Vágólapra másolva!
A nőknél belga döntőt rendeznek az amerikai nyílt teniszbajnokságon, miután az elődöntőben az első helyen kiemelt Kim Clijsters viszonylag simán verte Lindsay Davenportot, míg a másodikként rangsorolt Justine Henin-Hardenne hatalmas csatában - harmadik szett rövidítésben - bizonyult jobbnak Jennifer Capriatinál, így a közönség legnagyobb bánatára egyetlen hazai sztár sem lesz a fináléban. A férfiaknál Agassi-Ferrero, illetve Roddick-Nalbandian párharcokra kerül sor.

Három óra három percet játszott, majd 19 és fél óra múlva újra a pályán kell lennie Justine Henin-Hardenne-nek, a női egyes fináléjában érdekelt belga sztárnak. Az amerikai nyílt teniszbajnokság magyar idő szerint szombat hajnali második elődöntőjében az európai játékos hatalmas csatában győzte le Jennifer Capriatit, aki kétszer is (a második és harmadik szettben 5:3-nál) a mérkőzésért adogatott, s kilencszer is csak két pont választotta el a sikertől, de nem tudott élni a lehetőséggel.

Henin-Hardenne többször is kényszerpihenőt tartott, mert kiszáradás miatt bal lába alig bírta a megerőltetést. "Egy jót alszom, aztán este jöhet a döntő. Mindent kiadtam magamból, de így is veszíthettem volna" - mondta. Capriati érthetően szomorú volt: "Mintha rám szakadt volna az ég. Fáj a vereség, mert jó esélyem volt a fináléba kerülésre."

Ennél lényegesen simább volt a másik mérkőzés. Kim Clijsters alig hibázott, míg Lindsay Davenport az első játszmában négyszer, a másodikban kétszer is elveszítette adogatójátékát, s összesen 35 ki nem kényszerített hibát ejtett. Az első helyen rangsorolt belga kiemelte: az elejétől fogva jól játszott, minden labdáért keményen küzdött. Ezzel szemben Davenport csalódottságának adott hangot: "Most semmi sem sikerült. Nagyon elszomorít, hogy ilyen szörnyű játékra is képes lehetek."

Így viszont létrejött a párizsi Roland Garros fináléjának ismétlése. Akkor Henin nyert, igaz, most sokkal kevesebbet pihenhet Clijsternél, ráadásul fáj a bal lába. A két belga ezt megelőzően 13-szor találkozott egymással, s Clijsters 8-5-re vezet. A US Open történetében 1968 óta 13-szor fordul elő, hogy az első és második kiemelt vívja a döntőt, s eddig 10-szer nyert a legelőkelőbb helyen rangsorolt.

Clijsters (1.) és Henin (2.) párharcai
2001:
Indian Wells (kemény borítás, 16 közé jutásért): Clijsters 1:6, 6:4, 6:3
Roland Garros (salak, elődöntő): Clijsters 2:6, 7:5, 6:3
s'Hertogenbosch (fű, döntő): Henin 6:4, 3:6, 6:3

2002:
Sydney (kemény, negyeddöntő): Clijsters 7:6, 6:2
Australian Open (kemény, negyeddöntő): Clijsters 6:2, 6:3
Róma (salak, elődöntő): Henin 7:5, 6:2
WTA Tour-bajnokság (kemény, negyeddöntő) Clijsters 6:2, 6:1

2003:
Sydney (kemény, elődöntő): Clijsters 6:2, 6:3
Antwerpen (szőnyeg, elődöntő): Clijsters 6:2, 7:6
Berlin (salak, döntő): Henin-Hardenne 6:4, 4:6, 7:5
Roland Garros (salak, döntő): Henin-Hardenne 6:0, 6:4
s'Hertogenbosh (fű, döntő): Clijsters 6:7, 3:0-nál Henin feladta
San Diego (kemény, döntő): Henin-Hardenne 3:6, 6:2, 6:3.