Vágólapra másolva!
A Forma-1 1997-es világbajnoka, a kanadai Jacques Villeneuve majdhogynem idegrohamot kapott, amikor csapata, a BAR-Honda közölte vele: jövője egy amolyan szétlövésen múlhat.

Nem mondunk újat azzal, hogy a Forma-1-es BAR-istálló elégedetlen kanadai pilótája, az egyszeres világbajnok Jacques Villeneuve teljesítményével, már korábban is lehetett olyan pletykákat hallani, miszerint a csapat nem hosszabbítja meg a sokak által kiégettnek tartott versenyző idény végén lejáró szerződését. Noha Villeneuve a múlt vasárnapi Olasz Nagydíjon megismételte idei legjobb eredményét, azaz a hatodik helyen haladt át a célvonalon, másnap a BBC-nek arról beszélt, attól tart, hogy a Honda jövőre a tesztpilóta Takuma Szatót ülteti a helyére.

Aztán kiderült, nem is alaptalan a félelme. A Daily Telegraph című napilap megtudta, a BAR arra készül, hogy egy televíziós tehetségkutató verseny mintájára amolyan szétlövésen döntse el, ki legyen jövőre Jenson Button csapattársa. Az angolnak betonbiztos helye van az istállónál, idén ugyanis az autó minden gyengesége ellenére is több alkalommal szerzett pontot, ez idáig 12 egységet gyűjtögetett össze.

Az egyelőre még nem derült ki, hogy választanák ki az élőben sugárzott viadal végső győztesét, de a BAR feltehetően letesz azon elképzeléséről, hogy a tv-nézők dönthessék el, ki legyen a befutó. Az istálló vezetői attól tartanak, ez esetben olyan pilóta is lehetne a győztes, aki a pályán nem igazán versenyképes, ám viselkedésével annál inkább lenyűgözi a nézőket.

Vetélytársa bőven lesz Villeneuve-nek, a már említett Szato mellett a BAR másik tesztpilótája, Anthony Davidson, a Forma-3000-es Arden International-istálló két versenyzője, Björn Wirdheim és Townsend Bell, valamint a tengerentúli CART-sorozatban vitézkedő Darren Manning (egykoron szintén a BAR tesztpilótája volt), illetőleg Sebastian Bourdais lehet ott a szétlövésen.

Villeneuve majd' idegrohamot kapott, amint értesült a dologról, szerinte David Richards csapatfőnök most már egy kicsit messzire ment. A gárda első számú embere egyébiránt korábban úgy nyilatkozott, Villeneuve-nek változtatnia kellene magatartásán, ha a csapatnál akar maradni. "Soha nem dolgoztam olyan keményen, mint most" - füstölgött a kanadai, aki eddigi Forma-1-es pályafutása alatt 11 futamgyőzelmet aratott. "Ha Davidnek így is gondja van a viselkedésemmel, akkor feltehetően semmilyen változás nem tudná meggyőzni."

Villeneuve helyzetét rontja, hogy most már hiába is kezdene bele a csapatkeresésbe, a helyek többé-kevésbé mindenhol foglaltak, ráadásul csillagászati fizetési igényét sem tudnák sokan kielégíteni. "Nagyon késő van már a kilincseléshez, így semmi okom az optimizmusra. Persze a csapat részéről még semmilyen hivatalos döntés nem született, azaz akár még az is megtörténhet, hogy maradok, de erre nem sok esélyt látok: a sorsom nem kizárólag a saját kezemben van."