Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok Michael Schumacher tízéves jubileumát ünnepli Spában. Ferrari-főnöke, Jean Todt vb-győzelmeik ellenére sem teljesen elégedett, annak vallja magát viszont a mclarenes David Coulthard.

Schumacher mindig szívesen tér vissza Belgiumba, hiszen 1991. augusztus 25-én itt indult első Forma-1-es versenyén. Akkor egy ifjúsági szálláson húzta meg magát, pizzát vacsorázott, és bemutatkozásáért kétezer márkát kapott. A Ferrari német pilótája a kerek évforduló alkalmából egy kisebb partit is tervez a helyszínen.

Pályafutása egyébként hazugsággal indult. Szüleinek nem volt elég pénzük, hogy támogassák, ezért több mecénás is segítette. Közéjük tartozott mostani menedzsere, Willi Weber is: 1991-ben a Jordannél hirtelen kellett egy pilóta - az istálló belga versenyzőjét, Bertrand Gachot-t Angliában bebörtönözték, mert gázspray-vel lefújt egy taxisofőrt -, Weber pedig Schumachert ajánlotta. Arra a kérdésre, hogy vezetett-e már Spában, a menedzser azt válaszolta: legalább százszor. Pedig tudta, egyszer sem ült ott volán mögé.

Az ifjú Schumacher bemutatkozása remekül sikerült, az időmérő edzésen a hetedik legjobb eredményt érte el. A versenyen már nem volt szerencséje, mert kuplunghiba miatt az első körben ki kellett állnia.

Jean Todtnak, a Ferrari csapatfőnökének akkor lesz teljes az öröme, ha istállója és Michael Schumacher folytatja sikersorozatát. Szerinte a jelenlegi legfontosabb feladat, hogy ne csökkenjen a pilóták motivációja, függetlenül a már megszerzett két világbajnoki címtől. "Akkor leszek elégedett, ha a következő három évben is világbajnokként zárjuk az idényt. Nem akarok nagyravágyónak tűnni, de még messze a végső cél" - nyilatkozott a francia szakember, aki 2004-ig hosszabbította meg szerződését az olasz istállóval.

David Coulthard annak ellenére elégedett idei szezonjával, hogy négy futammal a szezon befejezése előtt már "csak" a második helyért küzd, pedig sokszor hangoztatott célja a világbajnoki cím megszerzése volt. "Életem legboldogabb időszakát élem, s ez független attól, hogy idén csupán két versenyt nyertem meg" - mondta a West-McLaren-Mercedes skót klasszisa. "De ha csak a vezetést nézem, megállapíthatom, hogy szinte mindenben javultam: fejlődtem az időméréseken, s többször is nagyszerűen teljesítettem a futamokon."

DC ugyanakkor azt sem tagadja, hogy a vártnál sokkal több gondja akadt. "A csapattal együtt én is csalódott vagyok amiatt, hogy az autó nem volt megbízható. A korábbi évekhez képest a teljesítménye is visszaesett, s ezen mindenképpen javítanunk kell a következő szezonra. Hinnem kell abban, hogy képesek leszünk erre, hiszen korábban is sikerült."

Korábban:

Ajánlat:

A világbajnoki pontverseny állása