Vágólapra másolva!

Schumi aggódik, Ralf már hisz a vb-címben

A Francia Nagydíjon született újabb kettős Williams-siker után eszeveszett nyilatkozgatásba kezdett mindenki a Forma-1-ben: kiderült, hogy az ötszörös világbajnok Michael Schumacher tart a Williamstől és öccsétől, aki zsinórban második diadala után már nem tartja lehetetlennek, hogy idén övé lesz a világbajnoki cím.

Hol van már az a Williams, amelyről az idény elején még mindenki nagy legyintgetések közepette beszélt? Sir Frank Williams alakulata a 2003-as esztendőt nem egészen úgy kezdte, ahogy sokan várták: aerodinamikai hiányosságok miatt nem csak a Ferrari és a McLaren, de még a Renault hátát is nézniük kellett, ráadásul Juan Pablo Montoya és Ralf Schumacher sem teljesített tudásához méltón. Különösen a német pilótával elégedetlenkedtek, levelet is kapott, miszerint el kellene kezdenie eredményeket produkálni.

Talán ettől, talán mástól, de az ifjabbik Schumacher megtáltosodott: immáron zsinórban két futamgyőzelemnél tart, az Európa Nagydíj után Franciaországban sem talált legyőzőre. Ráadásul nem csak neki, csapatának is fut a szekér: Juan Pablo Montoya mindkét említett futamon második lett, azaz a kék-fehérek zsinórban két kettős győzelmet gyűjtöttek be.

Pillanatnyi egyeduralkodásuk azonban nem most kezdődött: a Monacói Nagydíj hétvégéjén Ralf (és a Williams) már villant, hiszen elorozta a "nagyok" elől a pole pozíciót. A versenyt aztán Montoya nyerte, s ezzel egészen egyedülálló sorozat vette kezdetét: a lehetséges 72 pontból a Williams 65-öt (!) zsebelt be az utolsó négy futamon, s már csak három egység a hátránya a Ferrarival szemben.

Nem csoda, hogy a Williams háza táján per pillanat mindenki maximálisan elégedett, Ralf sem tartja már elérhetetlennek a vb-címet. "Végre nyerni tudtam a pole-ból" - fújta ki magát először is a német, akinek Monacóban és Kanadában ugyanez nem sikerült. "Eleinte minden ment, mint a karikacsapás, az első kerékcserém után azonban valami történt az autóval. Sok időt veszítettem, de szerencsére hamar rendeződtek a dolgok. Leszámítva a verseny vége előtt történteket, amikor is kissé elfékeztem magam, hibátlan versenyt futottam, s szerintem megérdemelten nyertem. Ismét megvertük a Ferrarit, amelynél jelenleg egyértelműen jobbak vagyunk, ennek ellenére nem gondolom, hogy ünnepelnünk kéne: ebben a sportágban pillanatok alatt változhatnak az erőviszonyok, nekik is összejöhet egy olyan sorozat, mint nekünk."

"Ha valaki az idény elején azt mondja nekem, két versenyt nyerek, biztosan kinevetem. Ám mostanra megjött az étvágyam, elvégre a lehető legjobb irányba indultunk el. S noha számtalan olyan pálya van hátra, amely nem igazán fekszik nekünk, bizakodó vagyok: hosszú évek óta várok a vb-címre, s úgy érzem, idén végre beteljesülhet az álmom." Ralf jelenleg 11 ponttal áll éllovas bátyja mögött a világbajnoki pontversenyben, ez elméletileg könnyedén ledolgozható különbség...

A Williams főmérnöke, Patrick Head nem szállt el a sikerektől, szerinte messze még az idény vége. "Óva intek attól mindenkit, hogy előre ünnepeljen" - mondta Head. "Való igaz, hogy most két remek hétvégénk volt zsinórban, de messze még a világbajnokság vége. Úgy tűnik, jó irányba indultunk a fejlesztésekkel, jelenleg rólunk szól a Forma-1. Ám ebben a sportágban az a szép, hogy egyik napról a másikra minden megváltozhat."