adogatását és megnyerte a mérkőzést (6:7, 6:3, 7:5, 4:6, 6:4). A meccs érdekességét jelentette, hogy Malisse edzője, David Felgate korábban kilenc esztendőn át Henmant trenírozta.

Malisse sikerét a statisztika is alátámasztja, hiszen 62 nyerőütést helyezett el Henman térfelén (a brit 37-et) és mindössze 39 ki nem kényszerített hibája volt (Henman 98-ával szemben. A belga játékos megmenekült az újabb brit ellenféltől, mert az argentin Zabaleta legyőzte Rusedskit, így Malisse a fiatal dél-amerikai ellen lép majd pályára.

A hölgyeknél a címvédő Venus Williams 6:3, 6:4-re verte párosspecialista honfitársát, Lisa Raymondot, Jennifer Capriati 6:4, 6:4-re a spanyol Virginia Ruano Pascualt, de a kiemeltek közül továbbment a belga Kim Clijsters, a francia Amelie Mauresmo és Nathalie Tauziat, valamint az orosz Jelena Gyementijeva is.

Ha már minden nap megemlítjük Martina Navratilovát, akkor el kell mondani, hogy vegyespárosban a fehérorosz Max Mirnyijjel oldalán 6:3, 7:6-ra kikapott a Rennae Stubbs, Todd Woodbridge ausztrál kettőstől. Párosban viszont sikerült a továbbjutás a spanyol Sanchez-Vicarióval, miután 6:3, 7:5-re verték a Tatjana Perebijnis, Tatjana Pucsek ukrán-fehérorosz duót.

A mai napon a hölgyek rangadóját a svájci világelső Martina Hingis és az állampolgárságát gyakran változtató, most éppen megint jugoszláv Jelena Dokic vívja. A formákat tekintve Dokic jobb erőben van, de Hingis rutinja elég lehet a győzelemhez - várhatóan három szettben. Az amerikai Lindsay Davenport az orosz Jelena Lihovcevával mérkőzik, itt természetesen a hazai pályán játszó amerikai hölgy az esélyesebb. Érdekes mérkőzésre van kilátás a belga Justine Henin és az amerikai Serena Williams között is.

A férfiaknál a világelső brazil Gustavo Kuertenre relatíve könnyebb meccs vár a fehérorosz Mirnyij ellen, míg az ausztrál Lleyton Hewitt (aki nincs csúcsformában) küzdelmes összecsapásra számíthat az inkább salakspecialista spanyol Albert Portas ellen. A másik két spanyol "salakos" közül Corretja a tinisztár Andy Roddick, míg Albert Costa a horvát Goran Ivanisevic ellen lép pályára.

Az amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójának eredményei:
férfiak:
Rafter (ausztrál, 6.)-Lapentti (ecuadori, 26.) 7:6 (7-3), 6:2, 6:2
Szafin (orosz, 3.)-Arazi (marokkói, 28.) 7:5 6:4 7:6 (7-5)
Johansson (svéd, 14.)-Rios (chilei) 6:4, 2:6, 6:3, 6:2
nők:
Capriati (amerikai, 2.)-Ruano Pascual (spanyol) 6:4, 6:4
Schett (osztrák, 19.)-Molik (ausztrál) 7:5, 3:6, 6:3

Pincési László

Korábban:

Hewitt továbbkiabálta magát